Ute

7 ryddetips ute som gjør deg klar for sommeren

Med noen enkle grep kan du få det rent og pent i hagen, oppkjørselen, garasjen og på terrassen i løpet av noen få timer. Så hvorfor sitte inne når du kan rydde ute?

Når du har kommet deg ut kan det kanskje bli litt overveldende når du ser alt som må gjøres. Hvordan du motiverer deg selv til å komme i gang, vet ryddeekspert Monica Emilie Dulin hos Carlsen Fritzøe på Hvaler.

Ute - Lag en plan – god oversikt er viktig.

Lag en plan – god oversikt er viktig.

– Tenk på hvor fint det skal bli! Lag en oversikt over det du skal gjøre, og begynn med å ta frem alt du har stående i garasjen og boden som handler om hage og utemiljø. Da ser du hva du har og hva du mangler, og det bli enklere å sette i gang. 

Og når du først har startet tar ikke resten av jobben så lang tid som du tror. 

– Organiserer du litt, tar for deg én ting av gangen og bestemmer deg for å få det unna, går det raskt. Du får gjort veldig mye i løpet av en helg. 

Dårlig vær ute? Så enkelt pusser du opp soverommet på en helg

Ute - Har du hansker og redskaper?

Har du hansker og redskaper?

Forarbeid

Før du starter ryddingen, sjekk hva du har og lag en handleliste over det du trenger. Og ikke glem å skrive opp rengjøringsmidler.

– Begynn med å gjøre rent det du har av hageredskaper, slik at du ikke får med sykdommer fra fjorårets planter. Det gjør at jobben blir hyggeligere, sier Monica.

For å spare penger og miljø oppfordrer hun deg dessuten til å tenke på bærekraft og resirkulering.

– Det er alltid bra å ta godt vare på det man har, og da får du i tillegg en personlig vri på hagen. Litt rare ting kan gi karakter, så det er lov å være kreativ. Som et eksempel har en del eldre hagemøbler god kvalitet, kanskje de bare trenger litt ekstra stell?

Hva trenger du av vaskeutstyr? Slik vasker du både huset og terrassen

Tenk på hvor fint det skal bli!

Slik rydder du ute

Ute - Dette trenger du hvis du skal beise terrassen.

Dette trenger du hvis du skal beise terrassen.

Under selve ryddingen er Monicas beste tips å gjøre seg ferdig på ett og ett område av gangen. Da kan du belønne deg selv for god innsats underveis også.

– Start gjerne med terrassen og møblene, så tar du hagen og det som hører til der. Har du en stor hage med flere soner kan du lage forskjellige uterom, som områder der du vil ha planter og blomster.  

1) Terrassen

Vask med terrasserens, og bruk Trebitt terrassebeisfjerner hvis det er på tide å beise. Det samme gjelder dersom du skal bruke terrasseolje – da må du også vaske først. Sjekk spikre og skruer, slik at du ikke sparker borti med tærne i løpet av sommeren. For øvrig anbefaler vi skikkelige festemidler fra Essve

Gjør terrassen klar for våren med beis og olje

2) Hagemøblene 

Disse må også vaskes, og har du teakmøbler trenger de ikke såpe. Da kan du spraye på en svak blanding med husvask, skrubbe og spyle av.

Ute - Mal detaljer og møbler i farger du liker. Foto: Jotun.

Mal detaljer og møbler i farger du liker. Foto: Jotun.

Bruk Jotun kraftvask først dersom du skal olje eller male – da bruker du treolje og spesialolje for teak, eller vindus- og dørmaling. Finn frem skrutrekkeren eller unbrakonøkkelen og stram til der det trengs. 

3) Grillen

Uansett om du har gassgrill eller kullgrill må den renses med rengjøringsmidler beregnet på disse. Når du har gjort det, bruk varmebestandig spray slik at grillen får en fin finish. Sjekk slangen til gassen – har den sprekker MÅ den byttes. Trenger du ny grill, har vi et godt utvalg av Weber. Sørg for å få med grilltrekk også. 

Ute - Hold både plattingen og plenen pen. Foto: Bergene Holm.

Hold både plattingen og plenen pen. Foto: Bergene Holm.

4) Plenen 

Hvis plenen har mose bør du kalke den. Bruk rive og få bort gammelt løv som du legger i en drivbenk. Ordne gressklipperen og kantskjærer – vask dem, bytt gammel olje og fyll på ny. 

5) Plantene

Bruk en spade rundt bedene og ta en omgang med hekksaksen. Fjern gamle planterester og ugress, og tilsett kompostjord. Ta en titt på trillebåren – kanskje du må bytte hjul? Trenger du noe annet nytt til plen og planter har vi et stort utvalg redskaper fra Fiskars

Ute - Hva med å lage en levegg med spiler du kan henge opp blomster på?

Hva med å lage en levegg med spiler du kan henge opp blomster på?

6) Oppkjørselen

Hvis den har belegningsstein eller asfalt kan du bruke høytrykksspyler. Dersom du trenger ny, har vi et godt utvalg fra Foma. Har oppkjørselen grus kan du legge en matte under som hindrer at ugresset kommer opp, og samtidig holder grusen på plass. Det er lurt å legge belegningsstein på sidene, slik at ikke gresset vokser inn i grusgangen. 

7) Garasjen 

Her gjelder det å få ting opp og bort fra gulvet. Kjøp kroker og hyller som kan henges både i taket og på veggene, eller reoler fra RKC. Hvis du har mulighet, del inn i soner slik at ting som hører sammen, som ski, sykler og hageredskaper, er på samme sted. 

Gjør hagen ekstra hyggelig

Ute - Så fint kan det bli når du bygger en pergola.

Så fint kan det bli når du bygger en pergola.

Har du tid til overs og føler deg inspirert kan du gjøre mange småting som setter prikken over i-en, og som barna synes det er morsomt å være med på.

– Dere kan male blomsterpotter og figurer på steiner i hagen, og støpe gipsfigurer som pynter flott opp. Er dere litt nevenyttige kan dere lage drivbenk, og til og med en huske – det er enklere enn du tror. Hvis du vil ha det ekstra fint kan du velge ut en fargepalett med tema, som hav, skog og gylne toner. 

Du finner selvsagt alt du trenger for å rydde ute hos din nærmeste Carlsen Fritzøe. For uansett hvilket prosjekt du har og som du trenger hjelp til – det fikser vi! Og hvis du ikke får tatt alt på én gang, har Monica et siste tips: 

– Husk at dette er en start. Så kan du tilføre nye ting gjennom sommeren etter hvert som du trenger det.

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Ute - Når du er ferdig å rydde er det bare å nyte sommeren. Foto: Moelven.

Når du er ferdig å rydde er det bare å nyte sommeren. Foto: Moelven.

Publisert: 7. apr 2020 | Kategori: Ute