Vegg

Vinn med tapet

Trender kommer alltid tilbake, og i de senere år har tapet fått et oppsving. Det begynte med å dekke en vegg på soverommet eller i stua, men nå vil flere og flere ha tapet på alle veggene igjen. Nye farger og mønstre har skapt en trend som fort kan bli varig.

Det er mange som synes tapet er skummelt fordi de tror det er vanskelig å legge. Det er slett ikke tilfelle, sier avdelingsleder maling hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken, Solfrid Nevestad.

– For å få et fint resultat til slutt må du ha rent underlag og jevn overflate. Først må du derfor fjerne gammel tapet, sparkle og pusse skruehull og ujevnheter, og så vente til veggen blir tørr. Tapet løfter boligen din, og alle rom kan tapetseres – til og med badet, forteller hun.

Tre typer tapet

– Det du trenger er lim, rulle, tapetkniv, tapetbørste eller tapetsletter, svamp eller fille, skjøterull, blyant, vater og linjal til kutting – som det kan være lurt å gjøre på et langt tapetbord.

Og så må du selvsagt ha tapet. Disse finnes i fiber, vinyl og papir. Fiber og vinyl er de vanligste og de er enklest å legge.

Man legger ikke nødvendigvis det samme tapetet på alle veggene

– Før limet på nedenifra og opp på veggen siden det er varmere øverst og bruker kortere tid på å tørke der. Pass på å ikke bruke for mye lim, og så er det bare å legge tapetet på veggen.

Med papir er det en litt mer omstendelig prosess.

– Her trenger du i tillegg et papirklister som du blander ut i vann. Du må måle lengden på tapetet først, og så legger du klisteret på tapetet – ikke på veggen. Etter det må tapetet ligge og svelle i ca fem minutter før du henger opp. Ulempen er at det er mer arbeid med papir, men fordelen er at disse som regel er litt rimeligere i pris.

Solfrid kommer også med et veldig smart tips til deg som skal legge tapet:

– Du må sørge for at alle rullene kommer fra samme batchnummer/serienummer, hvis ikke kan du ende opp med fargeforskjeller.

Med familien på tapetet

Der man på 60- og 70-tallet ofte valgte psykedeliske og glorete mønstre, går de fleste i dag for det mer diskrete og varige.

– Folk er blitt flinkere til å tapetsere mer enn én eller to vegger som jo har vært mote en stund. Nå begynner man å se på de andre veggene også, men man legger ikke nødvendigvis det samme tapetet på alle veggene. Man har gjerne et par vegger med mønster, og så velger man tapet på de andre ut fra dette.

Hos Carlsen Fritzøe får du tapet fra to av landets ledende leverandører, Storeys og Borge. Men selv om disse leverer mange farger og mønstre, er det likevel noen finner som ikke tapetet de vil ha. Solfrid har løsningen for dem også.

Vi hjelper deg med å finne frem i mylderet av farger og mønstre slik at du blir fornøyd

– På MrPersvall.no kan du designe din egen tapet. Om du har en idé eller et bilde du vil lage tapet av kan du gjøre det på nettet. Det er bare å laste opp det bildet du ønsker, og så er du i gang. Om du er usikker på hvordan du skal gjøre det, kan vi hjelpe deg hos oss i butikken.

Når det først snakkes om tapet er det vanskelig å komme utenom Walls2Paint. Dette er helt slette sponplater som er ferdig tapetsert.

– De er grunnet, og du behøver hverken å sparkle eller pusse. Du setter dem enkelt opp og limer med Essve Vinterlim slik at skjøtene ikke synes og platene henger bedre sammen – og så er det bare å male.

Du får hjelp til alt

Begynner du å få lyst til å tapetsere? Skape ny stemning hjemme? I så fall synes Solfrid du bør besøke nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus.

– Hos oss får du god rådgivning av flinke fagfolk som kan alt som har med tapet å gjøre. Vi har alle typer tapet og valgmulighetene er nærmest uendelige, så vi hjelper deg med å finne frem i mylderet av farger og mønstre slik at du blir fornøyd. Og – om du ikke kan eller vil tapetsere selv har vi dyktige og lokale håndverkere som gjør jobben for deg, avslutter hun.

Publisert: 14. mar 2015 | Kategori: Vegg