Vegg

Trepanel passer i alle rom

Trepanel er inne i varmen igjen, mens hvite, sterile og glatte vegger er på vei ut av døren. Minimalisme kan være fint, men vi må få lov til å være oss selv igjen og sette vårt eget preg på hverdagen. Derfor er det nå på tide å få personligheten tilbake på veggene – de trenger andre farger og de trenger litt struktur.

– Tenk deg heller en flott beiset trepanelvegg som skaper kontrast og stemning og tilfører rommet noe ekstra. Trepanel kan kombineres med alt, også glass, stål og betong, og da gjerne i en lekker gråtone. Eller en deilig dyp mørk brun eller koksgrå tone som får frem gløden i treverket. Kanskje overstrødd med et hint av diamanter som vil glitre når lyset treffer? sier Amalie Ree, som er produktsjef interiør hos Bergene Holm.

Vi er levende organismer, og det er trepanel også

“Hint av diamanter”? På veggen? Dette krever en nærmere forklaring…

Trepanel inspirert av Norge og Hollywood

Ifølge Amalie er nemlig dagens trepanel noe helt annet i dag enn for 20 og 30 år siden.

– For det første er det raskt og enkelt å sette opp. Det gir en balansert akustikk og et godt innemiljø siden det er et naturlig og miljøvennlig produkt. Treverk puster og lever – med dagens byggestandard er husene våre tette, og da kan det være godt med litt pustehjelp. Vi er levende organismer, og det er trepanel også.

Bergene Holm skal ha mye av æren for at trepanel har kommet til heder og verdighet igjen. De har lyttet til forbrukernes ønsker, og de har jobbet mye med å lage produkter med moderne og tidsriktige uttrykk. Dette har resultert i to nye interiørkolleksjoner – TRE bukkene Bruse og Diamonds and Pearls.

Bukkebrun, Bekkeblå, Setergrå og Trollhvit

– TRE bukkene Bruse er faktisk fire panelvarianter med tilbehør – vi må jo ikke glemme trollet. De er strukturbørstet og beiset i en moderne, men samtidig tradisjonell fargekolleksjon. Vi har brukt lang tid på å finne riktig struktur og farger som passer til alle typer miljøer og stilarter. Fargene er Bukkebrun, Bekkeblå, Setergrå og Trollhvit.

Siden TRE bukkene Bruse ble populær, ville Bergene Holm også lage noe mer spenstig. Derfor samlet de inspirasjon fra Hollywood med sin glam, glitter og glamour, mens de tenkte på James Bond.

– Diamonds and Pearls er en stemningskolleksjon med lekre overflater, overstrødd av skimmer, perler og diamanter. Poenget med disse effektene er at de er lite synlige i vanlig belysning, men det skjer noe med veggen når spotten eller solen treffer. Et eksempel på det er Dusty Silver. Dette er en nydelig gråfarge, med et hint av sølv som fanger øyet når lyset treffer veggen. Og det er det som gir det litt luksuriøse uttrykket.

Du tenker kanskje på å ha trepanel i stuen og på soverommet? Men hvorfor stoppe der, spør Amalie:

– Du kan ha det i alle rom, til og med på badet så lenge du ikke dusjer rett på det. Med dagens avtrekkskrav er dette faktisk et av de tørreste rommene vi har i huset. Det er moderne med trepanel på badet både i tak og på vegg. Du kan til og med bruke ubehandlet – men det kan være smart med en vaskbar overflate bak trykksoner, som rundt toalettet og vasken.

Og det er det som gir det litt luksuriøse uttrykket

For å presisere: Du kan altså ikke bruke panel i våtsoner og der det er krav til membran.

Nytt rom på en helg

Amalie nevner ubehandlet, men du får selvfølgelig trepanel som er ferdig malt, lasert eller beiset. Stadig flere velger dette, da du sparer tid samtidig som du slipper malingslukt. Et velkjent problem er dessuten at ubehandlet trepanel kan tørke og krympe over tid, hvilket kan føre til striper av ubehandlet tre. Det slipper du når panelet kommer behandlet fra fabrikk.

Dette betyr også at når du monterer behandlet trepanel trenger du ikke å kjøpe inn maling eller beis, koster, ruller, brett, papp, plastikk, maskeringsteip og andre unødvendigheter.

På en helg klarer et par fint å montere panel i stuen, og det er inkludert kosetid på kveldene

– Det eneste du trenger er vater, tommestokk, blyant, en god sag og en hammer eller spikerpistol – så er du i gang. Et lite tips når du monterer stående trepanel er at det er smart å tenke på det som når det står i skogen, så pass på at kvistene smiler – det gjør noe med stemningen i rommet. På nettsidene til Bergene Holm finner du for øvrig en veldig fin veileder for hvordan du setter opp panel som heter “Slik gjør du det”.

Også hos Carlsen Fritzøe får du flere tips og råd om hvordan du setter opp panel.

– Hvor mye får man gjort i løpet av en dag eller to?

– På en helg klarer et par fint å montere panel i stuen, og det er inkludert kosetid på kveldene.

Hvis du isteden vil bruke all tid på kos og heller få jobben gjort, så formidler Carlsen Fritzøe håndverkere der du bor. Og tar du turen til nærmeste varehus kan du se flotte utstillinger og få hjelp av flinke folk med fagkunnskap.

Treskalle

Når panelet er satt opp er jobben gjort, vel og merke til neste gang du vil bytte farge.

Jeg er en ekte treskalle og stolt av det

– Husk at trepanel er evigvarende. Du kan pusse, behandle på nytt, du kan leke med det på alle mulige måter og det vil alltid se bra ut – det beholder formen. Det finnes jo paneler som er flere hundre år gamle.

– Så varmt som du snakker om panel har du det sikkert hjemme selv?

–  Jeg er en ekte treskalle og stolt av det, så det har jeg, avslutter en smilende Amalie.

Publisert: 3. aug 2015 | Kategori: Vegg