Inne

Trepanel fra Bergene Holm – lekkert, tidløst og evigvarende

Når du skal ha trepanel har du mange muligheter når det gjelder stil, farger og profiler. Ønsker du å ha det tradisjonelt eller moderne? Skal du ha det hjemme eller på hytta? Hvilket rom skal du ha det i? Bør du velge gran eller furu? Med eller uten glitter? Det er mange spørsmål om trepanel – her får du svarene. 

Inne - Trepanel fra Bergene Holm i serien Nord, og i fargen Lysne.

Trepanel fra Bergene Holm i serien Nord, og i fargen Lysne.

Alle som skal pusse opp og har kikket på panel vet at det finnes i hovedsak to typer, trepanel og MDF. Men hva er forskjellen på dem?

– Trepanel er et rent naturprodukt uten andre tilsetninger, mens MDF er et fabrikkert treprodukt som også har voks og lim i seg, sier Tone Bente Bergene Holm, kommunikasjonsdirektør i Bergene Holm

Trepanel er et rent naturprodukt

– Mange har blitt opptatt av at det de har hjemme er naturlig, miljøvennlig og bærekraftig. Vi bruker kortreist tømmer fra miljøsertifiserte skoger, og produksjonen vår ligger i nærheten av både skog og marked. I Norge har vi lange tradisjoner med å bruke tre i hus og hytter, og vi ivaretar tradisjonene ved å utvikle nye behandlinger og profiler som harmonerer med dagens trender.

Her kan du lese mer om MDF-plater

Trepanel passer i alle hjem og hytter

Bergene Holm har et bredt utvalg av ulike typer trepaneler med ulike profiler og ulike behandlinger, både tradisjonelle og moderne. De har i tillegg sine egne og helt unike interiørkolleksjoner. 

– Det vil si at de er utviklet med helt egen behandling som du kun får hos oss. Dessuten får du listverk og foringer med samme behandling – du får med andre ord en komplett kolleksjon, forteller Tone Bente.  

Inne - Listverk fra Bergene Holm i serien Nord, og i fargen Mørkne.

Listverk fra Bergene Holm i serien Nord, og i fargen Mørkne.

Og en komplett kolleksjon betyr at trepanelene kan brukes i alle rom i hytter og boliger. 

– Vi har paneler til alle typer hus og fritidsboliger. Noen profiler og behandlinger er tilpasset hyttemarkedet, og andre passer når du skal restaurere et gammelt hus. I tillegg har vi paneler til moderne leiligheter, som ofte trenger innslag av tre for å få et godt inneklima. Siden trepaneler tar til seg og puster ut fuktighet er de også et smart valg på badet, bare ikke i våtsoner.

– Kan trepaneler brukes i taket?

– Selvsagt! Trepanel brukes veldig ofte i tak, som gjerne er den glemte flaten. I gamle dager var vi flinke til å gjøre noe spennende ut av taket, så kanskje det kan være en oppfordring å gjøre det igjen? 

Baderomspanel – når du er på budsjett

Farger og typer av trepaneler

Bergene Holm har trepaneler i gran og furu. Den mest synlig forskjellen er at gran er litt lysere enn furu, og at de har forskjellige kvister – gran har flere små og rundere, mens furu har mer ovale og bladformede.

Inne - Trepanel fra Bergene Holm i fargene Dusty Copper og Silver.

Trepanel fra Bergene Holm i fargene Dusty Copper og Silver.

– Furupanel har dominert i mange år, men mange begynner å få øyne opp for den vakre granen. Granpanel har mange gode egenskaper, og kan også brukes i kjølerom og badstuer. Vi lanserte en ny grankolleksjon i 2019 som allerede har blitt en suksess, og med slik respons tror vi det kommer til å skje mye spennende med gran fremover. Vi har også flere unike furupaneler som vi strukturbørster. Da blir den ekstra fin – spesielt når den blir beiset. Et godt tips når det gjelder furupanel er at du monterer den med kvistbildet oppover, slik at den smiler, sier Tone Bente. 

Både gran- og furupanelene får du i lasert, malt og beiset. Kort forklart betyr lasert at treet beskyttes, det får en jevn og matt finish og den vakre strukturen synes. Også på beiset trepanel er strukturen og overflaten synlig, og du får den i flere farger. Skal du ha malt trepanel finnes denne i tre utgaver – natur, fingerskjøtet og sløyd

– I natur har trepanelet synlige kvister. Fingerskjøtet er tilnærmet kvistfritt, og trestrukturen kan så vidt ses gjennom malingen. Sløyd er den mest eksklusive. Det er helt kvistfritt, og så malt eller lasert. Alle variantene er like bra, men de har ulik pris og derfor bør du velge etter hvor i boligen du skal ha trepanelet. 

– Dersom man ønsker å male eller beise selv, hvilke farger velger folk nå?

– Det er litt ulikt på tak og vegg. Mange vil fremdeles ha hvitmalt eller hvitlasert tak, men veggene ser vi blir mørkere. Innen maling går det mye i grått og blått, og innen beis holder de gråbrune nyansene seg fortsatt godt. Men vi ser at mange er modige og velger mørke beisede vegger. Også på hytta er det mange som går for mørkere nyanser, og velger samme farge i tak, på vegger og lister – ton-i-ton. En av fordelene med panel er at du har utallige muligheter til å få det akkurat slik du ønsker. 

Embedded: Walls2Paint eller panel?

De mest populære trepanelene

Er du i tvil om hvilket trepanel du skal velge? I så fall har Tone Bente funnet frem de folk velger mest.

– Blant våre bestselgere gjør fremdeles Drivvedgrå det bra. Dette er en gråbrun farge som er tidløs og passer til det meste. En annen er Setergrå, som er strukturbørstet og finnes i flere dimensjoner. Denne passer godt både i hytter og boliger. 

Et annet trepanel som selger godt er den nye grankolleksjonen Nord. Den har tre farger – Lysne, Skumre og Mørkne. Lysne er nærmest hvitlasert, Skumre er mellomgrå med et hint av skimmer, mens Mørkne er mørk, slik mange vil ha det på veggene nå. Ønsker du det lyst kan du også ta en titt på Huldrebeige

Inne - Trepanel fra Bergene Holm i fargen Dusty Silver.

Trepanel fra Bergene Holm i fargen Dusty Silver.

– Så har vi to trepaneler som er veldig annerledes. Den ene er både strukturbørstet, beiset og har fått et lag med skimmer, og heter Dusty Silver. Dette er en utrolig tøff og stemningsfull trepanel i grått som gjør seg godt i de fleste rom, også på badet. Den andre er en mørk og spennende variant som heter Midnight Choir. Denne er sortbeiset med litt glitter på, noe som gjør den mystisk og elegant.

Panel – perfekt både hjemme og på hytta

Trender og stiler

En av hovedårsakene til at Bergene Holm har blitt en stor produsent av trepanel er at de ikke bare følger trendene, men skaper dem. Hvordan klarer de å hele tiden ligge i forkant?

– Vi vet hva folk vil ha, blant annet fordi vi er synlige og aktive i alle sosiale kanaler, forklarer Tone Bente. 

De har dessuten gjort noe genialt for å fange opp nye trender.

– Vi arrangerer noe som heter Inspirasjonsprisen, og da mottar vi mange søknader med folks prosjekter. Da får vi en god innsikt i hva folk bygger hjemme, og den kunnskapen tar vi med oss når vi driver med produktutvikling.

Inne - Lasert liggende trepanel og listverk fra Bergene Holm.

Lasert liggende trepanel og listverk fra Bergene Holm.

En av trendene som har blitt fanget opp er at etter flere år med stående trepanel, har det nå også blitt mer vanlig med liggende.  

– Det henger nok sammen med at det er stramt og minimalistisk glatt, eller slett, trepanel som har vært den mest populære i flere år. Den gjør seg like godt stående som liggende, spesielt hvis du skal ha en fondvegg er det veldig tøft, for eksempel bak sofaen, TV-en eller en seng. Å kombinere samme profil stående og liggende gir for øvrig en veldig flott effekt. Man har gjerne et større allrom, og det kan bli store flater hvis alt blir likt. Hvis du bryter opp innimellom gjør det noe med inntrykket av rommet. 

Og det finnes flere muligheter, som å montere trepanelene skrått i taket (husk oppfordringen!), eller som brystning. 

– Etter flere år med hvite, slette vegger, har brystning igjen blitt en trend, men ikke slik man husker den på 80- og 90-tallet. Nå skal den være høy, gjerne opp mot 140 centimeter. En smal panel med en stram profil gjør seg særlig godt og avsluttes med en fin list på toppen. Brystning, lister og øvrig vegg bør males i samme farge – altså at det også her er ton-i-ton. 

En av fordelene med panel er at du har utallige muligheter til å få det akkurat slik du ønsker

Trepanel har store variasjonsmuligheter og gir deg rom for å skape svært mange interiørstiler. Men til syvende og sist bør man kanskje følge personlig smak fremfor trender?

– Det er jeg enig i, så tenk tidløst! Vi er opptatt av at panelene våre skal vare i mange år, både når det gjelder trender og miljø. Når du velger trepanel er det et verdivalg, og da ønsker vi at du skal være fornøyd med det i årevis. 

Montering og vedlikehold – og hjelp av Carlsen Fritzøe?

Inne -

Så er jo spørsmålet sånn på tampen om det er vanskelig å montere trepanel?

– Nei, det er veldig enkelt. Blant annet har vi trepaneler for skjult innfesting, som betyr at du ikke ser spikerhodet. Du får en sømløs og fin overgang mellom panelene, og trenger ikke å gjøre noe mer etter at det er satt opp. Med godt forarbeid og riktig verktøy klarer du å sette opp trepanel i stuen din i løpet av en helg. 

Og når panelet er montert er også vedlikeholdet enkelt.  

– Det holder å dra over med en fuktig klut, så holder det seg fint i år etter år. Og hvis du en gang skulle bli lei av fargen, er trepanel lett å overflatebehandle, avslutter Tone Bente. 

Vil du se og vite mer om trepanelene fra Bergene Holm? Det fikser vi! Kom til din nærmeste Carlsen Fritzøe, så får du gode tips og råd om farger, profiler, trender og stiler. Husk også at dersom du ikke vil montere trepanelene dine selv, setter vi deg i kontakt med de beste lokale håndverkerne. 

Hva er prisen på en totalrenovering?

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 8. jul 2020 | Kategori: Inne, Vegg