Vegg

Så enkelt legger du tapet selv!

Oppussingen vi gjør oftest i hjemmene våre er å ta overflatene. Dette kan være å legge gulv, male eller tapetsere. Av de to sistnevnte er maling fremdeles mest populært, men nå begynner tapet for alvor å komme tilbake igjen på veggene i norske hjem.

Og hvorfor har tapet fått en aldri så liten renessanse?

– Det har den fått fordi vi har blitt sikrere og litt tøffere i valg av interiør, og tapet gir et mye mer personlig preg enn maling. Tapet gjør dessuten at du får det mer eksklusivt hjemme. Nå tapetserer folk også alle veggene, noe som gir en større og lunere romfølelse, forteller kundeveileder og interiørkonsulent Anne-Grethe Strand hos Carlsen Fritzøe i Larvik – som selv elsker tapet.

Tapet gir et mye mer personlig preg enn maling

En av årsakene til at tapet har tilbragt mange år i glemselen er at man tror det er vanskelig å legge den. Det er ikke tilfelle, for når teknikken sitter går det like raskt som å male – i hvert fall hvis du velger tapet som ikke har mønsterrapport.

Det aller beste med tapet sammenlignet med maling er likevel at det er så uendelig mange flere muligheter å leke med mønstre, farger og strukturer. Ja, hvorfor ikke lese om tapettrendene akkurat nå?

Slik legger du tapet

Før du setter i gang med selve tapetseringen må du gjøre litt grunnarbeid:

 • Underlaget må være rent og tørt
 • Gammel tapet bør helst fjernes, enten med tapetfjerningsmiddel eller tapetfjerner som bruker damp
 • Overflaten må være helt jevn – du må altså sparkle og slipe alle hull og sprekker
 • Tidligere malte flater bør vaskes med husvask slik at tapetet fester seg bedre
 • Vurder om veggen må grunnes før du tapetserer – da bør du bruke en farge som er tilpasset tapetet
 • Husk at store fargeforskjeller i underlaget kan bli synlig gjennom tapetet
Vegg - Slik ser mønsterrapporten ut.

Slik ser mønsterrapporten ut.

Husk også mønsterrapporten som du ser på pakken – hvis den har dette. Den forteller deg i centimeter hvor ofte mønsteret på tapetet repeteres. Når du kapper tapetlengdene må du ta hensyn til dette, og sørge for at du har nok lengde slik at mønsteret blir riktig på veggen.

– Et godt tips hvis du har tapet med mønsterrapport er å skjære ut første høyde, og så la den ligge på gulvet til du har skåret nummer to – og så fortsette slik. Da er du alltid trygg på at mønsteret stemmer, og samtidig er du sikker på at du har igjen nok tapet, sier Anne-Grethe.

Dette trenger du når du skal legge tapet
 • Langt bord til kutting av tapetet
 • Loddsnor eller vater
 • Blyant
 • Radiatorpensel
 • Malerull med forlengerskaft
 • Tapetbørste til papirtapet eller tapetsletter til vinyltapet
 • Skjøterull
 • Saks og tapetkniv
 • Stålsparkel

Uansett om du velger vinyl, fiber eller papir er det viktig å velge et tapet av god kvalitet. Du kjenner med en gang at disse er tykkere. På billigvariantene er heller ikke mønsterrapporten alltid til å stole på.

Kalktapetene som er veldig populære nå

– Et annet godt tips er å sjekke om tapetet ditt skal endesnus, som du må gjøre med mange av de ensfargede tapetene uten mønsterrapport. Altså at du henger den første høyden på vanlig måte, og så snur den neste 180 grader slik at bunnen kommer opp. Det er fordi det kan være litt struktur- og nyanseforskjell i kantene. Dette gjelder spesielt på flere av kalktapetene som er veldig populære nå. Hvis tapetet skal endesnus er det merket på etiketten på rullen.

Det aller siste og kanskje viktigste du må gjøre er å måle rommet, slik at du vet hvor mye tapet du trenger. Det er unødvendig å kjøpe for mye, samtidig som det er nitrist å stå der en sen lørdagskveld og ha en halv lengde for lite. Så vær nøyaktig.

Når du har gjort dette er du klar for å sette i gang med tapetseringen.

1. Før du åpner tapetrullene

Vegg - Klar for å møte veggen…

Klar for å møte veggen…

Sjekk at alle rullene er uskadd, og at de har samme serie- eller innfargingsnummer. Dette er også enda en god grunn til å kjøpe riktig antall ruller med én gang. Vær sikker på at du har nok lim tilgjengelig – én liter dekker fem til seks kvadratmeter. Pass også på at romtemperaturen er på mellom 15 og 20 grader.

2. Få det rett fra begynnelsen

Vegg - Begynn riktig.

Begynn riktig.


Bruk loddsnoren eller vateret slik at du er sikker på at den første tapetlengden blir loddrett. Lag merker med blyant, så blir det lett å se hvor tapetet skal ligge. Et godt tips er å starte i et innvendig hjørne, og så sørge for at du får et par centimeter av tapetet på den møtende veggen.

3. Påfør riktig mengde lim

Vegg - Lim på rull.

Lim på rull.

Vegg - Radiatorpensel.

Radiatorpensel.

Bruk rullen og legg på et jevnt lag med lim. Der du ikke kommer til, for eksempel inntil lister, bruker du radiatorpenselen.

4. Fest tapetet på veggen

Vegg - Følg blyantmerkene.

Følg blyantmerkene.


Legg tapetet inn mot veggen. Begynn alltid øverst, og følg blyantmerkene slik at det blir lagt rett.

5. Stryk ut med tapetbørsten eller tapetsletteren

Vegg - Tapetbørste.

Tapetbørste.


Bruk børsten til papirtapet eller sletteren til vinyltapet for å stryke tapetet på plass. Stryk fra midten og ut på sidene slik at det ikke blir luftlommer. Så bruker du skjøterullen forsiktig over skjøtene, før du tørker bort eventuelt limsøl med en fuktig svamp. Denne er det for øvrig viktig at du skyller godt mellom hver gang du bruker den.

6. Renskjær tapetet

Vegg - Renskjær med tapetkniv.

Renskjær med tapetkniv.


Hold stålsparkelen inntil veggen, og skjær vekk overflødig tapet ved gulv og tak med tapetkniven.

Vil du gjøre litt selv, alt selv eller få jobben gjort?

Vegg - Borge Indian Summer.

Borge Indian Summer.

Med denne guiden blir det enkelt for deg å legge tapet, men det er nå engang slik at ikke alle kan eller vil gjøre det selv. Hvis dette gjelder deg er det bare å ta det med ro – det betyr ikke at du må male, eller beholde de gamle veggene.

Det er nemlig da Carlsen Fritzøe kan sette deg i kontakt med dyktige malere, tapetserere og andre håndverkere der du bor. Hos oss er du alltid og hele veien i trygge hender blant ekte fagfolk, som for eksempel Anne-Grethe.

– Det eneste du trenger å gjøre er å velge tapet, så kan Carlsen Fritzøe og håndverkerne ordne resten for deg. De fleste tapetserer selv, og da får du selvsagt all den veiledning du ønsker i alle varehusene våre.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til med tapetseringen!

Publisert: 6. nov 2017 | Kategori: Vegg