Vegg

Med trend på tapetet

Årets tapettrender viser at vi ønsker å skape vår egen stil, enten du går for den kjølige og industrielle følelsen, eller den lune og eksklusive atmosfæren. Stikkordene er retro, art deco, kreativitet og lekenhet – det er bare å finne den stilen som passer personligheten din best. Ja, hva sier du til å ha en skog på soverommet?

For å få full effekt av trendene nytter det ikke å ha vegger i én farge – som du får med maling. Da kreves det nemlig stiler, mønstre og effekter som gjenspeiler smaken til de som bor i huset – som du får med tapet.

Vegg - Pure Linen fra Borge.

Pure Linen fra Borge.

– Vi har hatt det nøytralt og lyst i hjemmene våre lenge, så nå vil vi ha mer farger og liv. Det er ønsket om forandring som er fellesnevneren. Samtidig bruker vi nok mer spon- og gipsplater i hjemmene – og ikke panel. Da er det jo nærliggende å tenke tapet, sier Monica Haagensen, som selger maling og interiør hos Carlsen Fritzøe på Notodden.

Nordmenn er glade i å pusse opp, og vi henter inspirasjon og påvirkes av interiørmagasiner, og sosiale medier som Pinterest og Instagram.

– I tillegg er det mange kunder som forteller at de har sett oppussingsprogrammer på TV, og så kommer de til oss fordi de har lyst på en forandring hjemme.

Nå vil vi ha mer farger og liv

Og la det være sagt med én gang: Tapet er ikke så vanskelig å sette opp som mange tror.

– Det kan likevel være greit å ha noen småting i bakhodet når man legger tapet for første gang. Begynn for eksempel med tapet uten mønsterrapport. Legger du litt mer penger i tapetet og får du også bedre kvalitet. Billigere tapeter kan absolutt anbefales, men de kan ofte være noe tynne og dermed vanskeligere å legge. Og så er det viktig å begynne riktig – bruk tapetsletter, skarp tapetkniv og få første tapetlengde i lodd. Da er du på god vei.

Tapettrendene

Vegg - Shades of Chalk Bronzite fra Borge.

Shades of Chalk Bronzite fra Borge.

Tapet deles gjerne inn i fiber, vinyl, tekstil og papir. Men hvilket av dem skal man velge? Ifølge Monica er det ikke dét som er det viktigste:

– Når du skal legge tapet må du først tenke på hvilket rom det skal være i. Er det på kjøkkenet, et barneværelse eller vaskerommet må du ha tapet som har god kvalitet, er robust  og tåler å vaskes. Da er vinyl og fiber gode tapeter, og de selger vi mye av. Videre får papir finest trykk, men er samtidig den som tåler minst. Folk velger ut fra mønster, så hvilken type det er har ikke så stor betydning – det er selve tapetet de faller for.

Stil og mønster

Vegg - Borge Aida.

Borge Aida.

Retro, art deco og nordisk minimalisme er alle retninger som er svært populære.

– Retro er veldig in med sine grafiske mønstre og farger, og art deco med sine myke buer, symmetri og streker.

Vegg - Borge Scandinavian Designers Mini Bersa II.

Borge Scandinavian Designers Mini Bersa II.

I den nordiske minimalismen handler det om at vi har blitt mer bevisst på miljø og økologi, og at vi ønsker å ta med dette inn i hjemmene våre. Vi blir inspirert av naturen, som løvverk, blomster og botanikk.

– Og så har du selvsagt de klassiske tapetene med ornamenter som aldri går av moten.

Farger

Med naturlig stil og mønstre er det naturlig å følge opp med naturlige farger. Men vi er også mer dristige enn vi var tidligere.

– Nå har hvitt og lysegrått vært dominerende i mange år. Nå vil vi ha mye farger, og da gjerne sotede. Eksempler på dette er jordnyanser og naturfarger, som blått og grønt i ulike toner. Siden vi nå blir mer inspirert av det orientalske, blander vi gjerne inn dyprødt, mørkebrunt, sand og oker i paletten. Vi er dessuten blitt glade i kontraster og ton-i-ton.

Vegg - Borge Indian Summer.

Borge Indian Summer.

Effekttapeter

Hvis vanlig tapet ikke er nok – hvorfor ikke velge et med effekter? Dette kan være med på å gjøre rommet mer levende og spennende. Og her finnes det mange muligheter, som 3D og foto.

– Fra 70-tallet husker vi jo fototapetene. Nå kan du bruke ditt eget bilde og få det motivet og den størrelsen du ønsker, noe som gjør hjemmet ditt mer personlig. Du kan jo velge et eventyrlig skogbilde til soverommet, eller et vakkert strandbilde til trimrommet?

Vegg - Borge Kalk.

Borge Kalk.

Nyheten kalktapet med sin betong-look kommer mer og mer.

– Da får du en tapet med struktur, og som har et matt og rolig mønster i duse farger som gir litt mer liv enn malte flater.

Legge tapet på én vegg?

En trend som er i ferd med å bli “utvidet”, er den velkjente fondveggen.

– Den er absolutt ikke ute av bildet, men som regel blir mer enn én vegg kledd med tapet. Når det er sagt, er jo én vegg et bra sted å starte. Det kan dessuten være en like bra effekt å dele opp midt på veggen, som for eksempel å male brannmuren i en spenstig farge.

– Hvilken type tapet foretrekker du selv?

– Der er jeg nok som de fleste andre – faller jeg for et tapet er det stilen og uttrykket som avgjør, og ikke hvilken type det er. Men som oftest blir det tapeter i den mørkere fargeskalaen, og som tidligere grafiker er det gjerne det grafiske uttrykket jeg faller for.

Prøv tapetet på nettet først

Hos Carlsen Fritzøe får du tapet fra Borge og Storeys, som er kjent for å være kvalitetsleverandører med stort utvalg.

– Årsaken til at vi har valgt disse er at de er flinke med service og oppfølging både overfor oss og kunden, og de leverer når de skal. Begge har dessuten et vidt spekter av mønster og tapeter i alle prisklasser, fra de rimelige til de mer eksklusive, forklarer Monica.

Uansett hvilket tapet du velger – skal du legge den selv, få litt hjelp eller få det gjort? Når du handler på Carlsen Fritzøe bestemmer du selv. Her er du nemlig alltid i trygge hender blant ekte fagfolk.

– Folk tapetserer stort sett selv, men om du ikke ønsker det formidler vi tapetserere til deg. Det er også stadig flere som koster på seg litt ekstra for å få det håndverksmessig utført.

– Har du noen avsluttende tips før folk kjøper tapet?

– For det første – bruk litt tid i forkant. Finn ut hva du er på jakt etter med tanke på stil, farger, mønster og lignende. Kom gjerne innom oss og bla gjennom tapetbøkene, eller ta en titt på leverandørenes nettsider. Der finner du bilder av alle tapetene fra de ulike kolleksjonene, og du kan filtrere og sortere etter ønsket uttrykk.

I tillegg har du muligheten til å «prøvetapetsere». Du velger rom og tapet, og så kan du se den på en hel vegg. Da får du et inntrykk av hvordan den er i full skala – noe som kan være vanskelig å se for seg i en tapetbok. Skriv ned tapetene du liker, og så kan du ta turen til nærmeste Carlsen Fritzøe.

Vegg - Borge Glitter & Stas.

Borge Glitter & Stas.

– For det andre – når du ser på nett får du ikke en helt riktig fargegjengivelse. Når du er her kan vi derfor klippe ut tapetprøver som du tar med hjem. Da får du sjekket hvordan den ser ut på veggen, sier Monica før hun avslutter med følgende mantra:

– Uansett stil og uttrykk, finnes det en tapet for alle. Garantert!

Publisert: 31. okt 2017 | Kategori: Vegg