Inne

MDF-plater: Enkelt, raskt, rimelig – og vakkert

Med MDF-plater fra Smartpanel går oppussingen som en lek. Du slipper å sparkle, grunne og male, og du kan velge mellom mange ulike farger, profiler og strukturer. Og det beste av alt – veggene og taket blir enda finere enn da de var nye.

Inne - Smartpanel Skygge Paulus Blå er lekkert på soverommet.

Smartpanel Skygge Paulus Blå er lekkert på soverommet.

Og allerede nå lurer du kanskje på hva MDF-plater er og hva det er laget av?

– MDF er mykt trevirke som brytes ned til små trefibre, så tilsettes det voks og lim, og presses sammen under høyt trykk og høy temperatur, sier Kristin Svartdahl Filtvedt, som er produksjonssjef i Smartpanel

Hovedforskjellen på MDF-plater og vanlig interiørpanel er altså at det er fabrikkert, mens andre gjerne er laget av heltre. 

– Èn av fordelene med MDF er at det er mye mer stabilt med tanke på variasjoner i temperatur og fuktighet. Det betyr at når du monterer MDF-plater vil du ikke få gliper mellom panelene i ettertid, da de ikke beveger seg på samme måte som et levende materiale.

– Kan MDF-plater brukes i alle rom?

– Ja, med unntak av våtrom. Du kan bruke en fuktbestandig MDF i de tørre sonene i våtrom som vaskerom og bad, mens i soner hvor det er fare for mye vannsøl bør du benytte fliser eller baderomspanel.

Her kan du lese mer om heltrepaneler

Vi selger mer og mer mørke farger både på beiset, supermatt og strukturpanel

MDF-platene fra Smartpanel

Inne - Smartpanel Wood Skigard er tøff både hjemme og på hytta.

Smartpanel Wood Skigard er tøff både hjemme og på hytta.

Det finnes mange ulike typer Smartpanel, hver med sitt utseende og sine egenskaper. Hva kjennetegner dem og hvor kan de brukes? Kristin har svarene.

Smartpanel Ubehandlet

– Dette er egentlig bare en råvare som er profilert, og den passer for deg som vil male selv. Med Ubehandlet må du grunne og i hvert fall male to strøk – og i tillegg slipe mellom strøkene. Så med denne er det litt mer jobb enn med de ferdigmalte. 

Smartpanel Color

– Denne har en glatt overflate, så det er med andre ord ingen kostestruktur, eller penselstrøk som det også kalles. Color selger vi for øvrig stadig mindre av, da folk går vekk fra slette vegger og heller vil ha noe med struktur i.

Smartpanel Struktur

– Det er dette som er det kjente MDF-panelet, og som navnet antyder – Struktur har godt synlige penselstrøk. Trendene går jo mot at du skal ha litt sjel i veggene, og da skal det se ut som du har malt panelet selv. 

Inne - Smartpanel Struktur Skygge Havbris.

Smartpanel Struktur Skygge Havbris.

Smartpanel Supermatt

– Denne typen har økt vanvittig mye de siste årene. Supermatt er trendy fordi vi vil ha naturen inn i hjemmene våre, og jo mattere, desto mer naturlig. Smartpanel var for øvrig de første og er fremdeles de eneste som har supermatte MDF-plater. 

Smartpanel Multi

– Dette har et penselstrøk med en standard glans. Multi er kun seks millimeter tykk, så det er en veldig fin renoveringsplate, eller du kan ha den som brystningspanel. Den kan brukes både i tak og vegger siden den har not og fjær på alle fire sidene, i motsetning til veggplatene som kun har det på sidene. 

Smartpanel Dekorplate

– Denne er også 6 millimeter tykk, så som med Multi egner den seg godt til renovering. Det som er annerledes med Dekorplate er at den settes på eksisterende vegg og ikke stenderverk. Og fordi det er en renoveringsplate, finnes den bare i lyse farger.

Inne - Smartpanel Wood Tjærebrun.

Smartpanel Wood Tjærebrun.

Smartpanel Wood

– Disse er kule, så de er vi stolte av! Wood er plater med OSB-kjerne av furuflis hvor det er limt på furulameller, slik at det fremstår som en heltreplate. Den er lansert for å kunne møte behovet for at ting skal være naturlige og personlige. Med Wood får du en slett vegg som er beiset eller ubehandlet, og som blir en fin kontrast til standard MDF-plater eller gipsvegger. 

Smartpanel Tak

– Her har vi flere forskjellige typer, og du får både takpanel og takplate i ulike lengder. Takpanelene har skyggeprofil, mens takplatene har V-fas. Begge har samme overflate med jevne og fine penselstrøk. Det skal se ut som du har malt selv, uten å vise at jobben ikke har vært i nærheten av like stor. 

Smartpanel Fuktbestandig

– Dette er et panel som egner seg i de tørre sonene i våtrom. Fuktbestandig er profilert og ubehandlet, hvilket betyr at du må male den selv, og da med en våtromsmaling. 

Panel er perfekt både hjemme og på hytta

Smartpanel – farger og trender

Inne - Smartpanel Denim Blå.

Smartpanel Denim Blå.

Som med alt annet av interiør er det trender innen MDF-plater. Også her er tendensene ifølge Kristin tydelige – jo mattere og mørkere, desto bedre. 

– Smartpanel har lenge vært kjent for å være den leverandøren med det største utvalget når det gjelder profiler og farger. I dag har vi 14 forskjellige farger i sortimentet vårt, og i tillegg kommer flere og flere av dem i matt. Ellers ser vi at vi selger mer og mer mørke farger både på beiset, supermatt og strukturpanel. 

En av årsakene til dette er nettopp på grunn av det personlige preget. Vi vil ikke lenger å ha det slik som naboen, eller ha det andre måtte synes er fint – vi har blitt mer individualister og ønsker å tenke selv når vi velger farger. 

– Et godt eksempel på en mørk og populær farge er den supermatte og mørkegrå Grafitt. I tillegg ønsker mange Harmonisk Grønn, som også er supermatt. Begge disse gir deg et naturlig preg. 

Inne - Smartpanel Skygge Lys Sand gir en lun stemning i stuen.

Smartpanel Skygge Lys Sand gir en lun stemning i stuen.

Kristin nevner dessuten Denim Blå, som er en lun og fin farge Smartpanel har hatt i mange år og som aldri går av moten. 

– Det skyldes blant annet at den er rolig og nøytral, og passer sammen med mange andre farger. Og dersom du vil ha panel i lyse farger, anbefaler jeg lysegrå Betong, eller lys beige Sand

Siden vi har nevnt det naturlige flere ganger er det ikke til å unngå at vi må snakke om Smartpanel Wood, og da i første rekke Skigard

– Denne er veldig kul å kombinere med vanlig Smartpanel, for eksempel Betong, Grafitt eller Harmonisk Grønn. Skigard har en svart beis, så den er drastisk, men samtidig rolig – den gjør lite av seg. En annen farge i Wood som selger godt er Lys Never. Det er en fin grå beis som kan brukes i hele rommet, eller på en kontrastvegg. 

Inne - Smartpanel Wood Lys Never.

Smartpanel Wood Lys Never.

Kan jeg montere Smartpanel selv?

Inne - Smartpanel Struktur Denim Blå.

Smartpanel Struktur Denim Blå.

Enkelt og greit: Ja, det kan du. Men et kanskje enda viktigere spørsmål er om det er enkelt?

– Ja, og det er en av grunnene til at vi selger mye Smartpanel. Hvem som helst kan få det til selv om de ikke har gjort det før. Det følger med en monteringsanvisning som guider deg trinn for trinn, og enkelt viser deg hvordan du skal gjøre det. Så du trenger ikke å være en snekker for å montere Smartpanel, forklarer Kristin.

– Hvor raskt går monteringen?

– Selv om du gjør det for første gang og skal montere Smartpanel i en hel stue, tar det ikke mer enn en dag eller to. Det betyr at du får et helt nytt rom i løpet av en helg!

Før du setter i gang er det viktig at du har gjort klart et par ting på forhånd. For gjør du et godt grunnarbeid, sørger du for at du ikke får en bølgete vegg. 

– Derfor må du sjekke underlaget først, at det er samme avstand mellom stenderne og at de er på linje med hverandre – bruk gjerne en rettholt. Når du har ordnet opp i dette får du et flott resultat, og du får glede av panelen din i mange tiår fremover.

Er du på jakt etter Smartpanel? Det fikser vi! Kom innom din nærmeste Carlsen Fritzøe, slik at du kan se utstillingene. Vi hjelper deg fra A til Å – fra hvilken type som passer stilen din hjemme, til hjemtransport. Og dersom du ikke føler for å montere Smartpanel selv, setter vi deg i kontakt med de beste håndverkerne der du bor. 

Her kan du lese flere artikler om veggplater

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 9. jul 2020 | Kategori: Inne, Vegg