Inne

Isolasjon – gode tips og råd før du setter i gang

Å montere isolasjon er enkelt, rimelig og miljøvennlig. Med et varmere hus blir også strømregningen lavere, så dette er oppussing du kan tjene penger på over tid. Men hvilke typer isolasjon finnes, og når skal du bruke den? Og hva kan du gjøre selv?

Inne - Husk å etterisolere når du skal renovere huset ditt. Foto: Rockwool.

Husk å etterisolere når du skal renovere huset ditt. Foto: Rockwool.

Det er kanskje ikke alltid like lett å vite om huset ditt faktisk trenger isolasjon. Så hva er kjennetegnene på når det er på tide å “isolere seg”?

– Har du et hus fra 70-80-tallet eller eldre? Merker du trekk, kalde drag og er det mange istapper fra takrennene om vinteren? Da bør du tenke på løsninger for å utbedre isolasjonen, forteller proffselger Hans Kristian Andersen hos Carlsen Fritzøe Østsiden i Fredrikstad. 

Lavere strømregning

Når du skal isolere gir det deg mange fordeler å ta det samtidig som du renoverer. Et eksempel er å ta det når du skifter kledning. 

– Den største fordelen er at du får et lavere energibehov. Det betyr at med ny isolasjon får du et varmere hus og du sparer strøm, hvilket er bra både for deg og miljøet. Dessuten vil det det redusere kuldetrekket fra gulv og vegger, og gi deg bedre bokomfort. Det vil også bidra til å øke verdien på huset ditt, sier Hans Kristian. 

Inne - Å montere isolasjon er enkelt, rimelig og miljøvennlig.

Å montere isolasjon er enkelt, rimelig og miljøvennlig.

Likevel er det noen småting du må tenke på. For visste du at huset ditt kan bli for tett?

– Ja, det kan skje hvis du bor i et veldig gammelt hus med yttervegger av tømmer. Da bør du ikke ha dampsperre innvendig, for da vil ikke dampen bli transportert ut av huset. Så når det gjelder bruk av damptette sperresjikt, bør du søke råd hos en håndverker. 

Dette finnes det gode løsninger for, som å sette inn lufteluker eller montere balansert ventilasjon. Og gjør du det samtidig som du skifter kledning får du skjult hele anlegget. Har du en mindre oppgradering og trenger balansert ventilasjon i ett rom, er Flexit romventilator en god løsning. 

– Det samme gjelder for taket og loftet – skal du etterisolere er det viktig at du hindrer varm fuktig luft i å komme ut på loftsrommet og samtidig sjekke at det er tilstrekkelig ventilasjon der. I slike tilfeller er det smart å kontakte en håndverker som kan fortelle deg hva som er den beste løsningen. 

Så enkelt får du et godt innemiljø til en lav pris med Flexit

Glava eller Rockwool?

Inne - Glava isolasjon er laget av glass.

Glava isolasjon er laget av glass.

Disse to er de mest kjent merkene av isolasjon – hva er forskjellen på dem?

Glava er laget av glass og Rockwool er laget av stein, så det er to forskjellige materialer med ulik fleksibilitet og formstabilitet. 

De har litt forskjellig lambdaverdi, og jo lavere dette tallet er desto bedre isolerer produktet. Både Rockwool og Glava er klassifisert som ubrennbare produkter, men steinull tåler litt mer varme. Så hvis uhellet er ute kan Rockwool bidra til å begrense en videre brannspredning. Det egner seg derfor godt hvis du har brannvegg mot naboene, eller ønsker en mer brannsikker bolig, forteller Hans Kristian.  

Isolasjon kommer i plater med flere tykkelser fra fem til 30 centimeter. Som eksempler egner tynn isolasjon seg for etterisolering av vegger, mens tykk isolasjon egner seg til loft. 

– Når du først setter i gang med å isolere bør du ta hele huset – bjelkelag, kjeller, gulv, vegger, loft og tak. Det viktigste for å unngå varmetap er loft og tak, så det er gjerne her man begynner når man skal isolere. 

Med ny isolasjon får du et varmere hus og du sparer strøm, hvilket er bra både for deg og miljøet

Å montere isolasjon er enkelt

Inne - Tenk på hva slags lufting det er på taket ditt når du skal isolere loftet. Foto: Rockwool.

Tenk på hva slags lufting det er på taket ditt når du skal isolere loftet. Foto: Rockwool.

Mange håndverksoppgaver hjemme kan være vanskelige, og overlates helst til proffene. Heldigvis finnes det også enklere oppgaver, og montering av isolasjon er ifølge Hans Kristian blant de enkleste. 

– Selve isoleringen kan hvem som helst gjøre. Det eneste du trenger av utstyr er vernebriller, munnbind og hansker til deg selv, og målebånd og skarp kniv til isolasjonen. 

I prinsippet er det bare å skjære til isolasjonen, montere den inn og fylle ut hulrommene. 

– Det som er viktig er å skjære til så nøye som mulig, helst med litt overmål slik at platen står litt i spenn og fyller ut hele hulrommet. Luften i platene skal stå så stille som mulig, da det er den som isolerer. Og jo mer stille luften står, desto mer isolerer den.

Avhengig av hva du skal isolere er det også noen spesielle hensyn du må avklare først. 

Isolere tak og etterisolere loft

– Da må du tenke på hva slags lufting det er på taket ditt – har du luft under taksteinen eller takkonstruksjonen? Her bør du rådføre deg med en snekker først slik at du ikke tetter luft og sirkulasjon under taket eller på loftet.

Isolere gulv

– Det er jo gjerne bjelkelaget i gulvet som isoleres, og her er det viktig at du sørger for at det er vindtett under isolasjonen. 

Isolere vegg

– Sørg for å legge vindsperre på utsiden av veggen og dampsperre på innsiden, slik at du unngår både trekk og gjennomtrekk. Og husk det med å rådføre deg med en snekker dersom du har et gammelt hus.  

Isolere kjeller

– Her er det mye å ta hensyn til. Er kjelleren din helt under bakken, litt over eller står den i skrått terreng? Det finnes løsninger for alt, så det beste er igjen er å kontakte en snekker før du setter i gang. Har du mulighet for å isolere på utsiden av kjellerveggen din, er det den beste løsningen. Da får du også mulighet til å utbedre dreneringssystemet rundt huset ditt.

Inne - Få varmen tilbake – husk å isolere! Foto: Rockwool.

Få varmen tilbake – husk å isolere! Foto: Rockwool.

Carlsen Fritzøe hjelper deg med isolasjonen!

Inne - Vi hjelper deg gjerne med å skaffe proff håndverker. Foto: Glava.

Vi hjelper deg gjerne med å skaffe proff håndverker. Foto: Glava.

Å isolere er blant de rimeligste tiltakene du kan gjøre i huset ditt. Et godt tips dersom huset ditt har et høyt energiforbruk er å søke Enova om støtte til energitiltak. 

– Hva det koster avhenger jo av hva du skal isolere, og hvor mye. Men at isolasjon er en rimelig investering er det ingen tvil om, og du vil jo som sagt til og med spare på strømregningen over tid. For å få et mer nøyaktig prisoverslag er det smart å ta kontakt med oss i Carlsen Fritzøe

– Er det mer dere kan hjelpe meg med når jeg skal isolere huset mitt?

– Uansett hva det er – det fikser vi! Kom til ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, så får du gode tips og råd både før du starter og underveis i prosjektet. I tillegg til selve isolasjonen hjelper vi deg med mengdeberegning og hjemtransport. Den veier ikke stort, men det er mye volum! Og dersom du trenger hjelp av en håndverker eller vil ha jobben gjort, setter vi dere i kontakt. 

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 18. sep 2020 | Kategori: Inne, Vegg