Inne

8 smarte tips og råd til deg som skal montere gipsplater

Miljøvennlig, brannsikkert og lydisolerende. Gipsplater er et supert materiale med mange bruksområder i tak, vegger, gulv og vinduer – ute, inne og i våtrom. Her blir du en ekspert på gipsplater!

Gipsplater er et kjempegodt alternativ når du skal bygge, og de finnes i mange varianter til ulike bruksområder, sier proffselger Christian Wahlin hos Carlsen Fritzøe Larvik.

– Når man snakker om gipsplater tenker nok de aller fleste kun på den vanlige standardplaten. Men det mange ikke vet er at det finnes en hel verden av gipsplater med sine spesifikke egenskaper. 

1) De ulike typene gipsplater

Gipsplater kan brukes på vegg, gulv, tak, våtrom, vinduer og som vindtetting og vindavstivning på yttervegg. Christian forteller deg forskjellen på dem. 

Gipsplater i tak

Inne - Norgips gipsplater i tak.

Norgips gipsplater i tak.

Istedenfor å velge en tradisjonell Standard gipsplate til himling anbefaler vi Norgips Plan gipsplate, som har forsenket kant på alle fire sider. Da får du et perfekt tak uten synlige skjøter. Den er utviklet for å forenkle sparklingen av større takflater, og er godt egnet for rom med mye slepelys.

Det finnes også spesielle takplater med hull, såkalte akustikkplater. De reduserer effektivt romklang og demper støynivået i et lokale. Disse platene fås i mange utforminger.

Gipsplater i vegger

Inne - Norgips gipsplater på vegg.

Norgips gipsplater på vegg.

Til innvendig bekledning av vegg, søyler, bjelker og så videre er det vanlig å bruke en standard 12,5 millimeter gipsplate. Det finnes også flere typer til vegg, alt avhengig av bruksområde.

De mest vanlige er:

  • Norgips Hard er en gipsplate som har ekstra hard og glassfiberarmert kjerne. Den egner seg i bygg med stor mekanisk påkjenning, som for eksempel skoler, sykehus, barnehager og lignende. 
  • Norgips Rehab er en 6,5 millimeter tykk gipsplate som er egnet for innvendig rehabilitering av vegger og himlinger. Den er 900 millimeter bred, og er en god del lettere enn Standard gipsplater. Det er jo kjekt hvis du må bære langt.
  • Norgips Ultra Board finnes som plater på 13 og 15 millimeter. De gir en sterk og robust veggkonstruksjon med skrufast underlag. Dette er for øvrig en ny generasjon gipsplater som er betydelig sterkere enn de tradisjonelle.

Gipsplater i gulv

Norgips Gulv er det ideelle undergulvet for parkett, laminat og andre tregulv. Den egner seg også godt som underlag for fliser i tørre rom. 

Gipsplater i våtrom

Som underlag i våtrom er det ypperlig å bruke Norgips Humidboard. Dette er en fuktsikker komposittgipsplate som ikke vil råtne eller biologisk nedbrytes.

Gipsplater i vindu

I det siste har det blitt veldig populært med listefrie løsninger, og Norgips har laget en utforing av gips til for eksempel vinduer. Denne passer rett i sporet på vinduet og du får et enkelt og minimalistisk utseende.

Gipsplater ute

Utvendig kan du bruke enten Norgips GU-X eller Weatherboard 365 som vindavstiving og tetting. GU-X har en vannavvisende overflate, og kan eksponeres for vær og vind i opptil seks måneder. Weatherboard 365 kan eksponeres for vær og vind i opptil 12 måneder.

Før du kjøper gipsplater kan det også være greit å vite hva de koster. Siden det er mange kvaliteter, tykkelser og bruksområder er det også ulike priser. Her finner du gipsplatene hos Carlsen Fritzøe – når du har funnet hvilken type du ønsker kan du dra til ditt nærmeste varehus, og få hjelp med mengdeberegning og dermed endelig pris. 

Det finnes en hel verden av gipsplater med sine spesifikke egenskaper

2) Fordelene med gipsplater

Gipsplater er en av de eldste byggeplatene på markedet og er dermed et velprøvd materiale. Det er ikke påvist utskilling av skadelige stoffer, hverken gjennom laboratorietester eller mange års praktisk bruk. Ifølge Christian er de derfor det ideelle valg for et godt inneklima. 

– Det er også et naturprodukt, og det tilsettes ikke limstoffer i produksjonen. Gipsplater er derfor svært miljøvennlig. Videre er gips i seg selv et dødt materiale som ikke krymper eller sveller ved varierende luftfuktighet. Gipsplater egner seg derfor svært godt som underlag for fliser, tapeter og maling. 

Om du ønsker en fin og glatt overflate er gipsplater et utmerket valg, og de har flere fordeler og egenskaper, både når det gjelder lyd og dersom du uheldigvis skulle oppleve en brann. 

Lydisolering

Gipsplater er blant de beste støyisolerende byggematerialene. Ved valg av riktig vegg-, gulv- og takkonstruksjoner kan alle krav til lydisolering oppfylles.

Brannsikkerhet

Gipsplater hemmer brannutvikling. Jo lenger tid det tar før en brann sprer seg, desto større er mulighetene for å begrense skadene, og redde ut mennesker og gjenstander. Det er fordi gips er et mineral, og da brenner det ikke. Oppstår det brann i et rom vil gipsplatenes kjemiske sammensetning faktisk sinke utvikling av brann i den mest kritiske perioden.

Inne - Norgips gipsplate under montering.

Norgips gipsplate under montering.

3) Montering av gipsplater

Gipsplater er enkle å kutte og montere selv. Det viktigste er å bruke rett mengde skruer og passe på at skruehodet ikke går igjennom kartongen, men kun at det lager en liten fordypning. Da blir det enkelt å sparkle pent. Og når du er hos Carlsen Fritzøe, er det bare å spørre etter riktige skruer til gipsplatene dine. 

– Det finnes forskjellige type skruer til de ulike variantene av gipsplater. Vanligvis monteres platene på normal stenderavstand på 60 centimeter, og dermed passer platebredden på 120 centimeter akkurat til stenderverket. Skulle du være i den situasjonen at stenderavstanden ikke er standardisert, kan det lønne seg å montere platen liggende.

Et godt tips her er for øvrig nyheten Nail It Indoor fra Norgips. Da kan du montere med spikerpistol i stedet for å skru, hvilket gjør at du kan spare mye tid. 

4) Verktøy til monteringen

Av verktøy du trenger til jobben nevner Christian i første rekke en tapetkniv, drill, rettholt, kniv, blyant og meterstokk. 

– I tillegg kan det være smart med tilbehør som bord eller bukker til å kappe gipsplatene, gipshøvel, Hole in one magnetsøker slik at du kan lage hull til el-uttak, plateholder og plateheis hvis du skal montere i himling eller tak. 

5) Når gipsplatene er montert

Inne - Norgips akustikkplater.

Norgips akustikkplater.

Da er sparkling neste post på programmet. Dette er et viktig ledd i konstruksjonen, siden en korrekt sparklet skjøt har samme styrke som selve gipsplaten. 

– Skjøtene skal «sveise» gipsplatene sammen til hele flater, slik at sprekkdannelser ikke oppstår. Den riktige metoden for et perfekt resultat er å sparkle skjøtene med papirtape, og det samme gjelder for innvendige hjørner. Husk også å fylle skrueforsenkingen med sparkel, før du deretter pusser lett med sandpapir til overflaten blir jevn.

Christian tipser også om at utvendige hjørner alltid er utsatt for salg og skader. 

– Derfor er det lurt å montere et hjørnebeslag før du avslutter sparklingen. De fleste fagfolk anbefaler også at du grunner gipsplatene uansett hvilken overflatebehandling du velger. Når du har gjort dette og alt er rett og fint, er gipsplatene dine klare til å bli malt eller tapetsert. 

Walls2Paint – platene som ikke trenger sparkling og sliping

6) Ikke bruk spiker i gipsplatene

Til oppheng i gipsplater finnes det mange produkter, avhengig av hva du ønsker å henge opp.

– Du får stifter til de lette oppgavene og kroker, plugger og ankere til de tyngre. Essve har også kommet med en super innfestning til gipsskruer som de kaller Duck Foot. Så alt i alt – å henge opp ting på gipsplater slik at det ser pent ut er enklere enn du tror.

7) Vedlikehold av gipsplater

Gipsplater trenger ikke noe spesielt vedlikehold. Som med alle andre typer tak og og vegger – dersom du får en flekk, er det bare å tørke av med en fuktig klut. Og om du blir lei av malingen eller tapeten du har valgt, er det bare å sette av en helg – og så har du fått nytt rom. Men hva skjer dersom gipsplatene får en større skade?

– Er de montert riktig sprekker de ikke, men de kan få sprekk i skjøter og mot gulv og tak. Hvis de gjør det blir det som etter monteringen – fuge, sparkle og pusse til det blir rett og fint, og så male eller tapetsere over. Da blir det som nytt igjen. Behandler du gipsplatene dine pent har du dem like lenge som huset ditt. 

Inne - Norgips gipsplate på vegg ferdig montert.

Norgips gipsplate på vegg ferdig montert.

8) Gipsplater? Det fikser Carlsen Fritzøe!

Når du har lest helt hit, har du blitt en ekspert på gipsplater. Men kanskje du likevel kommer til å trenge litt hjelp når du kommer til nærmeste Carlsen Fritzøe? I så fall: 

– Det fikser vi! Da spør vi hvor du skal bruke gipsplatene, tar en mengdeberegning og ordner hjemtransport siden dette er store og tunge saker. Vi setter deg også i kontakt med dyktige, lokale håndverkere dersom du ikke vil montere gipsplatene dine selv. 

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 18. sep 2020 | Kategori: Inne, Vegg