Vegg

Endelig en paneldebatt der du får det som du vil

Interiørplater er i vinden igjen som aldri før, og de fleste kjenner til heltrepanel. Det finnes også andre muligheter, som MDF og det astma- og allergivennlige Huntonit. Mange husker sikkert med gru platene fra barndommen i lettere psykedeliske farger og mønstre, og tenker at dette er noe de aldri vil ha i huset – men dagens plater er noe helt nytt og annerledes.

Vi har lange tradisjoner med panel i Norge, og det ble mye brukt tidligere inntil det kom en periode med mye slettvegger. Nå kan det imidlertid slås fast at panel er tilbake igjen for fullt, og det er mer populært enn noensinne.

Mange har kastet seg på trenden og setter opp panel på vegger og i tak, men hvorfor er det ikke flere som har oppdaget dette geniale produktet?

Folk tror panel er panel og at det fremdeles ser ut som det gjorde på 80- og 90-tallet

– Jeg tipper at folk tror panel er panel og at det fremdeles ser ut som det gjorde på 80- og 90-tallet, sier lagersjef Espen Mortensen hos Carlsen Fritzøe på Jessheim.

Han slår med en gang fast at så ikke er tilfelle.

– Dagens interiørplater har et mønster som ser naturtro ut, og du kan velge mellom mange forskjellige strukturer i malingen og i mønstrene. Mulighetene er mange – du kan få det akkurat slik du vil! Her kan du se noe av Carlsen Fritzøes utvalg av interiørpanel.

MDF og huntonit

I en annen artikkel i Carlsen Fritzøes emagasin kan du lese om heltrepanel. Espen forteller at interiørplater i MDF og huntonit er svært populære, og de som pusser opp hjemme velger stort sett disse typene. Men hva er MDF og hva er huntonit? Er dette en ny type materialer?

Carlsen Fritzøes emagasin kan du lese om heltrepanel

– MDF fra Bergene Holm er bygningsplater som er laget av flis og lignende, som så er kvernet til fibre og presset sammen med lim. De leveres i mange farger og fresninger, og gir vegger som ligner svært mye på trepanel, forklarer Espen.

– Huntonit fra Byggma lages av rene trefibre som i en våtprosess varmes opp og presses sammen til plater. Prosessen gjøres uten tilsetning av lim som kan gi avgassing etter montering. En stor fordel er at Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler Huntonit.

Platene er forholdsvis like av utseende, men kjennere vet forskjellen: MDF sin bakside er helt glatt, mens huntonit har litt struktur.

Raske og enkle å montere

Platene i MDF og fra Huntonit er en gave til alle som ønsker seg nytt interiør. Om du vil ha glatte flater eller trestruktur, behandlet eller ferdig malt, eller kanskje et fototrykk på en hel vegg? Det er nesten bare fantasien som setter begrensningene. Dessuten er de ifølge Espen enkle å montere:

– Det er de, og det går særdeles raskt. Hvis du har litt sving på sakene og har det verktøyet du trenger tar du lett et rom på en dag, eller Carlsen Fritzøe kan formidle de beste håndverkerne der du bor til deg. Du må ha en sirkelsag, og så er det en fordel med krampepistol. Hvis du ikke har det kan du bruke batteridrill til å skru med. Hammer og spiker er å fraråde – bommer du én gang er platen som oftest ødelagt.

Carlsen Fritzøe kan formidle de beste håndverkerne der du bor

Her får du flere tips og råd om hvordan du setter opp panel.

Huntonit og MDF kan monteres i alle rom, også i våtrom – men spesielt når det gjelder sistnevnte maner Espen til forsiktighet:

– Du kan ha dem på badet hvis det er godt ventilert, men ikke i dusjsonene eller der det kreves membran. Som et eksempel tåler MDF lite fukt, og det sveller når det kommer i kontakt med vann. Så slik sett passer Huntonit bedre i våtrom.

Ha det på badet

Om du heller ønsker baderomspanel som er 100 prosent vanntett og som kan brukes i våtsone finner du det hos Carlsen Fritzøe, sammen med et stort utvalg av plater i både MDF og Huntonit-produktene – og selvsagt heltre.

Interiørplater er ekstremt holdbare og enkle å ha med å gjøre

– Interiørplater er ekstremt holdbare og enkle å ha med å gjøre. Når de først henger på veggen er de tilnærmet vedlikeholdsfrie. Det eneste du må gjøre er å vaske over med en fuktig klut, og eventuelt male innimellom når moten skifter – eller barna vokser til og vil ha ny farge på soverommet, avslutter Espen med et smil.

Publisert: 27. jul 2015 | Kategori: Vegg