Vegg

Alt om MDF-plater

Hva er fordelen med MDF-plater, hvordan settes de opp og hva trenger du for å gjøre det? Her får du svar på alle spørsmålene du har om MDF-plater.

Vegg - Arbor Pale Green.

Arbor Pale Green.

Vil du pusse opp, men blir demotivert av tanken på at du må sparkle, pusse og grunne veggene for at de skal bli slette og fine? Da ligger løsningen i MDF-plater – hele veggplater som du kan sette direkte utenpå eksisterende vegg eller ved å feste de til stenderverket.

Du kan få MDF-plater med struktur eller plater som ligner på andre materialer som eik og betong

– MDF-plater er ensartet tremasse som er presset sammen under høyt trykk og temperatur, forteller Henrik Karlsen hos Carlsen Fritzøe Saxegård i Fredrikstad.

Det gjør at de er stabile under forskjeller ved både temperatur og fuktighet inne, noe som varierer naturlig mellom sommer og vinter.

MDF-plater i mange varianter

Henrik forteller at det selges mye MDF-plater, men at det ikke bare er den vanlige plata som gjelder.

– Det er ikke lenger bare hvitmalt panel, du kan få MDF-plater med struktur eller plater som ligner på andre materialer som eik og betong. Folk er også blitt mer åpne for andre ting, som plater med tapetdekor og fotoprint. Da slipper man å tapetsere. De kommer med en mikroklikkskjøt, slik at skjøten ikke blir så mye mer synlig enn på vanlig tapet.

Vegg -  Arbor Misty Shadow.

Arbor Misty Shadow.

Også helt slette plater i ulike farger har kommet på banen. I likhet med fargetrendene på innendørs maling, ser det ut til at den vanlige, standard hvitfargen Bomull, er lagt litt på is – også på veggplater.

– Mange synes kanskje at den har blitt kjedelig, og vil heller ha noe som er litt mer knæsj. Vi ser tydelig at farger tar overhånd, og vi selger mest av fargen Misty Shadow, en gråaktig farge. Det går også mye Linblå, en gråblå farge, sier Henrik.

Ikke bekymre deg for malingssøl

Produsenten Arbor har et sortiment bestående av ulike farger, basert på hva kundene ønsker. Du kan selvfølgelig male MDF-platene selv hvis du vil, men Henrik understreker at det stort sett ikke er nødvendig.

MDF-plater kan brukes i alle rom, med unntak av badet

– Da vil du bruke lang tid kontra det å kjøpe ferdigmalte plater. Ubehandlede plater må grunnes og eventuelt males med to strøk etterpå. Det er heller ikke like prisgunstig, sier han.

Du slipper i tillegg å dekke til gulvet, bekymre deg for malingssøl og å vente til malingen tørker før du kan fortsette med listene.

Vegg - Arbor slett vegg, hvit ask.

Arbor slett vegg, hvit ask.

MDF-platene passer nesten overalt

MDF-plater kan brukes i alle rom, med unntak av badet. Der bør du heller gå over på baderomspanel. På våtrom, som for eksempel vaskerom, finnes det egne veggplater som er fuktbestandige.

Fordelen med MDF-platene er at de ikke har noen foliebelegg.

– Da er det ikke noen fare for at du får en sprekk eller revne når du setter dem opp. Det er heller ingen kvisthull eller andre ujevnheter. Malingen utenpå er dessuten ekstra slitesterk, for at de skal tåle at du håndterer dem mens du jobber med dem. Da slipper du som regel å male over etterpå.

Vegg - Arbor Cashmere.

Arbor Cashmere.

Skulle du likevel få et lite trykk eller en ripe på en av platene, maler du bare over.

– Vi blander samme type farge, så det blir helt likt.

Heng bilder og hyller rett på platene

MDF-platene er litt grunnet på baksiden, slik at de får bedre stabilitet. For stabile – det er de.

– I motsetning til for eksempel gipsvegger, så er MDF-platene veldig solide. Du kan henge bilder, hyller og mindre ting rett på veggen, og du slipper gipsplugger for å få hold, slik som på en gipsvegg.

– Det aller største plusset med MDF-plater er likevel at materialet tåler normal variasjon av temperatur og fukt, og at det derfor ikke sprekker opp.

Med MDF-plater er det også enkelt å holde veggen ren, det er bare å tørke av.

Hva trenger du for å sette opp MDF-plater?

Det er ikke så mye verktøy som skal til for å sette MDF-platene opp på veggen.

– Det vanligste er å bruke en krampepistol og eventuelt en liten kompressorslange, men du kan også skru dem på hvis du ønsker det. Har du en batteridrill vil det gjøre jobben lettere.

Uansett om du fester dem med skruer, kramper eller dykkert, sørg for at de kan dekkes av gulv- og taklister, eller av den neste platens spor. Da får du et penere resultat.

Vegg -  Arbor Trend.

Arbor Trend.

For deg som ikke er så godt kjent med verktøy, så er dykkert en spiker eller stift med et lite hode som kan slås helt inn i materialet, og som brukes til skjult spikring. Krampe er et U-formet festemiddel i slekt med klammer og spiker.

Ellers trenger du en stikksag for å kutte til platene og et vater for å rette opp underveis. Husk å la platene ligge en dag eller to i det rommet de skal settes opp, for at de skal akklimatisere seg.

I motsetning til gipsvegger, så er MDF-platene veldig solide

– Vi selger også med materialer som fugemasse til hjørner og flekkmaling der du trenger det, i tillegg til innvendige og utvendige hjørnelister.

MDF-plater er ikke bare til vegger, det finnes også til taket.

Vegg - Arbor Varm brun og hvit.

Arbor Varm brun og hvit.

– Da kommer de i enkle bord og ikke i plater. Det er samme prinsippet å sette dem opp, men da må du passe på å bruke kramper og ikke dykkert – for da vil bordene sige ned.

Enkelt å sette opp selv

Selve prosessen med å sette opp MDF-platene på veggene er ifølge Henrik noe alle kan klare. Han anslår at du ikke trenger mer enn et par ettermiddager eller en helg for å fornye et rom.

– Platene er veldig enkle å sette opp, det er det som er så fint. Det kommer jo an på hvor nevenyttig personen er, men de aller fleste klarer det. Skulle jeg gjort det selv, ville jeg brukt én ettermiddag på platene og én ettermiddag på eventuelle lister.

For hvis du velger ferdigmalte MDF-plater skal det ikke mer til før du er i mål. Det er ikke noe særlig etterarbeid, så når platene er festet, er du så og si ferdig.

Vegg - Arbor Linblå.

Arbor Linblå.

MDF-plater blir ofte brukt til å pusse opp rom som allerede har panel fra før. Men når du setter plater med standard tykkelse rett på veggen vil ikke karmene lenger ligge på utsiden. Det finnes det også en enkel løsning på.

– Vi har en type glattkantlist som du kan sette utenpå foringen rundt vinduene, slik at du slipper å lage nye utforinger.

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe

Har du spørsmål om MDF-plater eller andre prosjekter du går og tenker på? Kanskje trenger du litt hjelp for å komme i gang? Da bør du ta turen innom nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten.

Hvis du ikke føler deg veldig nevenyttig og vil overlate jobben til noen andre, så formidler vi også de beste håndverkerne der du bor. Da er du i trygge hender blant ekte fagfolk hele veien – fra start til mål.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 12. sep 2018 | Kategori: Vegg