Inne

Hva er prisen på en totalrenovering?

I boligannonser står det ofte “oppussingsobjekt” eller “totalrenovering”. Mange føler seg fristet til å kjøpe, men vet ikke hva det koster, tiden det tar, hva man kan gjøre selv og fallgruvene man kan støte på. Her får du svarene – i tillegg til mange gode tips.

At det koster å totalrenovere boligen er det ingen tvil om. Gjennomsnittsprisen ligger på 12 000 kroner per kvadratmeter. Det betyr inkludert arbeidstimer og materialer at en bolig på 150 kvadratmeter koster 1 800 000 kroner å totalrenovere.

Inne - Planlegg prosjektet ditt godt. Lag skisser eller få hjelp av en arkitekt.

Planlegg prosjektet ditt godt. Lag skisser eller få hjelp av en arkitekt.

– Hva sluttprisen blir kommer an på hva du skal gjøre, hva du kan gjøre selv, hvilke rom du skal ta, størrelsen på boligen og standarden du vil ha. Gjør du det enkelt kan det bli rimeligere, men man vil jo gjerne legge litt penger i totalrenoveringen og få det slik man ønsker på utseende og løsninger, sier selger Edvin Bjornes hos Carlsen Fritzøe i Sørlandsparken.

Du kan beregne minst tre måneder på en totalrenovering

Husk også at snekkere, elektrikere, rørleggere, malere, gulvleggere og eventuell prosjektleder koster – ikke bare materialene. Og slipper du å ta kjøkken og bad blir totalrenoveringen mye billigere.

Hjemmesnekker’n eller Sinnasnekker’n?

Mange henter de forskjellige tjenestene fra mange firmaer – såkalt delentreprise. Edvin anbefaler at du isteden overlater alt eller det meste til ett firma – såkalt totalentreprise.

– Da har du som regel én person å forholde deg til. Det gjør det lettere for deg å holde oversikt på folk, materialer, tid og kostnader.

Edvins tips før du setter i gang med totalrenovering
  • Finn ut hva du vil ha, og lag en plan ut fra dette
  • Ta én ting eller ett rom av gangen
  • Spør heller om hjelp en gang for mye enn en gang for lite
  • Få et detaljert pristilbud
  • Gå gjennom planene en ekstra gang før du begynner

Et stikkord her er prosjektledelse. For hvis du ikke har erfaring med dette fra før, kan det bli en utfordring å få riktige folk og riktige materialer til riktig tid. En totalrenovering tar lang nok tid, og vil vare enda lenger uten en god prosjektleder.

– Igjen kommer det an på hva du skal gjøre, men du kan beregne minst tre måneder på en totalrenovering. Det er heller ikke uvanlig at det kan ta opptil et år hvis du skal gjøre mye selv – man har jo gjerne andre ting å holde på med.

Heldigvis har Carlsen Fritzøe gjort det enkelt for deg

Noe kan du gjøre selv, andre ting må du overlate til fagfolk. Hvis ikke kan det bli adskillig dyrere i etterkant.

Inne - Vi formidler de beste håndverkerne.

Vi formidler de beste håndverkerne.

– Du kan for eksempel male tak og vegger, tapetsere, sette opp plater og legge gulv. Når du så kommer over på konstruksjon, murerarbeid, elektriker og rørlegger – det som innebærer store kostnader er det smart å overlate til fagfolk.

Når du totalrenoverer kan du møte på overraskelser underveis. Men hva bør du være spesielt obs på?

– I gamle hus kan man ofte oppleve at stenderverket ikke er på linje som i dag. Det kan også være utfordringer med lekkasjer og fuktskader. Videre kan kan det være en vegg du har tenkt å fjerne eller endre på, og så finner du ut at alle ledningene fra sikringsskapet går gjennom den. Så det er mye du ikke er klar over som kan dukke opp underveis.

Dette koster totalrenovering

Inne - Tilbygg av funkishus. Foto: Bergene Holm

Tilbygg av funkishus. Foto: Bergene Holm

Her får du de omtrentlige fra-prisene av Edvin – rom for rom.

Påbygg/tilbygg

Gjør du mye av denne jobben selv koster det fra ca. 18 000 kroner per kvadratmeter. Bruker du fagfolk kan det fort bli det dobbelte. Når det er sagt råder jeg deg til å bruke fagfolk – da er du sikker på at jobben blir skikkelig gjort, samtidig som jobben går raskere og du får tid til å gjøre andre ting.

Tilbygg er ikke alltid søknadspliktig, mens påbygg alltid er det. Snakk med kommunen for sikkerhets skyld, og fortell naboene om planene dine slik at du sikrer godt naboskap.

Inne - Sørg for at kjøkkenet passer til stilen på huset. Sigdal Line er grepsløst og moderne.

Sørg for at kjøkkenet passer til stilen på huset. Sigdal Line er grepsløst og moderne.

Skal du ha tilbygg eller påbygg? Les mer om det her!

Kjøkken

Hos Carlsen Fritzøe fører vi Sigdal, som er et helnorsk kvalitetskjøkken. Med et nytt kjøkken vil du løfte boligen din, og få en flottere totalopplevelse av renoveringen.

Prisen avhenger av materialer og løsninger. Fra 100 000 kroner kan du få et fint og lite kjøkken, og så kan du egentlig gå oppover så høyt du og lommeboken vil.

Derfor bør du velge et kjøkken fra Sigdal

Baderom

Inne - Baderomspanel er både fint og kostnadseffektivt på et bad, her vist med Fibo Grey Cement.

Baderomspanel er både fint og kostnadseffektivt på et bad, her vist med Fibo Grey Cement.

Bad er dyrt å renovere, og selv om du har et lite vil det koste fra 200 000 kroner.

Dette er det stedet i boligen din du ikke bør gjøre noe selv, for gjør du feil blir det dyrt. Så på badet kan du overlate hele jobben til fagfolk.

Baderomspanel er populært og mer budsjettvennlig enn fliser

Stue

Du får en god parkett i en middels prisklasse til ca. 400 kroner per kvadratmeter, og du klarer fint å legge den selv. Er du usikker på hvordan du gjør det – følg rådene fra de du kjøper parkett av.

Inne - Bruk gjerne parkett på gulvet og Walls2Paint på veggen. Her vises Boen Eik Warm Cotton.

Bruk gjerne parkett på gulvet og Walls2Paint på veggen. Her vises Boen Eik Warm Cotton.

Det som er viktig er at du gjør et godt grunnarbeid slik at gulvet blir plant.

På veggene kan du sette opp Walls2Paint sponplater som koster omtrent 150 kroner per kvadratmeter. Dette er enkel jobb som er fort gjort siden platene er ferdig folierte og grunnet.

Så fint kan du få det i stuen på en helg

Soverom

Inne - Lekkert laminatgulv fra BerryAlloc, her vises populære Grand Avenue Champs Elysées.

Lekkert laminatgulv fra BerryAlloc, her vises populære Grand Avenue Champs Elysées.

På soverommene kan du legge laminat. For god kvalitet koster det fra 200 kroner per kvadratmeter.

Veggene kan du tapetsere, og det koster fra 150 kroner per kvadratmeter.

Det inkluderer tapet og alt utstyret du trenger. Eller du kan male – det vil koste fra ca. 8 kroner per kvadratmeter, pluss utstyr.

Slik får du magien tilbake på soverommet

Gangen

Her kan du selv legge varmefolie, og det koster fra 300 kroner per kvadratmeter. Varmefolie har komfortvarme som er god å gå på, men de er altså ikke for oppvarming av rommet.

Oppå kan du legge vinylgulv som koster omtrent 350 kroner per kvadratmeter – eller laminat. I en gang bør du velge høytrykkslaminat, og det koster ca. 380 kroner per kvadratmeter.

Det går raskt å legge varmefolie selv

Inne - Laminatgulv er smart i en gang. Her er BerryAlloc Grand Avenue.

Laminatgulv er smart i en gang. Her er BerryAlloc Grand Avenue.

Carlsen Fritzøe hjelper deg med totalrenoveringen

Når du har bestemt deg for å totalrenovere kommer neste steg, nemlig å bestemme seg for hvem som skal gjøre jobben. Heldigvis har Carlsen Fritzøe gjort det enkelt for deg.

Inne - Hos oss får du hjelp av fagfolk.

Hos oss får du hjelp av fagfolk.

– Vi kan hjelpe deg fra A til Å i prosessen – fra du kommer inn døren på ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, til du setter nøkkelen i en nyrenovert bolig. Vi hjelper deg med alt av verktøy, gulv, materialer, maling, baderomsinnredning og ikke minst kjøkken.

– I tillegg kan vi komme til deg på befaring, vi formidler de beste lokale håndverkerne, og vi kan også sette deg i kontakt med firmaer som driver med totalrenovering, avslutter Edvin.

Når du er ferdig med totalrenoveringen har du fått en bolig som har steget kraftig i verdi. Gjør du de riktige grepene kan verdien dobles i løpet av få måneder. Har du en totalrenovering på gang – kom innom oss, så får du en GOD DEAL.

Her kan du lese om Kristin og Borgar som har totalrenovert et hus fra 1600-tallet

Inne - Vi hjelper deg med transport.

Vi hjelper deg med transport.

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 16. mai 2019 | Kategori: Inne