Inne

Smarte tips når du skal rydde inne

Noen gleder seg, andre gruer seg. Følger du disse tipsene går ryddingen som en lek.

For å være mest mulig effektiv når det er tid for å rydde inne, gjelder det å gjøre som Egon Olsen – ha en plan. 

Inne - Så enkelt kan du få orden på klærne i en ledig krok. Sjekk de lekre sorte detaljene. Foto: Studio Lindhjem.

Så enkelt kan du få orden på klærne i en ledig krok. Sjekk de lekre sorte detaljene. Foto: Studio Lindhjem.

– Se for deg resultatet. Hvordan ønsker og drømmer du om at det skal bli? Videre bør du mobilisere deg selv akkurat som før en løpetur, bestemme deg for å ha et skikkelig ryddemaraton og ikke være redd for å selge, kaste eller kvitte deg med ting du ikke trenger, sier ryddeekspert Monica Emilie Dulin, som jobber hos Carlsen Fritzøe på Hvaler.

– Bruker du én helg nå, kan du nyte de 51 andre resten av året.

Rydding og lagring

Inne - Sorter tingene dine i bokser.

Sorter tingene dine i bokser.

Istedenfor å ta rom for rom, råder Monica deg til å tenke på tingene som kategorier. 

– Hent frem klær, sko, leker, bøker, papirer, elektrisk utstyr og andre ting, og samle det på gulvet slik at du ser hva du har. Spesielt papirer kan det bli mye av, så husk at for eksempel kontoutskrifter og lønnsslipper ligger på nettet. Bilder og gjenstander som har affeksjonsverdi kan være vanskelig å kvitte seg med, så ta de til slutt. Da hindrer de deg ikke i selve ryddingen. 

Sørg for at du har tomme kofferter og oppbevaringsbokser til lagring. Merk og ha dem på faste plasser, slik at det blir enkelt å finne frem igjen det du trenger. I tillegg må du ha pappesker og søppelsekker. Kildesorter det du skal kaste, og sorter det du kan gi bort eller selge som barna har vokst fra.

– Det gjelder å ikke få dårlig samvittighet for å kaste noe du har fått dersom du ikke trenger det mer – det blir bare rot som kommer i veien for ryddingen. Et godt råd er å følge magefølelsen! 

Gangen kan være en utfordring

Et stort “problemområde” er gjerne gangen, der det kan hope seg opp med sko, støvler, jakker og regntøy. 

Inne - Liten plass i gangen? Fest en skinne fra taket! Foto: Studio Lindhjem.

Liten plass i gangen? Fest en skinne fra taket! Foto: Studio Lindhjem.

– Gangen skal være funksjonell. Her bør du få tingene vekk fra gulvet og opp på veggen, og du kommer langt med flere hyller og knagger. Er du handy kan du snekre hyller med hobbyplater fra Fritzøe Engros som du får i furu, flott eik eller hvitmalt, og så feste dem med hylleknekter, forklarer Monica. 

Inne - Snekre dine egne plassbygde hyller. Foto: Studio Lindhjem.

Snekre dine egne plassbygde hyller. Foto: Studio Lindhjem.

Det er også smart å investere i en skikkelig garderobe eller et oppbevaringssystem fra Langlo eller Rival der du kan utnytte høyden helt til taket. 

– Her kan det være smart å tegne en skisse først, slik at du “ser” garderoben på forhånd. Husk også at vi har flinke folk som gjerne tegner garderoben for deg.

Gulvet i gangen kan være vanskelig å holde rent, spesielt hvis det er gammelt. Kanskje du bør vurdere et nytt, som i tillegg vil spare deg for mye arbeid i årevis fremover? 

– I så fall er laminat fra BerryAlloc et godt valg, det går raskt å legge og er enkelt å rengjøre. Og som prikken over i-en kan du jo kjøpe ny dørmatte? 

Det gjelder å ikke få dårlig samvittighet for å kaste noe.

Hva med resten av boligen?

Monicas 7 rydderegler
  • Se for deg hvordan du vil det skal bli
  • Mobiliser deg selv for et ryddemaraton
  • Tenk kategorier – klær, sko, bøker, leker etc. 
  • Husk å kildesortere
  • Ikke vær redd for å kaste – følg magefølelsen
  • Merk det du lagrer og ha det på faste plasser
  • Gi bort til loppemarked eller selg på nettet

Inne - Tips: Bruk armeringsjern og lag vinkjeller. Foto: Studio Lindhjem.

Tips: Bruk armeringsjern og lag vinkjeller. Foto: Studio Lindhjem.

Et annet rom som ofte kan gi litt hodebry er boden, men det løser du med denne reolen fra RKC. I boden gjelder nemlig mye av det samme som i gangen og garasjen. 

– Få så mye som mulig vekk fra gulvet og heng det på veggen – og opp i taket. Så kan skiene ligge der om sommeren og hageredskapene når det er vinter. 

Inne - Få rotet opp fra gulvet og lag sengegavl med nattbord. Laminatgulvet er Grand Avenue Champs Elysées fra BerryAlloc.

Få rotet opp fra gulvet og lag sengegavl med nattbord. Laminatgulvet er Grand Avenue Champs Elysées fra BerryAlloc.

Og hva med resten av rommene i boligen, som stue, soverom og kjøkken?

– Kast, gi vekk eller selg det du ikke trenger som er i stuen. Det gir deg et mer harmonisk hjem. Soverommet er et sted for hvile, så der skal du ikke ha klær og rot liggende fremme. Ta en skikkelig opprydding på kjøkkenet og tenk funksjonelt slik at det blir et hyggelig å sted spise, arbeide og gjøre lekser der, sier Monica som avslutter med et svært godt tips: 

– Husk at du finner alt du trenger av hyller, kroker, skuffer, skap, garderobe og annet du trenger til ryddingen hos din nærmeste Carlsen Fritzøe

Vi har alt du trenger av redskaper og vaskemidler – slik vasker du vinduer og vegger

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Inne - Trådkurver er en smart løsning, og med en skyvedørsgarderobe kan du skjule rotet.

Trådkurver er en smart løsning, og med en skyvedørsgarderobe kan du skjule rotet.

Publisert: 7. apr 2020 | Kategori: Inne