Inne

Så enkelt får du et godt innemiljø til en lav pris

Hvis du har dårlig inneklima er det farlig for helsen til både mennesker, dyr og boligen dere bor i. Årsaken til problemet skyldes som regel dårlig ventilasjon. Mange tror det er en komplisert jobb å få god ventilasjon og godt inneklima hjemme, men det finnes en rimelig og enkel løsning.

Vi oppholder oss innendørs 90 prosent av tiden, og nettopp derfor er det viktig at luften er like ren og frisk inne som den er ute. Men hvordan står det egentlig til med inneklimaet i de norske hjem?

Har du lufteventiler bør de stå oppe hele tiden

– I nye boliger er det krav, og de har derfor balansert ventilasjon som gir godt innemiljø. Men de aller fleste av oss bor i eldre boliger, og der er det varierende inneklima. Noen boliger har grei luft fordi de er glisne, men når vi oppgraderer og isolerer, og kanskje bytter dører og vinduer blir ofte ventilasjonen og inneklimaet forverret fordi husene blir tettere, forklarer salgssjef Ole Johan Krosby i Flexit.

Inne - Det finnes bedre kilder til frisk luft.

Det finnes bedre kilder til frisk luft.

For noen er det et økonomisk spørsmål, for andre er det en mer praktisk utfordring i boligen.

Men uansett hvilken ventilasjon du velger å kjøpe – alt hjelper.

Bor du i en eldre bolig har du sikkert klaffventiler allerede, men dette er ofte ikke nok for å få et godt inneklima.

– Utfordringen er at folk lukker dem igjen om vinteren. Da blir det helt tett, og det er problematisk. Så har du lufteventiler bør de stå oppe hele tiden.

Tegnene på et dårlig inneklima

Ifølge Folkehelseinstituttet har tre av ti norske boliger fuktskader. Det fører til at du får uønskede “gjester” hjemme, som mugg, råte og sopp. Når du og familien puster inn luft som inneholder dette kan dere utvikle astma, allergi og eksem – og i de verste tilfellene kreft på grunn av radon.

Inne - Få et bedre inneklima med Flexit romventilator.

Få et bedre inneklima med Flexit romventilator.

– Jo tettere en bolig blir, desto verre er det. Vi mennesker produserer mye fukt når vi dusjer og vasker klær, i tillegg til at bygningsmaterialer kan avgi gasser. Så hvis du ikke har god ventilasjon kan det bli plagsomt for både bygning, dyr og mennesker. Heldigvis har vi blitt mer bevisste på innemiljø enn tidligere, spesielt med tanke på barna, sier Ole Johan.

Det er mye du kan gjøre for å få et bedre inneklima med mindre fukt: Tørke klær ute, lufte soverommene hver morgen, dusje med døren lukket – og ikke minst sørge for god ventilasjon.

– Bruk vifter og ventiler hvis du har det. Uansett om du har et avtrekksanlegg eller et ordentlig gjenvinningsanlegg er det viktig at du ikke slår det av. Husk også å bytter filter.

For å få et godt inneklima bør du altså ha balansert ventilasjon. Men hva gjør du hvis du bor i et hus som ikke har dette?

Balansert ventilasjon for ett rom

En enkel måte å få et varig godt inneklima på, er å installere Flexit romventilator. Den egner seg for alle rom i huset: Stue, soveværelse, kjellerstue og så videre. Et annet bruksområde er garasjen, som da vil passe bedre til oppbevaring av både bil, sykler og redskaper.

Inne - Flexit romventilator er balansert ventilasjon for ett rom.

Flexit romventilator er balansert ventilasjon for ett rom.

– Flexit romventilator gjør det enkelt å få balansert ventilasjon i en eksisterende bolig, uten for store bygningsmessige endringer eller at det blir for dyrt, forteller Ole Johan.

Hvis du gjør en stor rehabilitering anbefaler han et balansert ventilasjonsanlegg, men veldig mange gjør bare en liten oppgradering. Da blir det ofte dyrt og komplisert å montere balansert ventilasjon, og ikke noe man prioriterer.

Flexit romventilator er balansert ventilasjon for ett rom

– Flexit romventilator er balansert ventilasjon for ett rom. Et hull i veggen, eller to hvis du har et større rom som åpen stue og kjøkken, gir deg ren luft hele året uten at du må lukke igjen fordi det blir kaldt.

Den forurensede inneluften fjernes, og erstattes med frisk luft utenfra. Du unngår også kald trekk, fordi den varme luften som går ut varmer opp luften som kommer inn. Dette gir også en gjenvinningsverdi.

Inne - Flexit kan styres via app og Wi-Fi.

Flexit kan styres via app og Wi-Fi.

– Flexit er også enkel å montere selv. Det følger med støpsel, så du kan i prinsippet sette den i veggen, plugge i strømuttaket og så har du ventilasjon. Du kan eventuelt bruke snekker og elektriker slik at du får et enda finere resultat.

Kan styres via app og Wi-Fi

En stor fordel med Flexit er at du kan styre dem enkeltvis, parvis eller i serie, og med en knapp, fjernkontroll eller app – hvilket gir deg lavere strømregning.

Flexit romventilator er rett og slett en investering i bedre helse

– Du kan styre ventilasjonen uansett om du er hjemme eller ikke. Du kan dessuten koble flere enheter sammen på Wi-Fi, og har du Flexit romventilator på hytta kan den stå på hele tiden slik at ikke muggen gror mens du er borte, sier Ole Johan før han avslutter:

– Flexit romventilator er rett og slett en investering i bedre helse.

Lurer du på om du har dårlig ventilasjon hjemme? Kom innom oss i Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk. Og om du ikke kan eller vil gjøre jobben selv, så formidler vi de beste håndverkerne er du bor.

ditt nærmeste Carlsen Fritzøe får du hjelp med alt du trenger for å oppgradere boligen – det gjelder også et sunt og godt inneklima.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 20. des 2018 | Kategori: Inne