Inne

Skal du kjøpe peisovn? Her er årets trender!

Visste du at du kan se en peisovn fra flere sider? 

Inne - Jøtul F 233.

Jøtul F 233.

Å nyte varmen fra flammene i en peisovn er kanskje det koseligste man kan gjøre i de kalde årstidene.

Her kommer vinteren, så hvis du har en drøm om å komme hjem til myttji lys og varme, er det et par ting du må tenke på før du setter i gang.

– Det viktigste er å tenke på hvilket behov du har. Skal du ha peisovnen som primær varmekilde, kosefyring eller møbel? Og så handler det om størrelsen på peisen og arealet du skal varme opp, sier Freddy Tiochta, som er varmeekspert hos Carlsen Fritzøe i Skien.

Store og små, moderne og tradisjonelle, hus og leilighet – det fine med peisovn er at den passer i alle typer hjem.

– Den gjør det. Det er mange forskjellige modeller å velge blant, og en peisovn gjør det hjemmekoselig uansett hva slags bolig man har.

En peisovn som passer for meg?

Inne - Nordpeis Duo 5.

Nordpeis Duo 5.

Det finnes flere typer peisovner. Du har de tradisjonelle støpejernsovnene, og i de senere årene har det kommet mye i vanlig stål. Du kan også få byggesett i betong.

– Etter hvert som vi har isolert boligene våre mer, har det blitt større fokus på design – peisovnen skal passe i hjemmet.

Og da er det bra man har store valgmuligheter. Freddy lister opp hva som er trendy og populært på peisovnfronten akkurat nå.

Stil

Inne - Jydepejsen Elegance.

Jydepejsen Elegance.

– Her kommer det an på formål. Vi selger litt av alt, men trenden er mer innsyn i flammebildet, og da kanskje kombinert med en stålpipe – gjerne hengende fra taket.

Design

– Også her går det mye på innsyn, slik at det føles som man får bålet inn i rommet. Det er dessuten fokus på flere flammebilder, for eksempel at du kan se fra både stuen og kjøkkenet.

– Å bruke peisovn som romdeler og skillevegg er også populært.

Materialer

Inne - Jydepejsen Omega.

Jydepejsen Omega.

– Hvis du skal ha en peisovn som er ment for å brukes, er det tradisjonelt støpejern som er tingen. Velger du sveiset stål har du flere muligheter med tanke på design. I tillegg er det altså de varmelagrende betongelementene du kan bygge selv.

– I de senere årene har vi også solgt mange løse innsatser som blir plassbygget med brannmursplater. Innsatsene er lette å bearbeide og veier lite, og dette er det nærmeste du kommer å designe din egen peisovn.

En peisovn gjør det hjemmekoselig uansett hva slags bolig man har

Farger

– Stort sett velger vi sort. Med betongelementer kan du male selv, og det er vanlig med mørke farger i grått. Mikrosement er populært og stilig, og da kan du designe dine egne farger. Det er fremdeles noen som velger hvitt, men flere går over til andre farger – her er valgmulighetene mange!

Størrelse

– Det viktigste er innsyn – jo større innsyn desto bedre er det. Men husk at du velger riktig peisovn med tanke på oppvarmingsarealet.

Plassering

– Vegg, hjørne eller midt i rommet – du kan plassere peisovnen nær sagt hvor du vil dersom du bruker stålpipe. Har du tunnelpeis som romdeler får du dessuten et møbel i tillegg til en varmekilde.

Inne - Nordpeis Me Ceiling.

Nordpeis Me Ceiling.

Peis, peisovn eller panelovn? Dette må du vite før du velger varmekilde

Kun det beste er godt nok!

Carlsen Fritzøes leverandører av peisovner er Nordpeis, Jøtul og Jydepejsen.

– Disse er valgt fordi det er kvalitetsmerker. De er solide og trygge aktører vi vet vil bestå, og som leverer gjennomførte produkter som er trendy og tidsriktige, forteller Freddy.

Han nevner noen eksempler fra Carlsen Fritzøes store utvalg:

Nordpeis Me Ceiling

Inne - Jydepejsen Omega.

Jydepejsen Omega.

– Dette er en verdensnyhet med takhengt pipe. Designmessig er det en rund modell med front og sideglass. Denne er veldig trendy!

Nordpeis Uno 5 og Nordpeis Duo 5

Nordpeis Uno 5 og Duo 5 er basicmodellene, og de er bruks- og plasseringsvennlige. Som med alt fra Nordpeis har de konveksjonsvarme og ikke strålevarme, som kort forklart betyr at luften varmes mer som en panelovn.

Nordpeis Monaco høy

– Dette er Nordpeis’ største, og det er en veldig fin, stilfull og flott peisovn. Den har giljotindør – det vil si at du skyver døren opp i kappen og gir peisen innsyn fra tre sider.

Jøtul F 233

Inne - Jydepejsen Cosmo.

Jydepejsen Cosmo.

– Dette er den nyeste peisovnen i støpejern fra Jøtul, og den har konveksjonsvarme. Siden den har rene og enkle linjer har den et tidløst utseende.

Warm 9 og Warm 10

– Disse er også to basicmodeller. De har likevel god kvalitet til en gunstig penge. Forskjellen på dem er at Warm 10 har sideglass, mens Warm 9 ikke har det.

Jydepejsen Elegance

– Dette er dansk kvalitet design på sitt beste. Jydepejsen har mange flotte modeller – som Elegance. Den har en stor buet dør med panoramaglass, så du får fullt innsyn til flammene.

Inne - Nordpeis Monaco høy.

Nordpeis Monaco høy.

Jydepejsen Omega

– Dette er en rund og moderne peisovn med selvlukkende dør. Omega kommer i fem ulike modeller og finnes i fargene grå, sort og hvit.

Jydepejsen Cosmo

– Denne finnes i mange forskjellige design, både når det gjelder form og farger. Det gjør den til en meget anvendelig peisovn!

Stålpipe – for deg som ikke kan ha peisovn

Inne - Vi anbefaler toppfyring. De fleste moderne, rentbrennende peisovner er konstruert for at veden skal tennes fra toppen. Da halverer du partikkelutslippet fra skorsteinen og i tillegg får du utnyttet veden din langt mer effektivt.

Vi anbefaler toppfyring. De fleste moderne, rentbrennende peisovner er konstruert for at veden skal tennes fra toppen. Da halverer du partikkelutslippet fra skorsteinen og i tillegg får du utnyttet veden din langt mer effektivt.

Hvis du ikke har pipeløp men ønsker peisovn finnes det fremdeles håp. Da kan du nemlig få stålpipe.

– Den består av et stålrør som er isolert med en yttermantel som kun er 28 centimeter i diameter. Så dette er en trygg og fullverdig pipe som kan brukes over alt, både ute og inne, i eneboliger og blokkleiligheter, forklarer Freddy.

Det eneste du behøver å gjøre er å sitte klar med fyrstikken

– Er stålpipe enkelt å montere selv?

– Alt er relativt! Det er ment at du skal kunne montere den, men vi anbefaler at du bruker kvalifisert hjelp.

– Hva med peisovn? 

– Det er tilrettelagt for at det skal være selvbyggermontering, men så sant du ikke er veldig handy bør du leie inn hjelp siden peisovnen skal stå i mange år. Og ikke minst er det jo dette med brannsikkerhet…

Vil du lese mer om stålpipe? Slik oppfyller du peisdrømmen din

Få hjelp til montering!

Inne - Freddy Tiochta og våre andre spesialister hjelper deg med både stålpipe og valg av peisovn.

Freddy Tiochta og våre andre spesialister hjelper deg med både stålpipe og valg av peisovn.

Som på så mange andre områder kommer Carlsen Fritzøe deg til unnsetning når det gjelder å montere peisovn – og stålpipe!

– Det gjør vi! Kom til oss, så finner vi ut sammen hva du vil ha. Vi gjør avtale med en håndverker, foretar en befaring og så hjelper vi deg fra A til Å. Vi tar selvsagt med oss peisovnen fra varehuset, og tar eventuelt med oss den gamle tilbake, sier Freddy før han avslutter:

– Det eneste du behøver å gjøre er å sitte klar med fyrstikken. 

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 30. sep 2019 | Kategori: Inne, Peis