Peis

Peis, peisovn eller panelovn? Dette må du vite før du velger varmekilde

Tidligere var varmen fra peisen og peisovnen en livsnødvendighet for å overleve vinteren her i det kalde nord. Nå skal de i tillegg ha et lekkert design, og vi flytter gjerne varmekildene ut fra hjørnet og inn i rommet for å vise dem frem.  

Enten du har et gammelt ildsted fra før som skal byttes ut, eller du skal bygge et nytt – det er ikke bare å peise på. For tenker du gjennom et par småting på forhånd, vil du ifølge varmeekspert Freddy Tiochta hos Carlsen Fritzøe Skien ha mye mer glede av varmekilden din i fremtiden.

Peis - Jøtul FS 620.

Jøtul FS 620.

– Det aller første er om du faktisk kan ha peis i boligen din. Så må du tenke på behovene dine og hva den skal brukes til. Er det som hovedvarme, kosefyring eller et møbel? Det tredje er størrelsen på boligen din. Man vil jo gjerne ha et stort og flott ildsted, men det passer ikke i en leilighet – da blir det for varmt.

Hovedvarme, kosefyring eller et møbel

Og hvis du nå blir i fyr og flamme og begynner å lure på om du kanskje ikke kan ha peis likevel, så kan Freddy berolige deg.

– Stort sett er det alltid mulig å installere en peis, og i hvert fall hvis du bor i hus. Nå som vi kan montere en plasseringsvennlig stålpipe er det også større muligheter i leiligheter. Her kan det være begrensninger, men du behøver ikke å kaste peisdrømmen på bålet: Da er peisovn et godt alternativ.

Stålpipe – for deg som ikke kan ha peis

Som Freddy er inne på – stålpipe er en plassbesparende og flott løsning som gjør at du kan hygge deg med flammene fra peisen nær sagt hvor som helst i boligen din.

Peis - Jøtul F 373 Advance.

Jøtul F 373 Advance.

– Stålpipa består av et innerrør i stål, og så ligger det en mantel på utsiden med isolasjon imellom. Den veier lite, og du får den i forskjellige dimensjoner og alle farger.

– Og denne er lett å montere selv?

– Alt er relativt, men dette er et enkelt konsept med tanke på at skjøtene er ferdige og du bare klipser dem på hverandre. Så egentlig kan du ikke gjøre feil. Ikke minst er dette med vekt et poeng hvis du bygger hytte og skal bære det med deg noen meter.

Her kan du lese mer om stålpipe

Peisen skal vises frem

Peis - Jydepejsen Elegance.

Jydepejsen Elegance.

Carlsen fritzøe fører peiser og peisovner fra anerkjente merker som Nordpeis, Jøtul og Jydepejsen. Spesielt sistnevnte har tent gnisten i folket og har fått et realt oppsving i Norge den siste tiden.

– Jydepejsen er en dansk kvalitetsleverandør som alltid har levert på design, og peisovnene deres er veldig stilrene. Et godt eksempel på dette er Elegance, som vi for øvrig har best pris på i Norge. Den har et stort buet frontglass, hvilket gjør at den ser ut som et møbel eller en TV-skjerm når den står i stua, forteller Freddy.

Nå skal peisen og peisovnen vises frem

Legg merke til at han sier møbel og TV-skjerm – nå skal peisen og peisovnen vises frem. For der de tidligere sto for seg selv i et hjørne eller til nød langs en vegg, har moderne design gjort at vi har funnet nye steder å plassere dem.

Peis - Jydepejsen Elegance Classic.

Jydepejsen Elegance Classic.

– Det går fortsatt mest av hjørnepeiser og frittstående peisovner, og da helst de nye rettveggsmodellene som har tresidig glass. En annen nyhet er en takhengt variant der ildstedet henger i pipa, og disse er veldig stilige. Du har også rene vegghengte modeller som blir koblet rett i pipa.

Bruk peisen som romdeler

En annen trend er å flytte peisen fra gulvet og opp til «varme hender-høyde».

Peis - Nordpeis ME på veggen.

Nordpeis ME på veggen.

– Ildstedet er ikke lenger bare en varmekilde, det er en del av rommet. Da kan det i tillegg fungere som romdeler – vi kaller det tunnelpeis. Da kan du se fra kjøkkenet til stua gjennom hele peisen, og flammene kan nytes fra flere sider samtidig, forklarer Freddy.

Det er fremdeles mest vanlig med hvite peiser, men noen er ildfulle og velger andre farger – eller maler peisen i samme farge som veggen.

Peis - Nordpeis Monaco.

Nordpeis Monaco.

– Det er trendy med rene flater, og da skal jo peisen bare være en diskret del av rommet. Når det gjelder peisovner har disse betongelementer som er grå. De kan du male med vannbasert akrylmaling i den fargen du vil.

Om du ønsker noe annet enn maling på peisen, er det selvsagt fullt mulig.

– Mange bruker naturstein, eller bekledningsstein som det gjerne kalles, som du får i flere varianter. Noen legger dessuten keramiske fliser, noe Monaco fra Nordpeis egner seg godt til.

Litt om panelovner

Så er det engang slik at ikke alle brenner for å ha peis eller ovn hjemme, men varme seg må man.

Peis - Jøtul F 233.

Jøtul F 233.

– Hos Carlsen Fritzøe har vi panelovner fra Beha. Disse finnes i de vanlige tradisjonelle med termostater og i moderne glassdesign. Her har det kommet mye nytt og fint de siste årene, sier Freddy.

Visste du forresten at teknologi har kommet til panelovner? Nå kan du styre inneklimaet ved hjelp av apper på mobiltelefonen din – uansett hvor du er!

– Med appstyring kan du skru panelovnene av og på, og justere temperaturen opp og ned. Det blir noe av det samme som “ring hytta varm” der du ringer et nummer, og så slår varmen seg på. Dette er både miljøvennlig og sparer lommeboken.

Monterer peisen for deg

Peis - Jøtul F 520.

Jøtul F 520.

Om du drømmer om å få peis eller peisovn hjemme, men ikke har kunnskap om muring og pipeløp eller ønsker å gjøre jobben selv, står Carlsen Fritzøe klare til å hjelpe deg. I alle varehusene er du i trygge hender blant ekte fagfolk som Freddy, og det er bare å komme innom og ta byggepraten.

– Vi formidler håndverkere som kan montere både peis og piper. Vi reiser enten ut på befaring selv, eller så gjør håndverkerne det. Da kartlegger vi behovet ditt, og ikke minst mulighetene for hva du kan få. I tillegg får du et estimert overslag over hva ildstedet ditt vil koste.

Peis - Nordpeis Pisa.

Nordpeis Pisa.

– Har du noen gode tips til hvordan man fyrer opp i peisen?

– Skal du fyre riktig må du legge inn godt med tørr ved, det vil si to tredjedeler av brennkammeret. Så kan du bruke tennbriketter som du legger på toppen av det du har lagt inn.

– Da får varmen kortest vei til pipa, og det er det som skaper oppdrift og gir god trekk, avslutter varmeeksperten.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 23. nov 2018 | Kategori: Peis