Inne

Hvilken peis og peisovn passer hjemme hos deg?

Her får du inspirasjonen og ideene du trenger for å kunne nyte peisen og flammene i flere rom.

Peis blir stadig mer populært i andre rom enn stue og kjellerstue. I gamle dager hadde man gjerne grue på kjøkkenet av mer praktiske hensyn. Her er flammen tent igjen, denne gang i peisen. Og hvorfor ikke installere peis på soverommet eller badet? Mulighetene er mange, men for å ta det fra begynnelsen – hva er det beste med med peis og peisovn?

– Det er først og fremst kosen, og den ekte og naturlige varmen du får av en vedpeis er mye bedre enn fra en elektrisk peis. Dessuten får du en helt spesiell følelse av flammebildet, sier Mette Langeland Terkelsen hos Carlsen Fritzøe Vågsbygd

Inne - Jøtul FS 91.

Jøtul FS 91.

Dersom du drømmer om peis eller peisovn men mangler pipe, kan hun glede deg med at den nå kan oppfylles – du kan nemlig få peis uten pipe. 

– Har du ikke eksisterende pipe, eller du har en men vil ha peisen et annet sted, kan du få en stålpipe. Den kan gå både gjennom bjelkelaget, veggen og taket, og den kan plasseres hvor som helst. En stålpipe leveres i flere farger, så du kan også bruke den som et dekorelement. Husk også at dersom du bor i et hus som er bygget etter 2009 trengs det ekstra tilførsel av luft til peisen eller peisovnen. Det ordnes enkelt med en ventilert stålpipe. 

Med stålpipe oppfyller du peisdrømmen din

Farger, trender og stiler

Før skulle alle peiser være hvite og peisovner var alltid sorte, men nå finnes det flere farger å velge blant. Likevel er vi tradisjonelle i stilen, og ifølge Mette er det med god grunn. 

– Hvitt har alltid vært populært og er det fremdeles. Stadig flere peisovner kommer i hvitt også, som Jøtul F 373 Advance WHE, hvit emalje. Ellers får du klebersteinsovner i mange flotte farger og utførelser. Hvis du velger peis kan du male den i en farge som matcher veggen. Det er lekkert, og da skaper du en helhet i rommet.

Inne - Jøtul F 373.

Jøtul F 373.

Når vi skal ha peis og peisovn velger vi generelt sett rette flater, og rent og pent design. Hvis det er dette du er på jakt etter, er det én produsent Mette gjerne anbefaler.

Nordpeis har veldig mange små og store, stilige, elegante og stilrene peiser som er minimalistiske og tidløse i stilen. Og nettopp fordi de er så stilrene kan du også plassere dem i eldre boliger. 

Ja, for er det slik at enkle peiser passer i moderne hjem og de mer overdådige passer i eldre hjem, eller er det personlig smak som avgjør?

– Her går det på personlig smak, så du står helt fritt til å velge selv. Når det er sagt – i en moderne bolig bør du kanskje gå for en moderne peis. Tenk også på at peisen eller peisovnen din er et møbel og et smykke du skal ha like lenge som huset, og at du skal se den hver dag. 

Skal du kjøpe peis eller peisovn? Her kan du lese mer om trendene

Hvilken peis eller peisovn passer hvor?

Man får jo peiser i flere størrelser, er det en “tommelfingerregel” på når og hvor man skal bruke en liten peisovn, og når man kan bruke en stor. Kan vi driste oss til å spørre om det er størrelsen det kommer an på?

– Hvis du har normal størrelse på rommet kan du bruke de fleste peiser, men kanskje ikke de største – da skal du ha en veldig stor stue. Hvis du setter en for stor peis inn i et lite rom blir det rett og slett for varmt, og da forsvinner mye av gleden ved å ha peis. 

Inne - Jydepejsen Bella.

Jydepejsen Bella.

Mette forteller at du generelt sett skal beregne 70 watt per kvadratmeter. 

– Det finnes peiser og peisovner som er designet for å avgi minst mulig varme, og det er fordi nye boliger er tette, men samtidig ønsker vi å beholde peiskosen. 

Sammen med Mette foretar vi en “virtuell” rundtur i en bolig, og hun kommer med gode tips til hva du bør tenke på og hvilken peis du bør velge. 

Den ekte og naturlige varmen du får av en vedpeis er mye bedre enn fra en elektrisk peis

Stuen – og kjellerstuen

– Har du stor stue kan du gå for en skikkelig klebersteinsovn, eller den virkelig lekre Monaco fra Nordpeis som har innsyn fra tre sider og hevefunksjon for glasset. Den krever mye plass og god høyde til taket, så i en stue av normal størrelse vil den rett og slett bli for stor.

Inne - Nordpeis Me.

Nordpeis Me.

Har du en mindre stue? Da bør du ta en kikk på Me fra Nordpeis, som gir deg mange plasseringsmuligheter. Du kan ha den som frittstående peis på sokkel, henge den på veggen eller ha den som hengende peis fra taket. Da får du et flott designelement og blikkfang i stuen.

– Jydepejsen har en populær ovn som heter Elegance, som de også lager i en mindre utgave. Den gir deg masse peiskos på liten plass. Ellers har de fleste leverandører miniatyrutgaver av peiser og peisovner som passer i de fleste hjem – og hytter.

Inne - Jydepejsen Elegance.

Jydepejsen Elegance.

Allrommet

Det har blitt mer vanlig å dele inn et stort allrom i mindre soner. Da er fordelen at du kan se på TV uten å forstyrre andre, eller lese en bok i fred og ro uten at andre forstyrrer deg. Og den mest populære måten å dele inn rommet er med en gjennomgående peis.

Inne - Jøtul 520 FR.

Jøtul 520 FR.

– En annen fordel med romdeler er at du kan se peisen og flammene fra to rom samtidig, som stue og kjøkken eller TV-stue og spisestue. Peisovnen Jøtul F 520 BP har godt innsyn fra tre sider, hvilket gir et fantastisk flammebilde, og den egner seg flott som romdeler. Nordpeis har igjen noen fine eksempler, som Davos P og Tokyo. Sistnevnte er en tunnelpeis du kan sette i veggen og ha innsyn fra begge sider – faktisk kan du ha en hel vegg med denne peisen inni. Ønsker du en større romdeler, egner Monaco seg til det også. 

Inne - Nordpeis Davos.

Nordpeis Davos.

Kjøkkenet

Det er åpenbart hvorfor det er koselig med peis på kjøkkenet. Uansett anledning er det gjerne her familie og venner samles til hverdags og fest før og etter maten, og til langt ut i de små timer. Her kan du kose deg med flammene fra en tunnelpeis eller romdeler, men hvis kjøkkenet er et eget rom blir jo det litt vanskelig.

– Det er viktig å få flammekosen dit vi oppholder oss. Selv om du har et stort kjøkken, kan det være en fordel med en litt mindre og enklere peis, og i så måte er hjørnepeisen Lisboa fra Nordpeis helt perfekt. Den er smal, tar lite gulvplass, har høyt brennkammer og innsyn fra tre sider. Det betyr at hele festen kan se flammene samtidig som dere snakker sammen. 

Og husk som nevnt tidligere – dersom du vil ha en liten peis eller peisovn lages det av de fleste produsentene. 

Inne - Jydepejsen Senza.

Jydepejsen Senza.

Soverommet

Er du litt ekstra vågal kan du ha en lukket tunnelpeis mellom soverommet og for eksempel stuen eller badet. Har du et stort soverom kan du ha en romdeler mellom sengen og garderoben.

Hos Carlsen Fritzøe finner du peiser og peisovner fra
  • Nordpeis
  • Jøtul
  • Jydepeisen
  • Dovre
  • Schiedel

Uansett stort eller lite – med en peis på soverommet går det raskt å sette stemningen. Flammer er jo som kjent svært så romantisk.

– De fleste soverom er av en litt mer beskjeden størrelse, så her ville jeg gått for Me-peisen du kan henge på veggen. En annen mulighet er peisinnsatsen Dovre Zen. Den kommer i to størrelser, er ikke så stor og har lav varmeeffekt. 

– Flammer skaper bedre stemning enn varmepumpe

Badet

Vi har skrevet mye om å nyte flammene, men å gjøre det mens du ligger i et varmt bad er noe helt unikt. Da får du virkelig en deilig pause fra hverdagen. 

– Peis på badet er ikke vanlig, men det er selvsagt fullt mulig. Her er det for øvrig viktig at du tar hensyn til fukt, og har god ventilasjon. Har du en stålpipe er det enkelt å virkeliggjøre drømmen, siden du kan ha opptil tre peiser på én pipe. En peis som vil ta seg godt ut på et bad er lille og nette Odense fra Nordpeis, som får plass i et hjørne. Og så er det vel bare å nyte et skumbad mens flammene danser for deg? 

Inne - Nordpeis Odense.

Nordpeis Odense.

Carlsen Fritzøe fikser peisen for deg

Mange lurer på om de kan montere peisen selv. Vi liker jo å gjøre ting selv og bruke hendene, da det gir en indre glede og følelse av mestring – om det så er å legge parkett, tapetsere eller småsnekre litt til hagen. De fleste av oss behersker de relativt enkle oppgavene i hjemmet, men det å skru sammen bokhyllen “Billy” fra IKEA er noe ganske annet enn å montere en peis.

– Hvis du er handy kan du gjøre det, men jeg vil anbefale at du bruker fagfolk. Skal du installere selv og det går galt blir det fort mye dyrere, ikke minst fordi du kan risikere brann. Og finner man da ut at du har montert peisen selv og det er gjort feil, kan du få avkorting på forsikringen siden det ikke er forskriftsmessig gjort. Så bruk proffer når du skal montere peis, oppfordrer Mette.

– Men hvor finner jeg proffene?

– Det fikser Carlsen Fritzøe! Vi har håndverkere vi bruker, og som vi kan anbefale for deg. Når du bestiller peis eller peisovn hos oss tar vi kontakt med håndverkeren, som henter ovnen hos oss, monterer den hos deg og tar med seg den gamle – så Carlsen Fritzøe hjelper deg fra A til Å!

Peis, peisovn eller panelovn? Dette må du vite før du velger varmekilde

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 25. sep 2020 | Kategori: Inne, Peis