Gulv

Male gulv – slik gjør du det!

Å male gulvet blir stadig populært. Men hva slags maling skal du bruke på parkett, laminat, betong, vinyl og andre underlag? Og hvordan maler du?

– Å male er kanskje den enkleste og rimeligste måten å fornye gulvet på, sier Linn Arntsen som er ekspert på maling hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Noen velger å male det nylagte gulvet sitt istedenfor å lakke og olje. Likevel er det mest vanlig å male gulvet fordi det er slitt eller har feil farge, og så ha det på i noen år før man legger nytt.

– Hvilke farger egner seg best på gulv?

Den enkleste og rimeligste måten å fornye gulvet på.

– Det går mye i grått. Blir det for lyst ser man mye støv, og det samme gjelder hvis det blir for mørkt. Så gå heller for farger i mellomsjiktet. Hittil har vi solgt mest halvblank maling, men nå blir det stadig mer trendy med supermatt.

Gulv - Gjøco Gulvmaling Vann, Perlehvit S0500N.

Gjøco Gulvmaling Vann, Perlehvit S0500N.

Utstyr og maling

Å male gulv er like enkelt, for ikke si enklere, enn å male veggene. Dessuten tar det kortere tid, siden du kun maler én flate. Avhengig av underlaget trenger du to til tre strøk.

– Før du setter i gang må du bruke gulvrens som fjerner bonevoks, såperester og lignende. Husk å vaske listene også. Når det er tørt bør du slipe lett over hele gulvet, og så fjerne støvet etterpå med en mikrofiberklut. Hvis gulvet har hakk og riper sparkles disse, forteller Linn.

Hvis gulvet ikke er lakkert eller malt fra før, må du ha på kvist- og sperregrunning før du maler.

Gulv - Gjøco Gulvmaling 40 Vanntynnbar, Perlehvit S 0500N.

Gjøco Gulvmaling 40 Vanntynnbar, Perlehvit S 0500N.

– Bruk en god pensel inn mot kantene. I tillegg trenger du et rullesett med forlengerskaft og en bøtte, for da slipper du å fylle på maling så ofte. Du kan bruke penselen på hele gulvet, men det går fortere med rull. Det er også smart å ha en god arbeidslampe.

Malingen som brukes på gulvet er spesiell på grunn av slitestyrken, og med få unntak bruker man samme type på alle gulv.

– Den mest kjente er Scanox TreStjerner gulvmaling. Denne kan du bruke innendørs på både tregulv, laminat, linoleum, vinyl og listverk. Gjøco Gulv 40 Vanntynnbar har de samme egenskapene, og denne kan i tillegg males på betonggulv i boder og kjellere. Der kan du også bruke TreStjerner Betongmaling. Alle sitter veldig godt, så du trenger ikke å ha på heftgrunn først.

Gulv - Gjøco Gulvmaling Vann, Skjellsand S 1000.

Gjøco Gulvmaling Vann, Skjellsand S 1000.

Hvordan male gulv?

  • Når du skal male tregulv – mal i lengderetning, ta to til tre bord av gangen og vær sikker på at malingen er tørr før neste strøk. Står det 8 timer, la den gjerne tørke i 12.
  • Når du skal male andre typer gulv – mal fra den ene enden av rommet til den andre. I tillegg til at det skal være rent og tørt, må det også være fast. Og med fast menes for eksempel at betongen ikke flasser.

Betong finnes flere steder enn i kjelleren – malt gulv i garasjen ser både bedre ut og gjør renholdet enklere.

Vær sikker på at malingen er tørr før neste strøk.

– Malingen vi selger mest av til garasjer er Sigural Epoxymaling. Det er fordi den er så ekstremt slitesterk at den til og med kan tåle piggdekk. Husk bare at du ikke kan legge den på i vinterhalvåret, da underlaget må ha en temperatur på minimum 15 grader. Sigural Epoxy er vanntynnet, så om du vil kan du bruke den innendørs også – og den egner seg spesielt godt på vaskerom og bad. Den tåler nemlig at det blir liggende litt vann i kortere perioder uten at det påvirker malingen, sier Linn.

Hvis du bruker Sigural Epoxy på fliser bør de mattes godt ned med sandpapir først, slik at malingen får heft. Husk bare at epoxymaling kan bli glatt – spesielt når du kommer ut av dusjen. For øvrig bør ingen av malingene brukes inne i selve dusjen.

Gulv - Scanox TreStjerner Gulvmaling halvblank 5839 Stål.

Scanox TreStjerner Gulvmaling halvblank 5839 Stål.

Ta bilder av prosjektet ditt!

Lurer du på om du skal male gulvet hjemme, men synes det er vanskelig å komme i gang? I så fall bør du legge turen til nærmeste Carlsen Fritzøe og ta byggepraten – da får du all den hjelp du trenger. Her er du nemlig i trygge hender blant ekte fagfolk.

– Et godt råd før du kommer til oss er at du tar bilder av gulvet. Jeg synes alltid det er fint å vite om gulvet er ubehandlet, lakkert eller oljet. Og jo mer vi vet, desto bedre råd gir vi, avslutter Linn.

Gulv - Visste du at du kan male laminat også?

Visste du at du kan male laminat også?

Publisert: 16. mar 2018 | Kategori: Gulv, Inne, Innendørsmaling