Kjøkken

Velg riktig benkeplate på kjøkkenet ditt

En benkeplate kan koste fra noen få hundrelapper til titusener av kroner og skal vare i mange år. Da er det viktig å velge en som passer både kjøkkenet og boligen din.

Kjøkken - Benkeplate i heltre fra Sigdal med underlimt vask.

Benkeplate i heltre fra Sigdal med underlimt vask.

Kjøkken og benkeplate må passe sammen.

Men er det prisen som er det viktigste? Hva er det typiske folk ser etter når de skal ha ny benkeplate på kjøkkenet?

– Pris er faktisk mindre viktig. Det folk først og fremst tenker når de skal kjøpe benkeplate er utseende og vedlikehold, som det jo er med treverk. De ønsker gjerne at det skal være vedlikeholdsfritt og tåle mye, sier Siw-Mette Reinertsen, som er kjøkkenspesialist hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken.

– Passer alle benkeplater til alle kjøkken?

Kjøkken - Silestone Eternal Calacatta Gold

Silestone Eternal Calacatta Gold

– I utgangspunktet ja, men nei. Kjøkken og benkeplate må passe sammen. Dette går veldig på layouten på kjøkkenet, og det har også noe med stilen å gjøre. Jeg leverer sjelden betongplater til et herskapelig kjøkken med pyntelister og glasskap med kryssprosser.

Går du med tanken om nytt kjøkken, men så er ikke økonomien din helt enig? Kanskje en benkeplate er det som skal til for at du likevel får det kjøkkenet du ønsker deg?

Benkeplater i alle prisklasser

Kjøkken - Vakre Amfi Eik Lakriz fra Sigdal.

Vakre Amfi Eik Lakriz fra Sigdal.

Hvilke typer benkeplater finnes, hva koster de, og hva er fordelene og ulempene med hver enkelt? Fra dyrt til rimelig – her forteller Siw-Mette deg alt du trenger å vite om benkeplater.

Benkeplate i Dekton

Dekton er kjøkkenbenker som kan ligne på keramikk. Disse finnes i et fantastisk spekter av farger, glans, marmoreringer og mønster – det er helt unikt. Det som likevel er det mest spesielle med Dekton er at det tåler så og si alt. Det trekker ikke til seg noe helst, er fullstendig ripefritt og tåler varme gryter. Det kommer til å bli ekstremt mange som velger Dektonplater fremover, og de ligger i det øvre prissjiktet sammen med corian.

Corian® benkeplate

– Dette er et steinmateriale, og fordelen er at det er formbart. Det betyr at du kan få lange og skjøtefrie lengder. Corian® krever lite vedlikehold. Eventuelle riper som oppstår over tid kan pusses og poleres bort. Da blir den like fin som da den var ny. Hvit benkeplate er for øvrig mest populært.

Silestone benkeplate – også kalt kompositt

Kjøkken - Lundhs Granitt Emerald.

Lundhs Granitt Emerald.

– Nå har vi kommet til det midtre prissjiktet. Silestone er rett og slett stein som er knust til pulver, som så blir formet til en ny stein med farger og detaljer. Det er vedlikeholdsfritt og porefritt – så mat og drikke trekker ikke ned i det. Det som er fint med Silestone er at det er et fantastisk bredt utvalg i farger og tykkelser. Ulempen er at det tåler ikke særlig mer varme enn en laminatplate.

Benkeplate i granitt – og andre natursteiner

– Hos Carlsen Fritzøe har vi Scan Granitt som leverandør av alt i naturstein. Et eksempel er Lundhs Real Stone som er et fantastisk materiale fra steinbrudd i Norge. Dette er larvikitt som kommer i forskjellige farger, tykkelser og overflater. Det er altså et stykke fjell som skjæres ut i riktig fasong, poleres og så settes på kjøkkenet ditt. Platene fra Scan Granitt er evigvarende – de har så god kvalitet at de har 25 års garanti på alt arbeid som er gjort, og livstidsgaranti mot varmesprekk.

Her kan du se bilder av granittbenken på drømmekjøkkenet til Jens.

Marmor benkeplate

Det er et superspennende og vakkert materiale.

– Dette er litt rimeligere enn stein, og det er et superspennende og vakkert materiale vi bruker for lite av i Norge. Marmor er en trend som har kommet for å bli, og det er et materiale som kan leve evig. Ulempen er at det trekker til seg farge, så det tåler for eksempel syre fra lime og sitron dårlig, og du vil få flekker etter kaffe og rødvin.

– Fun fact: Når du kommer til oss for å kjøpe marmorplater, sender vi deg til leverandøren slik at du kan plukke den steinblokken du vil ha. Da får du din egen personlige benkeplate!

Betong benkeplate

– Dette er rett og slett en støpt betongplate som gir et røft inntrykk. Fordelen er at den kan formes etter kjøkkenet. Ulempen er at betong er porøst, så den kan fort få flekker og riper. Og når du først har fått en flekk blir den der for alltid. Impregnerer du den med epoxy før bruk og polerer den jevnlig, så vil den se flott ut og vare lenge.

Mikrosement benkeplate

Kjøkken - Bambus-benkeplate fra Sigdal.

Bambus-benkeplate fra Sigdal.

– Dette er et slitesterkt puss du får i alle farger, og som legges utenpå et annet materiale. Så hvis du for eksempel har en gammel benkeplate i laminat, kan du fornye med mikrosement – det fester seg til alt. Benkeplaten blir under fem millimeter tykk, og siden den lages på stedet får du ingen skjøter. Mikrosement får færre flekker og tåler vann bedre enn vanlig betong.

Bambus benkeplate

– Dette er et økologisk og vakkert materiale som er veldig in nå. Bambus er ikke en treplate selv om det ser sånn ut – det er en gressart. Det leveres også med forskjellige typer olje, alt ettersom du vil ha lys, honningfarget eller mørk benkeplate. Det er en del vedlikehold med tanke på oljing, men mindre enn med treplater – og det tåler mer vann.

Et økologisk og vakkert materiale.

Benkeplate i heltre – eik, furu, valnøtt, ask og mange flere

– Tre er vakkert, og fargespekteret er enormt – fra helt lyst til helt mørkt. Fordelen er at du kan velge mellom ulike tresorter som gir forskjellig spill og struktur. Benkeplater i heltre får du i høy og lav prisklasse, men tre er et levende materiale og bør vedlikeholdes med olje fra tid til annen. Nye oljer (OSMO) tåler mer og krever mindre vedlikehold enn tidligere. Liker du å vedlikeholde, er en treplate et møbel for livet. Du kan bruke olje med farge eller pigmentering, og det finnes også beis, såpelut og andre ting du kan ha på benken. Det er viktig å velge benkeplate fra en god leverandør, da holder den seg bedre.

Kjøkken - Kan en tidløs hvit laminat-benkeplate fra Sigdal være en god idé?

Kan en tidløs hvit laminat-benkeplate fra Sigdal være en god idé?

Laminat benkeplate

– Dette er et helt OK materiale som ligger i den laveste prisklassen. Laminat har et stort mangfold i farger og mønstre, og det har kommet i bedre kvalitet de siste årene – blant annet fra Fibo-Trespo. Du kan velge mange forskjellige fremkantløsninger, og laminat er et fint alternativ hvis du skal kjøpe kjøkken på et litt lavere budsjett.

Ta byggepraten om benkeplate!

Kjøkken - Lundhs Antique er en flott granitt-benkeplate.

Lundhs Antique er en flott granitt-benkeplate.

Når du skal ha et helt nytt kjøkken hjelper Carlsen Fritzøe deg med å tegne det. Men som en ekstraservice kan du også få tegnehjelp når du kun kjøper benkeplate – i hvert fall hvis du skal ha en som er i en litt dyrere prisklasse. Og ifølge Siw-Mette lønner det seg også å bestille en kontrollmåling hvis benkeplaten din er kostbar.

– Da sender vi en av montørene våre til deg, og så produseres platen på millimetermål. Du kan kjøpe benkeplate i butikken og ta den med deg, men er det hjørner og skjevheter på kjøkkenet ditt lønner det seg å koste på seg et kontrollmål. Det kan bli litt mer ventetid, men det er det absolutt verdt. Kjøper du benkeplate i stein må vi alltid kontrollmåle.

Er du i tvil om hvilken benkeplate som passer på kjøkkenet ditt? Da bør du svinge innom og ta byggepraten hos din nærmeste Carlsen Fritzøe. Der er du i trygge hender blant ekte fagfolk som hjelper deg gjennom hele prosjektet ditt.

– Det å montere en benkeplate er vanskelig, så om du ønsker hjelp av håndverkere kjenner vi de beste der du bor. Det er jo viktig at sluttresultatet på den nye benkeplaten din blir perfekt, avslutter Siw-Mette.

Publisert: 13. apr 2018 | Kategori: Kjøkken