Inne

Slik velger du riktige kjøkkenplater

Fliser eller kjøkkenplater? Dersom du har bestemt deg for fliser – les dette.  

Inne - Fibo kjøkkenplater, Soft Cement.

Fibo kjøkkenplater, Soft Cement.

I mange år har fliser vært en like naturlig del av kjøkkenet vårt som benk, skuffer og skap. Hva om vi forteller deg at det har kommet noe som er rimeligere, enklere å montere og holde rent, og enda mer holdbart? 

– Hos Carlsen Fritzøe har vi Kitchen Board fra Fibo. Dette er kjøkkenplater av kryssfiner med laminat på toppen som utgjør dekor og farge. Det er det samme prinsippet som på baderomspanel, sier kjøkkenselger Toril Huuse Aasen hos Carlsen Fritzøe i Bø.

Kjøkkenplater tåler like mye som fliser. Men en av ulempene med fliser er at du må fuge imellom, og dette trekker til seg fett som gjør dem stygge. Det skjer ikke med kjøkkenplater.

Inne - Fibo kjøkkenplater, New York Black og Bistro Eik Natur.

Fibo kjøkkenplater, New York Black og Bistro Eik Natur.

– I tillegg har kjøkkenplater enklere og raskere montering. Du klikker dem sammen, slipper å fuge, og det finnes ferdige hjørne-, ende- og bunnlister. Kjøkkenplater kan til og med fås i 240 centimeters høyde, hvilket gjør at de dekker fra gulv til tak. Dette er perfekt om du har en løsning uten overskap og vil at platen skal gå helt opp, eller om du vil ha flere vegger med samme overflate.

Det er også enklere å vaske og holde kjøkkenplatene rene – en fuktig klut er nok. Men det som kanskje er enda viktigere er pris, og også her er det en fordel kjøkkenplater.

– Fliser kan være like billig, men kjøkkenplater kommer mye bedre ut av det endelige regnestykket når du legger til arbeidstid. 

Inne - Vi har egen fargebar og hjelper deg med farger og materialer til hele oppussingen.

Vi har egen fargebar og hjelper deg med farger og materialer til hele oppussingen.

Farger, stil og trender

Inne - Fibo kjøkkenplater, Denver White – med benkeplate i lys betong worktop.

Fibo kjøkkenplater, Denver White – med benkeplate i lys betong worktop.

Med kjøkkenplater har du et stort utvalg av farger og stiler, men hva er trendy akkurat nå?

– Det går på smak og behag, og det blir mer og mer vanlig å velge kjøkkenplater uten flismønster. Folk ønsker også smalere “fuger”, og mer matte istedenfor blanke overflater – man vil gjerne ha noe som er enkelt å holde rent, og er kjøkkenplaten veldig høyglans synes for eksempel fingermerker veldig godt på mørkere farger, forteller Toril. 

– Hva med mønstre – er vi modige og moderne eller velger vi trygt og tradisjonelt? 

Inne - Fibo kjøkkenplater, Svalbard.

Fibo kjøkkenplater, Svalbard.

– De fleste vil ikke at kjøkkenplatene skal være så fremtredende. Platene skal gjerne være litt diskret i bakgrunnen og gå mer i ett med resten, så det er vanlig å velge hvite eller lysegrå. Det er jo gjerne ikke kjøkkenplatene som spiller hovedrollen i interiøret. 

Noen ønsker samme farge på platene som på kjøkkenet og andre ønsker kontrast. For å være sikker på at du får til dette riktig er det smart å lytte til flinke fagfolk.

Inne - Toril (t.v.) og våre andre kjøkkenspesialister hjelper deg med alt til kjøkkenet.

Toril (t.v.) og våre andre kjøkkenspesialister hjelper deg med alt til kjøkkenet.

– Det er viktig å ta hensyn til fargene på kjøkkenet, benkeplaten, vegger og gulv. Et godt tips er å ta med et bilde av kjøkkenet ditt til det nærmeste Carlsen Fritzøe-varehuset. Her har vi alt du trenger til oppussingen, og dermed har vi mulighet til å hjelpe deg med å sette sammen en fin palett der alt harmonerer. 

Husk dette før du monterer kjøkkenplater

Inne - Fibo kjøkkenplater, Reykjavik – med Sawcut benkeplate.

Fibo kjøkkenplater, Reykjavik – med Sawcut benkeplate.

Når du har bestemt deg for kjøkkenplater, er det et par ting du bør sjekke før du monterer. 

– Det er alltid lurt å undersøke ledninger og vannrør, men siden kjøkkenplatene ligger over benken skal det gå greit. Pass på at veggen er noenlunde rett, og det er en fordel å ta vekk gamle fliser først slik at platene ikke bygger ut for mye, forklarer Toril.  

På Kitchen Board og de fleste andre kjøkkenplater følger det med monteringsanvisning, og selv om dette er kortversjonen – så enkelt er det: 

  • Bruk gjerne en senkesag med godt blad til å kappe platene med, slik at du får rene kuttflater. 
  • Har platene flismønster – vurder om du vil ha lik flisstørrelse på hver side. Sjekk også at du ikke får en veldig smal plate igjen på enden.
  • Bruk alltid spesialskruene, og fest første plate i veggen. Så er det bare å klikke på de neste og skru fast. Kjøkkenplatene kan fuges med Fibo Seal fugemasse hvis du vil at skjøtene skal bli helt tette.
  • Du velger selv om du vil sette på bunnlister – noen foretrekker kun silikonfuge mellom benken og kjøkkenplatene. Da er det smart å løfte platene litt opp ved å legge en mynt imellom, slik at fugen blir smalere. 
  • Det finnes også hjørnelister og avslutningslister som kan være lurt å bruke.
  • Hvis veggen er i betong, gips eller har dårlig feste, kan platene limes fast med et godt monteringslim. 

– Hele jobben går ganske kjapt, og det er faktisk kappingen som tar mest tid.

Enda enklere montering!

Inne - Fibo kjøkkenplater, Titan.

Fibo kjøkkenplater, Titan.

Toril har et godt råd til slutt, og da spesielt til deg som bor i nærheten av Sandefjord, Skien, , Rjukan, Sørlandsparken i Kristiansand eller Moss

– I disse Carlsen Fritzøe-varehusene har vi utstillinger av kjøkken fra Sigdal. Som et eksempel kan du få kjøkkenplater i nøyaktig samme farge som benkeplaten, eller du kan velge mellom andre fine stiler, farger og mønstre. Kjøkkenplatene fra Sigdal kommer ferdig på mål, og er kantet og listet – det gjør at alt blir enda enklere for deg.

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 25. sep 2019 | Kategori: Inne, Kjøkken