Inne

Benkeplate i stein – våre seks beste anbefalinger

Når vi pusser opp kjøkkenet blir det stadig mer vanlig å velge benkeplate i stein. Utvalget er stort, og selv om de har har stort sett like egenskaper er det også noen forskjeller. Hvilken bør du velge? 

Inne - Silestone benkeplate, Iron Bark. Kjøkkenmodell Sigdal Line.

Silestone benkeplate, Iron Bark. Kjøkkenmodell Sigdal Line.

De største fordelene med benkeplater i stein er at det er lite eller intet vedlikehold, de tåler mer, og de ser like fine ut etter mange års bruk, sier kjøkkenspesialist Siw-Mette Reinertsen hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken

– I tillegg har benkeplater i stein flere bruksområder. Mange bruker stein som bordplate inne og ute, til sittebenker og på badet. Vi har også levert en del omramminger og pyntevegger til peis, noe som ser veldig fint ut. Så benkeplater i stein kan stort sett brukes over alt. 

– Er det noen “ulemper” med benkeplater i stein, eller kjøkken de ikke egner seg til?

– Nei. Du vil alltid finne en benkeplate i stein som passer, ikke minst fordi de har et enormt fargespekter. 

Seks fantastiske benkeplater i stein

Carlsen Fritzøe fører alle typer benkeplater i stein, og prisen er fra 4000 til 15 000 kroner per kvadratmeter. Det er ikke enkelt å måtte velge ut kun noen få av dem siden samtlige vil være et godt valg til kjøkkenet ditt.

Carlsen Fritzøe har store kjøkkenutstillinger i 
 • Moss
 • Rjukan
 • Sandefjord
 • Skien
 • Sørlandsparken

Mens Siw-Mette tenker har hun en god nyhet til deg som har lyst på benkeplater i stein, men som også må ha budsjettet i bakhodet.

– Vi har noe vi kaller “økonomikolleksjonen”, som er utvalgte benkeplater i Silestone og granitt/naturstein i forskjellige farger. Selv om de er rimeligere, er de flotte og holdbare. 

Etter å ha tenkt litt anbefaler Siw-Mette følgende benkeplater i stein:

Granitt/naturstein

Inne - Granitt benkeplate som tåler alt!

Granitt benkeplate som tåler alt!

– Denne benkeplaten kaller jeg “et stykke fjell”. Den tåler alt, og du kan sette varme kjeler rett på. Videre er granitt/naturstein nesten vedlikeholdsfri, men du kan impregnere dersom du ønsker det. Du får den i både matt og blank, og den har et bredt fargespekter. Det finnes rimelige og dyrere benkeplater av denne typen, og det beste er å be om pris på forespørsel.

Marmor

Inne - Marmor benkeplate, hjemme hos @Studiolindhjem.

Marmor benkeplate, hjemme hos @Studiolindhjem.

– Denne er vakker, men krever litt vedlikehold i form av impregnering siden den har åpne porer. Noe av det som gjør marmor fantastisk er at vi kan kontakte produsenten vår, og så kan du dra dit og velge den steinblokken du vil ha – det gjør benkeplaten din mer personlig. Også her er det pris på forespørsel. 

Belgisk kalk

Inne - Belgisk kalk benkeplate brukt på et avlastningsbord i serien Sigdal Fransk Bistro.

Belgisk kalk benkeplate brukt på et avlastningsbord i serien Sigdal Fransk Bistro.

– Denne benkeplaten er rett og slett fjell som kommer i tre fargetoner – matt grå og gråblå, og den ser ut som betong. En av fordelene med belgisk kalk er du at kan få både vask og benkeplate i ett stykke, noe som er veldig fint og gir et helhetlig uttrykk. Den må impregneres, men holder seg fint. Når det gjelder pris ligger Belgisk kalk i øvre sjikt. 

Lundhs Real Stone / Larvikitt og Anortositt

Inne - Lundhs Royal benkeplate.

Lundhs Royal benkeplate.

– Dette er ekte norsk naturstein. Her får du en benkeplate som tåler alt, og du kan sette varme kjeler rett på uten bekymringer. Den er helt vedlikeholdsfri og ikke porøs, noe som gjør at du ikke vil få flekker. Du får benkeplaten i både mattslipt, mattbørstet og blank, og den kommer i fargene naturen selv har skapt for millioner av år siden – sort, blått og brunt med et dryss av krystaller. Prisene er fra 7600 kroner per kvadratmeter. 

Silestone

Inne - Silestone benkeplate, Coral Clay. Kjøkkenmodell Sigdal Square Eik Lakriz.

Silestone benkeplate, Coral Clay. Kjøkkenmodell Sigdal Square Eik Lakriz.

– Det som er fantastisk med denne er spekteret av farger – du kan få akkurat den du vil. Silestone er porefri, hvilket betyr at det er umulig å få flekker på den. I tillegg er den ripefri og antibakteriell, så dette er en fantastisk benkeplate å ha på kjøkkenet. Generelt sett er prisen fra 6000 kroner per kvadratmeter og oppover, avhengig av hvordan du vil den skal se ut. 

Keramikk

Inne - Keramisk benkeplate i Dekton.

Keramisk benkeplate i Dekton.

– Dette er en benkeplate som tåler alt, og det er umulig å få flekker og riper på den. Keramikk tåler varme, så du kan sette varme jerngryter rett på. Videre har den et enormt spekter av farger i både matt og blankt. Dette er det jeg vil kalle et produkt for livet! Prisen er høy, men jeg lover – en benkeplate i keramikk er verdt hver eneste krone. 

Pusse opp kjøkken? Dette må du vite før du begynner

Trender og vedlikehold

Inne - Silestone benkeplate med kjøler.

Silestone benkeplate med kjøler.

For tiden selger Siw-Mette og kollegene hennes flest benkeplater med store marmoreringer, og ikke de småmønstrete. 

– Det er to markante trender når det gjelder benkeplater i stein. Den ene er de mørke, gjerne såkalte amerikanske benkeplatene med varmere mønstre og marmoreringer i gult, oransje, sort og så videre. Den andre trender er der hvor bunnplaten er lys hvit eller lys grå med store mønstre som strekker seg over benkeplaten, forklarer Siw-Mette.

Du vil alltid finne en benkeplate i stein som passer

I tillegg er betonglignende plater fremdeles populært. Det som er spesielt er at betongen har endret form og farge. Den er ikke nødvendigvis grå, men har gjerne litt brunt og andre naturfarger i seg – og gjerne i matt. 

Fordeler ved å kjøpe kjøkken hos Carlsen Fritzøe
 • Alt på ett sted
 • Gratis tegning og hjemmebesøk
 • Fagpersoner som hjelper til med farger, design og funksjonalitet
 • Egne montører
 • Stort utvalg av modeller og gadgets
 • 2000 farger
 • Stort utvalg av utstillinger
 • Se kjøkkenet ditt med VR-briller før du bestiller

– Kunder som velger benkeplater i silestone og granitt går som regel for de matte variantene, noe som gir en mer organisk opplevelse enn blanke. 

Lite vedlikehold har vært nevnt, og sammenlignet med benkeplater i for eksempel heltre tåler benkeplater i stein tilnærmet alt.

– På keramikk og Silestone trenger du ikke å gjøre vedlikehold i det hele tatt. For granitt har vi en egen vedlikeholdsfri beskyttelse som heter Sensa. Den som krever mest vedlikehold er marmor. Ellers er det kun lett impregnering og polering som gjelder.

Slik påvirkes du av kjøkkenfargen

Ny benkeplate – eller nytt kjøkken?

Inne - Siw-Mette Reinertsen og våre andre kjøkkenspesialister hjelper deg helt i mål.

Siw-Mette Reinertsen og våre andre kjøkkenspesialister hjelper deg helt i mål.

Frister det med en benkeplate i stein, eller kanskje et helt nytt kjøkken? I så fall er det smart å dra til et sted der du får hjelp av flinke fagfolk fra A til Å. 

– Når du skal ha kjøkken fra Sigdal, hjelper Carlsen Fritzøe deg med å tegne det. Da får du også råd om farger, stiler, trender og materialer. Dersom du kun skal ha benkeplate i stein, kan vi tegne den også. Da vil vi i tillegg kontrollmåle hjemme hos deg, slik at du kan være sikker på at benkeplaten stemmer på millimeteren. En benkeplate i stein er tung, så vi formidler gjerne håndverkere som monterer den for deg, forteller Siw-Mette. 

– Så hvis noen ønsker seg benkeplate i stein eller nytt kjøkken fra Sigdal… 

– Det fikser Carlsen Fritzøe!

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 8. mai 2020 | Kategori: Inne, Kjøkken