Inne

Innerdørene som passer hjemme hos deg

Oppussing er populært blant oss nordmenn. Til sammen pusser vi opp bad, kjøkken, stue, soverom og gang for flerfoldige milliarder i året. Fornøyd klapper vi oss selv på skulderen for godt arbeid, og stolt viser vi frem resultatet til naboer, venner og familie. Men det er én ting som gjerne blir glemt i oppussingens hete…

Boliger blir renovert og dullet med etter alle kunstens regler for summer med mange nuller bak, men selv om mange tror de er ferdige med å pusse opp er de ofte ikke det. For ifølge Trine Fjerdingstad hos Carlsen Fritzøe på Kongsberg er det mange som her møter seg selv i døren:

Det enkleste du kan gjøre for å oppgradere er å bytte innerdører

– Oppussing har som regel en dominoeffekt. Det ene fører det andre med seg, men innerdørene blir gjerne glemt.

Det er mye som er vanskelig av oppussing hjemme og som man helst ikke bør befatte seg med hvis man ikke er profesjonell, som for eksempel rørleggerarbeid. Noe er enklere, som å male stua eller bytte listverk. Men det enkleste du kan gjøre for å oppgradere er å bytte innerdører, og her ser du hvordan du gjør det selv.

– Det eneste verktøyet du trenger er en skrutrekker, og du er ferdig på et par minutter, forteller “dørselgeren”.

Så enkelt er det altså å bytte innerdørene dine – i hvert fall hvis de er fra 1973 eller senere. Hva da med de som vil bytte eldre dører, kan de gjøre dette selv?

– Da må du bytte karm, så da er det litt mer komplisert. Er du litt nevenyttig klarer du det. Noen gyver også på med liv og lyst – før de kommer til oss og ber om en håndverker, smiler Trine.

Uansett hva slags hus du bor i, finnes det innerdører som passer for deg

Gjør døren høy, vid – og lydisolert

Uansett hva slags hus du bor i, finnes det innerdører som passer for deg. Det er nemlig ingen regler for i hvilken type boliger slette eller profilerte dører passer best.

– Jeg vil si at i utgangspunktet går dette på personlig smak. I hvert fall i nyere hus går det på det estetiske, hva den enkelte synes er pent. I moderne funkishus er det vanlig med slette dører, mens i noen gamle hus er det viktigere å beholde stilen. Da brukes mer klassiske dører, gjerne med speilfyllinger og glass.

I tillegg til profilerte og slette dører der du på begge også har mange kombinasjonsmuligheter med farger, speil og glass, kan du velge mellom utgavene Lett, Kompakt og Massiv.

Dørene er jo en detalj som skal synes

– Lett er en billig dør som har pappkjerne, og denne selges det mye av. Kompakt er døren jeg pleier å anbefale, og denne selger vi også mye av. Den har en oppbygning i kjernen som er mer lydisolerende. Kompakt har for øvrig bedre kvalitet og enn Lett. Massiv har heltreramme og finérfylling. Den er også lydisolerende og har en veldig fin finish. Velger du i tillegg en karm med dempelist i seg hjelper det ytterligere på lyden.

Hold døren åpen for flere farger

Mange tror at innerdører er hvite, og dette er fargen de fleste egentlig ønsker seg. Men, standardfargen er ikke hvit – den heter bomull. Trine mener at vi burde bli flinkere til å åpne opp hjertedøren for flere farger:

– Den MÅ jo ikke være hvit eller bomull, du får for eksempel dører i mørk eik og natureik. Det som er trendy nå er grå og sorte dører. Farger går på personlig smak, så her kan en si at det er fritt frem – det er jo ikke farlig å prøve seg frem.

For hvis du har malt og ikke liker fargen er det bare å prøve en ny. Så er det jo dette med glansgrad. Hvilken egner seg best på dører – er det matt, silkematt, halvblank eller superblank?

Bytter du dør, gjør du mye for øynene som ser

– Jeg ville brukt halvblank på grunn av at det er lettere å rengjøre. Jo blankere malingen er, desto lettere er det å rengjøre. Dørene er jo en detalj som skal synes, og Lady Supreme Finish passer fint og ser veldig bra ut.

Ikke gå av hengslene

Selv om du ikke kan eller vil bytte dør selv, eller male, så hjelper din lokale Carlsen Fritzøe deg med å finne de beste håndverkerne der du bor.

– Det hjelper vi selvsagt til med, sier Trine.

– Vi selger faktisk ganske mange dører for tiden, så det er tydelig at folk har begynt å flytte blikket. Bytter du dør, gjør du mye for øynene som ser.

Publisert: 16. sep 2015 | Kategori: Inne