Inne

Hvilken interiørmaling bør du velge til hvilket rom?

Stue, kjøkken, gang og soverom – matt, silkematt, halvblank og superblank. Å velge interiørmaling er både til å bli matt og blank i øynene av. Vi hjelper deg å knekke koden slik at du er sikker på å få riktig maling i alle rom. 

Inne - Panel, lister og dører malt med LADY Supreme Finish Silkematt 8546 Local Green. Krakken er 1392 Gul Antikk. Foto: Jotun.

Panel, lister og dører malt med LADY Supreme Finish Silkematt 8546 Local Green. Krakken er 1392 Gul Antikk. Foto: Jotun.

Av all oppussing som gjøres hjemme, tar vi neppe for hardt i når vi påstår at det males mest. Det er kanskje ikke så rart, siden du kan forandre et helt rom på bare én dag. I tillegg koster interiørmaling lite. Men hva er så trendene innen interiørmaling for tiden?

– De fleste vil ha matt maling og litt kraftigere farger enn det har vært før. Det går mye i grønt- og rusttoner, og to farger fra Jotun LADY som er populære er LADY 8546 Local Green og LADY 11175 Adventure, forteller malingsekspert Sunniva Kronstad hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord. 

– Vi bruker mer farger enn før også, og vi har gjerne forskjellige i hvert rom – før hadde vi gjerne én i hele huset. Stadig flere velger dessuten å ha farge i taket. 

De fleste kjenner nok til det, men når du skal velge farger i huset er det alltid smart å bruke et fargekart for å finne hvilke som passer sammen. Dessuten kan du bli inspirert til å velge farger du kanskje ikke hadde tenkt på? 

– Det nyeste fargekartet på interiørmaling fra Jotun LADY heter 2020, og her finner du mange flotte og trendy farger. Jotun har også et generelt fargekart som heter Våre vakreste farger. I tillegg har Gjøco et fint fargekart som enkelt og greit heter Inne.

Her er årets fargetrender – rom for rom

Slik maler du både raskt og pent

Det beste sluttresultatet starter med et godt forarbeid. For uansett hvor fristende det måtte være å bli fort ferdig – jobben starter lenge før du dypper penselen i spannet. 

– Dekk til godt med dekkepapp og bruk Jotun Spesialvask før maling. Så må du passe på å bruke riktig sparkel for underlaget over hull, sprekker og ujevnheter. Etter det pusser du med slipepapir 120. Pass på at sparkelen er tørr og ren før du begynner å male, forklarer Sunniva.  

De fleste vil ha matt maling og litt kraftigere farger enn det har vært før.

Og så er det tid for å gyve løs på den morsomme delen.

– Ha gjerne på hansker når du maler dersom du ønsker det. Det er viktig at du bruker en god maskeringstape, så setter du først av i kantene med en pensel eller liten rulle mot tak og lister. Når du har gjort det bruker du den store rullen. Et forlengerskaft gjør også jobben enklere. 

– Hva med malingssprøyte?

– Det er noen som foretrekker dette, men det krever mer tildekking fordi malingstøvet sniker seg inn overalt. Blant annet må du dekke til alle vinduer og flater du ikke vil ha maling på. Det betyr at bruker du malingsprøyte skal du vite godt hva du driver med. 

Interiørmaling – rom for rom

Hos Carlsen Fritzøe får du interiørmaling fra Jotun og Gjøco – anerkjente norske produsenter som begge har maling du kan bruke i stort sett alle rom og på alle flater. For det finnes nemlig en maling for alt. 

– Det finnes egne takmalinger, panelmalinger, våtromsmalinger og gipsmalinger, og du får de fleste i de ulike glansgradene – fra matt, via silkematt, til halvblank og superblank, sier Sunniva. 

Du kan til og med bruke en egen maling som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Denne heter Jotun Sens og kan brukes på både gips og panel, tak og vegg. Du får den i glansgradene matt 02, silkematt 07 og halvblank 30. Fordelen er at du unngår malingslukt og avdamping, selv når du maler.

Hvilke typer maling anbefaler så Sunniva i de forskjellige rommene i huset? 

Stuen og foreldrenes soverom

Inne - Soverommet er malt med LADY Wonderwall 11175 Adventure. Foto: Jotun.

Soverommet er malt med LADY Wonderwall 11175 Adventure. Foto: Jotun.

– Da ville jeg brukt Jotun Lady Pure Color. Den er helmatt med glansgrad 01, hvilket gjør at du får en fin kontrast og får frem kunsten du har på veggene. Du kan male med Jotun Lady Pure Color på overflater som gips, sponplate og betong. 

Se forskjellen på Pure Color og Wonderwall

Kjøkkenet, gangen og barnerom

Inne - I gangen er det smart å bruke en robust maling. Her malt med LADY Wonderwall 1145 Band Stone. Foto: Jotun.

I gangen er det smart å bruke en robust maling. Her malt med LADY Wonderwall 1145 Band Stone. Foto: Jotun.

– Disse rommene må tåle litt tøff bruk, så her bør du gå for Jotun Lady Wonderwall fordi den er vaskbar og slitesterk. Den er matt med glansgrad 05. Også Lady Wonderwall kan males på de fleste overflater – gips, sponplate og betong. 

Lek med farger på barnerommet

Taket

Inne - Taket er malt med LADY Perfection Tak 10679 Washed Linen. Foto: Jotun.

Taket er malt med LADY Perfection Tak 10679 Washed Linen. Foto: Jotun.

– Vi har en takmaling som heter Jotun Lady Perfection. Den er matt med glansgrad 02, hvilket gjør at den skjuler ujevnhetene i underlaget. En stor fordel når du skal male taket er at Lady Perfection er enkel å påføre, og den drypper ikke. 

Slik lykkes du best med takmaling

Gulvet

Inne - TreStjerner Gulvmaling med Gulvmatt 992 Lava. Foto: TreStjerner.

TreStjerner Gulvmaling med Gulvmatt 992 Lava. Foto: TreStjerner.

– Her kommer det an på underlaget, men Scanox Trestjerner Gulvmaling passer til de fleste gulv innendørs som tre, laminat og betong. Den finnes i matt, halvblank og blank. Når du skal male med Trestjerner Gulvmaling er det viktig at du vasker nøye med Gulvrens først, og på tregulv grunner med Scanox Trestjerner Sperregrunning

Male gulv – slik gjør du det!

Panel, lister og dører

Inne - Husk å male lekre detaljer som plassbygde hyller, her med LADY Supreme Finish 10001 Dijon Yellow. Veggen har fargen 7637 Exhale Lady. Foto: Jotun.

Husk å male lekre detaljer som plassbygde hyller, her med LADY Supreme Finish 10001 Dijon Yellow. Veggen har fargen 7637 Exhale Lady. Foto: Jotun.

– På treverk bør du bruke Jotun Lady Supreme Finish. Dette er en vanntynnbar oljemaling som flyter godt ut, og den finnes i glansgrad 05 matt, 15 silkematt, 40 halvblank og 80 superblank. Mange velger også å bruke en halvblank maling på listene, slik at de blir fremhevet enda mer og skaper en større kontrast til silkematte vegger.

– Hva bør man budsjettere med når man skal male? 

– Det kommer an på rommet og hvilken type interiørmaling du velger. Tre liter koster fra litt over 200 kroner og oppover, og holder til mellom 20 og 24 kvadratmeter i ett strøk. 

Trenger du malere? Det fikser Carlsen Fritzøe!

Inne - LADY Pure Color 10981 Norwegian Wood er en av Sunnivas favoritter. Foto: Jotun.

LADY Pure Color 10981 Norwegian Wood er en av Sunnivas favoritter. Foto: Jotun.

Selv om de fleste av oss maler selv, er det noen som av ulike årsaker ikke gjør det. For å gjøre det enkelt for deg og for at du skal slippe å lete etter malere selv – Carlsen Fritzøe kjenner og formidler de beste av alle typer håndverkerne der du bor.

– Det fikser vi! Dersom du ønsker det kan vi sette deg i kontakt med malere vi kjenner godt, som vi vet er flinke og kan anbefale, sier Sunniva. 

Husk også at på alle Carlsen Fritzøes varehus finner du fagfolk som gir deg gode råd om interiørmaling. Et godt tips før du kommer til oss er å ta et bilde av rommet du skal male, da blir det enklere å hjelpe deg.

– Har du noen egne favorittfarger når det gjelder interiørmaling?

– Jeg er veldig glad i blått, og Jotuns LADY 5249 Linblå og LADY 4618 Kveldshimmel er nok de fargene jeg liker best. En annen favoritt er 10981 LADY Norwegian Wood. Dette er en terrakottaaktig farge som blir ekstra fin hvis du bruker en maling som Jotun Lady Pure Color, eller Gjøco Supermatt Rom

Vil du vite mer? Her finner du flere artikler om interiørmaling

Inne - Sunniva og våre andre spesialister fikser riktig maling for deg.

Sunniva og våre andre spesialister fikser riktig maling for deg.

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 22. mai 2020 | Kategori: Inne, Innendørsmaling