Innendørsmaling

Lek med farger på barnerommet

Om du har en baby, et barn som skal begynne på skolen eller en tenåring i huset – å velge farge til barnerommet er både morsomt og vanskelig. Hvilke farger bør du velge? Går det an ha flere farger? Og er det smart at barna er med og bestemmer?

Innendørsmaling - Lekker tapet fra Borge, i serien Scandinavian Designers Mini_6242.

Lekker tapet fra Borge, i serien Scandinavian Designers Mini_6242.

Et barnerom blir brukt til mye: Lek, lekser, data, lesing, være med venner og kanskje det aller viktigste – å sove. Barna tilbringer mye tid på rommet og det skal tåle å bli brukt, samtidig som de skal trives og ha det godt der. Derfor er det et par ting du må tenke på før du setter i gang med å male.

– Det aller viktigste er hvilken farge du og barnet vil ha, og hvilket inntrykk barnerommet skal gi, sier malingselger Ane Cesilie Lundh hos Carlsen Fritzøe Herføll i Moss.

Videre er det viktig både for barnet og inneklimaet at malingen du velger er helsevennlig. Dessuten bør den tåle å vaskes.

– Trenger du en vaskbar maling kan du bruke Jotun Lady Wonderwall. Den er slitesterk og tåler mye slitasje. Eventuelt kan du velge Jotun Lady Balance hvis du vil ha et mattere uttrykk. Den lukter minimalt og gir et godt inneklima.

Innendørsmaling - LADY 7163 Minty Breeze.

LADY 7163 Minty Breeze.

Ane forteller at det også finnes maling som er godkjent av Astma- og allergiforbundet.

– Da kan du velge Gjøco Bliss eller Jotun Sens. De har ingen skadelig avdamping, så maler du med dem kan du sove i rommet natten etter du har malt.

En annen ting du må ha i tankene er underlaget du skal male på. Til panel bør du bruke Jotun Sens eller Jotun Lady Supreme Finish, som er utviklet til treverk. I tillegg kan du bruke Gjøco Fashion. Supreme Finish er også den beste malingen til møbler, lister og andre detaljer. Her kan du leke deg med fire forskjellige glansgrader.

– For andre slette underlag kan du bruke stort sett alt av veggmaling. En mulighet er Jotun Lady Pure Color som er supermatt, det samme er Gjøco Rom. Ønsker du silkematt kan du gå for Jotun Lady Vegg eller Gjøco Bliss.

Innendørsmaling - Lekker tapet fra Borge, serien Scandinavian Designers Mini_6258.

Lekker tapet fra Borge, serien Scandinavian Designers Mini_6258.

La barna velge farger selv

Jo yngre barna er, desto gladere er de i sterke farger. Og glade farger inspirerer, og stimulerer kreativitet og fantasi. Tidligere delte vi gjerne inn i guttefarger og jentefarger, men har vi blitt mer nøytrale? Er det fritt frem når vi velger farger til barnerommet?

– Mange ønsker fremdeles såkalte gutte- og jentefarger, men det er blitt mer vanlig å velge andre farger enn før. Et eksempel er å ha grønt på jenterom, og oransje på gutterom. Det viktigste er selvsagt å finne noe barna liker, og enda bedre – å la barna være med og velge farge. Det er jo tross alt de som skal bo der, forteller Ane.

Innendørsmaling - LADY 2024 Senses og 471 Lys Antikk.

LADY 2024 Senses og 471 Lys Antikk.

– Hva velger de som kjøper maling til barnerommet hos Carlsen Fritzøe?

– Kundene våre har gjerne sett for seg noe før de kommer, og så ser de på Jotuns fargekart. Nye farger det går mye av på barnerom er blått, grønt, lilla og rosa, og da ofte i duse toner – man bruker gjerne ikke knallfarger som man gjorde før. Selv synes jeg man bør være tøffere og bruke mer farger på barnerom!

Tips til fine farger på barnerommet

Dempede og duse grønntoner

 • LADY 7628 Treasure
 • LADY 8281 Pale Linden

Grålig og blålig med grønntoner

 • LADY 7163 Minty Breeze
 • LADY 6350 Soft teal

Forfriskende oransjetoner

 • LADY 12074 Peachy
 • LADY 12082 Refined Yellow

Duse og gråaktige blåtoner

 • LADY 5249 Linblå
 • LADY 4017 Pilasterblå

Klare blåfarger

 • LADY 5200 Dusky Blue
 • LADY 5351 Havbris

Duse og rolige rosatoner

 • LADY 12083 Devine
 • LADY 2024 Senses
 • LADY 2168 Duft

Kraftig rosa

 • LADY 3147 Prinsesse

Vil du ha det enda mer fargerikt, kan du enkelt og greit velge flere farger. Ane foreslår også andre fargerike innslag du kan male på barnerommet, som sjablonger, “høydemåler” og tavle.

– Du kan ha en fondvegg, ha samme farge på to vegger, dele opp i forskjellige former, teipe opp mønstre på veggen, bruke tapeter og wallstickers. Og hvorfor stoppe der? Du kan male pulten, stoler, skap og hyller også. Det er bare å slå seg løs – her er det bare fantasien som setter begrensninger!

Få hjelp til farger på barnerommet

Med så mye farger kan det likevel være smart å tenke på hvilke som passer sammen, altså at du har en fargeskala å jobbe ut fra.

– Fargene bør jo harmonere, slik at det ikke blir urolig for barnet. Så kom gjerne til din nærmeste Carlsen Fritzøe og snakk med oss, for det hjelper vi deg gjerne deg med.

Mens vi har snakket sammen, har det kommet det frem at Ane har barn. Da passer det jo bra å spørre hvilke farger de har på rommene sine?

– Selv har jeg to gutter. Eldstemann har en knallgul fondvegg, og minstemann har grønn.

Innendørsmaling - Med Jotuns fargeskanner kan vi finne en spesiell farge du er ute etter.

Med Jotuns fargeskanner kan vi finne en spesiell farge du er ute etter.

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 4. apr 2019 | Kategori: Innendørsmaling