Inne

Kalkmaling – en naturlig trend

Med kalkmaling på veggene får du en roligere, varmere og mer harmonisk stemning i hjemmet.

Litt vanskeligere å male med, men likevel – det er enklere å få et pent resultat med kalkmaling enn med vanlig maling. Den skal nemlig se litt røff ut.

Det er enklere å få et pent resultat med kalkmaling.

Inne - LADY Minerals 1140 Sand. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

LADY Minerals 1140 Sand. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

– Kalkmaling har blitt populært på grunn av at vi vil ha noe annet enn slette vegger. Vi tar inn mer fra det naturlige, og blander det med rustikke og industrielle elementer. Samtidig ønsker vi å bryte opp det minimale og få noe som er mer spennende, sier Margrethe Sørensen, som er ekspert på maling hos Carlsen Fritzøe i Larvik.

Det som kjennetegner fargekartet til LADY Minerals kalkmaling er at det er de duse, varme og rolige fargene som dominerer.

– Det er fordi vi ønsker å bremse ned og ta tiden tilbake. Når vi skal sette farge på veggene våre har det derfor blitt mer ettertraktet med de som skaper ro og varme.

Vi ønsker å bremse ned og ta tiden tilbake.

Slik maler du med kalkmaling

Det er nesten like enkelt å male med kalkmaling som vanlig maling. Ifølge Margrethe er den største forskjellen du bare gjør det litt annerledes enn det du er vant til.

Inne - LADY Minerals 1877 Valmuefrø. Foto: Siren Lauvdal/Jotun.

LADY Minerals 1877 Valmuefrø. Foto: Siren Lauvdal/Jotun.

– Av utstyr trenger du først og fremst en bred pensel, og siden det er en spesiell maling med høy pH-verdi må du ha vernebriller og hansker. I tillegg er det tilbehør som dekkepapp og maskeringstape. Godt lys er viktig, så invester gjerne i en god arbeidslampe.

Før du setter i gang må du sørge for at underlaget er slett og ikke har hverken sprekker eller hull. Før du går i gang med malingen er det viktig at underlaget er rent, fast og tørt. Sparkle og puss vekk ujevnhetene, og vask deretter med Jotun Spesialvask.  

Inne - Foto: Siren Lauvdal/Jotun

Foto: Siren Lauvdal/Jotun

– Det anbefales også at du først bruker Jotun Kvist- og sperregrunning, og så maler ett strøk med LADY Vegg i samme farge som LADY Minerals. Hvis du er litt nøye med kalkmalingen etterpå holder det som regel med ett strøk.

Selve påføringen gjøres på en litt spesiell måte. Der du tidligere har lært at du skal male med jevne strøk, er det motsatt med kalkmaling.

– Det viktigste er å villstryke. Det betyr at du bruker penselen til å male litt ustrukturert på kryss og tvers, og lager det mønsteret du ønsker. Start øverst til venstre og avslutt nederst til høyre. Ellers er det viktig at det er én som maler. Hvis det er to som begynner fra hver sin side ser man at det ikke er gjort av samme person.

Kan kalkmaling brukes i alle rom?

Du kan bruke kalkmaling på alle slette overflater. Den tåler varme, så du kan male på brannmur og peis. Mange som ønsker en fornyelse av kjøkkenet ønsker å bruke kalkmaling på flisene. Men kan man gjøre det?

Her er det i tilfelle svært viktig med grunningsarbeidet.

Konjunkturene av flisene vil jo synes gjennom, så her kommer det litt an på hva slags fliser man har evt.

Inne - LADY Minerals 1140 Sand. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

LADY Minerals 1140 Sand. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

– Det kan du, men avhengig av fugene og tykkelsen på flisene vil disse synes gjennom malingen. Vask og avfett flisene først, vær nøye når du bruker grunning og så er det bare å male. Dersom du bruker kalkmaling i en sprutsone må du påføre LADY Minerals Sealer etterpå. Hvis ikke blir det fort merker og skjolder. Når du bruker Sealer kan fargen bli litt mørkere, så det kan være lurt å ta et prøvestrøk først, sier Margrethe.

– Går det an å male møbler med kalkmaling?

– Ja, men kalkmalingen tåler ikke så mye. Så du bør ikke male den på bruksmøbler, men på de som står til pynt går det greit. Også her er det smart å ta på Sealer til slutt.

Her kan du lese mer om kalkmaling.

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe

Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk fra A til Å, uansett størrelse på prosjektet ditt.

Inne - LADY Minerals 10683 Cashmere. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

LADY Minerals 10683 Cashmere. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

Men når du skal ha nytt kjøkken, bygge terrasse eller pusse opp kan det noen ganger være vanskelig å komme i gang. Kanskje du ikke vet hvordan du skal begynne, noen oppgaver er litt vanskelige eller du trenger gode råd og veiledning?

Eller kanskje du bare trenger et spark bak? For som Margrethe oppfordrer deg til:

– Kom deg opp av sofaen, ta turen til nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus, finn en fin farge og mal veggene du har tenkt på så lenge.

Mal veggene du har tenkt på så lenge.

Og hvis du ikke vil gjøre hele eller deler av jobben selv, formidler vi de beste håndverkere der du bor som gjør den for deg.

Inne - LADY Minerals 1623 Marrakesh. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

LADY Minerals 1623 Marrakesh. Foto: Siren Lauvdal/Jotun

Publisert: 22. feb 2018 | Kategori: Inne, Innendørsmaling