Innendørsmaling

Hvilken maling skal du bruke på hvilket underlag?

Uansett om det er stua, barnerommet eller kjøkkenet som skal ha et løft, finnes det maling tilpasset nettopp ditt behov og uttrykket du ønsker deg.  

«Hvor gamle er barna?» Ja, det kan faktisk være et relevant spørsmål når ekspert på maling Hanne Alvestad hos Carlsen Fritzøe Vågsbygd, gir kundene sine råd om maling.

– Har du småbarn som løper litt rundt i stua før du får tørket av fingrene etter middagen, bør du velge noe som er slitesterkt og vaskbart som Jotun Lady Wonderwall, sier Alvestad.

– Det er viktig å velge riktig malingstype ut fra både hvilket uttrykk du er ute etter og bruksområde. Underlaget du skal male på (har du slett vegg eller panel?), er også viktig for valget av maling, sier hun.

Malinger til alle behov

Både Jotun og Gjøco har gode malingsprodukter som er tilpasset ulike ønsker og behov:

Lady Pure Color er en supermatt maling med glansgrad 1, og er den vakreste veggmalingen noensinne. Den reflekterer ikke lyset på samme måte som andre malinger, slik at fargen blir mer konstant og jevn. Malingen er av høyeste kvalitet og sikrer at det flotte utseendet blir ivaretatt over tid.
Underlag: Slett vegg (for eksempel sponplate, gipsvegg og betong).

Innendørsmaling - LADY Wonderwall 8469 Green Leaf. Foto: Jotun.

LADY Wonderwall 8469 Green Leaf. Foto: Jotun.

Lady Balance er også matt, men ikke supermatt (glansgrad 5). Balance er en miljøvennlig og god maling, og mange malere liker denne – den lukter lite og tørker fort.
Underlag: Slett vegg (for eksempel sponplate, gipsvegg og betong).

Lady Wonderwall er Jotuns mest robuste vannbaserte maling. Den passer bra til barnerom, kjøkken og gang – og til stua om du har små barn. Wonderwall har et bindemiddel som gjør den mer slitesterk, vaskbar og flekkavvisende. Wonderwall kommer bare i silkematt (glansgrad 10).
Underlag: Slett vegg (for eksempel sponplate, gipsvegg og betong).

Lady Vegg 10 har vært på markedet i alle år. Dette er en grei maling uten noen spesialområder, som verken er slitesterk, supermatt eller lignende. Den kan passe i boden eller på et soverom for voksne eller eldre barn.
Underlag: Slett vegg (for eksempel sponplate, gipsvegg og betong).

Lady Sens er helt uten løsemidler, og ekstra trygg om allergikere, gravide eller barn skal være i rommet kort tid etterpå. Sens er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, og finnes i både matt (glansgrad 7) og halvblank (glansgrad 30).
Underlag: Slett vegg (for eksempel sponplate, gipsvegg og betong).

Lady Supreme Finish er Jotuns beste maling til panel, og kommer i alle glanser. Dette er en oljemaling som er vanntynnet, noe som gjør at tørketiden er på åtte timer fremfor 24 timer, som det var før. Den flyter ut som oljemalingen, men er mye enklere å jobbe med, og du kan legge malekostene i vann etter bruk.
Underlag: Panelvegger og paneltak.

Innendørsmaling - Gjøco Lys Duggrose. Foto: Gjøco.

Gjøco Lys Duggrose. Foto: Gjøco.

Gjøco Supermatt Rom har samme glans som Pure Color, og gir et rolig resultat uten gjenskinn.
Underlag: Slett vegg (f.eks. sponplate, gipsvegg og betong).

Gjøco Interiør 10 tilsvarer Lady Vegg 10, og er en grei maling uten spesialområder.
Underlag: Slett vegg (f.eks. sponplate, gipsvegg og betong).

Gjøco Fashion tilsvarer Jotun Lady Supreme Finish, og er bra til panelvegger. Hos Gjøco kommer den i halvblank og silkeblank.
Underlag: Panelvegger og paneltak.

Ønsker du en enda mattere effekt? Da kan du lese om kalkmaling her

Den aller vakreste

Hanne er soleklar på hvilken malingstype som er hennes favoritt:

– Pure Color, uten tvil. Det er den aller vakreste. Skulle jeg pusset opp stuen nå, hadde jeg valgt en ordentlig farge som mørkeblå.

– Hadde jeg hatt små barn, ville jeg ha valgt Wonderwall frem til det ikke lengre var noe problem med tilsmussede hender. Nå har jeg store barn og ville uten tvil valgt Pure Color.

Innendørsmaling - LADY Pure Color 5044 Blåis. Foto: Jotun.

LADY Pure Color 5044 Blåis. Foto: Jotun.

Lurer du på hva som er årets fargetrender?

Gode tips til malejobben

Forarbeidet er dessverre den største – og kjedeligste – jobben. Du må starte med å vaske veggen, men det finnes effektive vaskemidler som for eksempel Jotun Spesialvask før maling som effektivt rengjør veggen, og som gjør at du slipper å vaske med vann etterpå.

– Ikke dropp rengjøringen. Er det spindelvev og du bare maler over, er det jo klart at du ikke får et slett og fint resultat, sier Hanne.

Innendørsmaling - På veggen – LADY Balance 2024 Senses. Foto: Jotun.

På veggen – LADY Balance 2024 Senses. Foto: Jotun.

Flytt møbler eller dekk til med malerfilt, bruk maskeringsteip ved behov og tenk på at malingen i seg selv er artig når du er i gang fordi du raskt ser resultatet. Og husk at du bruker maling fortynnet med vann, som gjør at du enkelt kan vaske av flekker som dukker opp mens du jobber.

Én av de viktigste tingene som må til for å få et godt resultat er å velge riktig utstyr.

–- Det er spesielt rullene du bør tenke på. De billigste rullene er billige for en grunn – det er stor forskjell på hvor mye nupper som blir igjen på veggen, og noen ruller lar små hår fra rullen bli igjen. Hør gjerne i butikken hva de anbefaler, men Jordan Perfect og Jordan Ultimate er gode ruller som gir et godt og jevnt resultat.

Et annet bra tips er at samme type bør brukes om dere samarbeider:

– Du kan raskt få ujevnt resultat om en maler med korthåret og en annen med langhåret malerull. Ruller er viktig for et godt resultat.

Hvorfor stoppe på vegger og tak? Slik maler du gulvet!

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe

Hos Carlsen Fritzøe er du i trygge hender blant ekte fagfolk fra A til Å, uansett størrelse på prosjektet ditt. Alvestad forteller at mange av de som kommer innom Carlsen Fritzøes varehus er godt oppdaterte, og blant annet har sett på fargekart på nettet og lest blogger.

Innendørsmaling - På listene – LADY Supreme Finish 1877 Valmuefrø. Foto: Jotun.

På listene – LADY Supreme Finish 1877 Valmuefrø. Foto: Jotun.

– De ønsker som oftest å få de siste brikkene på plass. Mange ønsker å få hjelp til farger og fargevalg. Endel har gjort mye av hjemmeleksen på forhånd og kommer inn med mobilen i hånda og vil gjerne se fargene i fargeprøver, sier hun.

Hvis du ikke vil gjøre hele eller deler av jobben selv, formidler Carlsen Fritzøe de beste håndverkere der du bor som gjør den for deg.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 12. sep 2018 | Kategori: Innendørsmaling