Innendørsmaling

Fargekart og trender – her er de hotteste fargene i 2018

Årets fargekart er her, og det er ingen tvil om at farger på veggene har kommet for å bli. Nytt i år er at taket også bør få et strøk med farge – det handler om å tørre!

Vi beveger oss stadig lenger bort fra de helt lyse og beige tonene som tidligere preget mange hjem, og det er fremdeles farger som gjelder. Nyanser av blått, rosa og ulike jordfarger er fortsatt blant de hotteste fargene – også i 2018.

– Vi er ikke ferdige med blått og blågrønne toner ennå, i tillegg til de pudderaktige rosatonene, sier Hanne Alvestad, ekspert på maling hos Carlsen Fritzøe Vågsbygd.

Innendørsmaling -  LADY 5030 St. Pauls Blue. Foto: Jotun.

LADY 5030 St. Pauls Blue. Foto: Jotun.

– Det går mye mer i farger nå enn før. Flotte blåfarger som Jotun 5030 St. Pauls Blue, 5249 Linblå og 4638 Byge er farger vi selger mye av for tiden.

Felles for disse er at de er dempet, noe som gjør at de fremstår som både lune og tidløse. Det kan være grunnen til at mange velger nettopp dem, og det er kanskje derfor også årets LADY fargekart fra Jotun, “Rhythm of life”, inneholder nye nyanser av noen av de samme, duse fargene.

Hos Carlsen Fritzøe finner du i tillegg fargekart fra den norske malingsprodusenten Gjøco.

Årets LADY fargekart

I Jotuns fargekart finner du nyanser av blått og blågrønt, dus fersken og brune sandfarger. Enten du liker det minimalistisk og urbant, ønsker at fargene skal gi en atmosfære av ro og stillhet eller vil bringe naturens energi inn i hjemmet, så finner du garantert en farge du liker.

Alle fargene i Jotuns fargekart er dessuten satt opp slik at du enkelt kan kombinere dem for å skape en harmonisk fargepalett med delikate kontraster. Det er langt fra tilfeldig.

Du finner garantert en farge du liker

– Dette er Jotun flinke på. I årets fargekart kan du for eksempel se på de radene som går nedover. De har like mye sort i seg og presenterer én fargefamilie. På de vannrette radene ligger fargene som går ton-i-ton, og de blir lysere jo lenger mot høyre du beveger deg.

Du kan fint kombinere på kryss og tvers eller gå for farger i samme familie. Velger du farger med like mye sort i seg får du en monokrom fargeopplevelse.

Mørke vegger og nye tak

Eksperten forteller at folk nå tør å gå mye mørkere enn tidligere, spesielt på soverommet. Også her er det de dype, blågrønne fargene som er populære.

Innendørsmaling - LADY 4477 Deco Blue. Foto: Jotun.

LADY 4477 Deco Blue. Foto: Jotun.

– Vi blander mye Jotun 5455 Industrial Blue og Jotun 4477 Deco Blue – som er den fargen vi selger aller mest av. Den mørke fargen ses mye i interiørbladene og kan fint brukes i flere rom. Mange har den kanskje på én vegg i stuen, men vi ser ofte Deco Blue på alle veggene i soverommet.

Dette er i tråd med en annen viktig trend for 2018 – å gi slipp på kontrastveggen. Det samme gjelder det hvite taket.

– Det som nå er viktig er at du fargelegger alle fire vegger i samme farge, og at du ikke trenger å ha et helt hvitt tak. Gå heller for en farge som demper det ned slik at du får et lunere rom.

Du er ikke alene om du synes det høres litt rart ut å male taket i noe annet enn hvitt, men Hanne råder deg til å gi det en sjanse.

– Hvis du har mye blått på veggene, kan et hvitt tak bli en hard kontrast. Få heller inn litt mer varme ved å bruke beige- eller gråtoner, eller varmere hvite toner. Det er faktisk kjempefint! Bare se i fargekartene til Jotun – der har de brukt andre farger i taket enn hvitt.

Innendørsmaling - LADY 4638 Byge og 1928 Sommersne. Foto: Jotun.

LADY 4638 Byge og 1928 Sommersne. Foto: Jotun.

Det trenger ikke bety at du plutselig skal ha et tak i en sterk farge, selv om du også kan gjøre det. Men har du lyst, har du lov!

Selv har Hanne malt taket i et rom hjemme i 8493 Laurbær, en dempet grønn tone – noe familien først reagerte sterkt på. På veggene er det en blomstrete tapet med en tilsvarende grønnfarge.

– Det høres kanskje helt forferdelig ut, men det ble altså så fint. Det handler om å tørre, og analysere hvert rom for å se hva man kan ha og hvilke resultater man ønsker å oppnå.

Hvitt er ikke bare hvitt

Innendørsmaling - LADY 5249 Linblå. Foto: Jotun.

LADY 5249 Linblå. Foto: Jotun.

Er du klar over at det ikke bare er å endre farger på veggene, uten å tenke på hvitfargen du har på dører og listverk? Det kan nemlig skjære seg helt.

– Det er viktig å være obs på at ikke alle farger er gode i kombinasjon med den ferdigmalte standardfargen, 1453 Bomull. Hvis du ikke ønsker å male alle dører, må du ta hensyn til det og heller velge en annen veggfarge. Eller så må du ta jobben med å male dørene, sier Hanne.

Hvitt er nemlig ikke bare hvitt, og hun tipser deg derfor til å ta en ekstra kikk helt bakerst på fargekartet.

– Der står det enkelt og greit hvilke hvitfarger du bør kombinere med de ulike fargene. Med Bomull på dørene er det viktig å ikke velge blågrønne farger, som gjør at det hvite vil virke gult. Da blir det mye finere med renere grønnfarger, som 8493 Green Tea, 8252 Green Harmony og ikke minst 8469 Green Leaf.

Test med fargeprøver

Vi kan si hva vi vil om årets hotteste farger, men det viktigste er at du finner en farge du selv liker. Dersom du er usikker, er et godt råd å male prøver på veggen før du bestemmer deg.

Innendørsmaling - Veggen bak glassdøren har fargen LADY 8252 Green Harmony, og veggen i front LADY 8469 Green Leaf. Foto: Jotun.

Veggen bak glassdøren har fargen LADY 8252 Green Harmony, og veggen i front LADY 8469 Green Leaf. Foto: Jotun.

– Det kommer selvfølgelig an på hvor trygg du er på fargevalget ditt, men det er lettere å se med prøver. Folk er flinke til å ta et prøveoppstrøk og vi selger mye av det. Husk å male fargeprøvene på veggen med avstand imellom og sørg for at du får sett fargene i både lampelys og dagslys.

Når du har bestemt deg for fargen, er det flere typer maling å velge blant. Ifølge Hanne avhenger det av hvilket rom du skal male og livssituasjonen din.

– Med en toåring i huset må du for eksempel være innstilt på å vaske flere vegger enn om du har en tenåring. Da anbefaler vi Jotun Lady Wonderwall, som både er vaskbar og slitesterk. Ellers er Lady Pure Color, en supermatt maling, den aller fineste.

I trygge hender blant ekte fagfolk

Skal du male eller pusse opp hjemme? Besøk ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus for å få gode tips og råd om fargevalg, malingstyper, utstyr og alt annet du trenger. Rett og slett ta byggepraten.

– Du er hjertelig velkommen innom butikken for å spørre om det du lurer på. Vi er her for å hjelpe deg, avslutter eksperten.

Hos Carlsen Fritzøe er du alltid i trygge hender blant ekte fagfolk, som kan bistå deg gjennom både små og store prosjekter – fra start til mål.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 6. jul 2018 | Kategori: Innendørsmaling