Innendørsmaling

Bli en ekspert på innendørsmaling!

Trenger stua et nytt strøk maling? Kanskje soverommene fortjener noen friskere farger? Det finnes nesten uendelig mange typer maling, og alle har sitt bruksområde. Vet du for eksempel når du bør bruke blank, og når matt passer best?

Å male gir mange fordeler: Først og fremst er det en forholdsvis liten investering i både tid og penger som får boligen din til å se nyere ut – hvilket gjør at du øker verdien.

– Dessuten får du det hyggeligere! Nå som det er vinter sitter vi jo mer inne, og da er det lettere å trives når det ser bedre ut, sier Solfrid Nevestad, avdelingsleder maling hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken. Hun har akkurat kommet hjem etter en ukes kurs hos Jotun, og har mye kunnskap hun vil dele.

Tommelfingerregelen når det gjelder maling er at motsetninger tiltrekker hverandre

Solfrid forteller at det ikke bare er å dyppe rullen eller penselen i spannet og sette i gang. For å få et skikkelig sluttresultatet er det viktig å gjøre et ordentlig grunnarbeid.

– Start med å bruke Jotun Husvask, deretter grunner du veggene, og sparkler og pusser slik at det blir jevnt og fint. Det som er under skal være rent, fast og tørt før du setter i gang. Hvis du skal male på panel bør du bruke to tynne strøk Jotun Kvist- og sperregrunning hvis det ikke er malt fra før. Hvis det har vært røyket inne eller du har fått heksesot gjør dette at lukt og misfarging ikke synes.

Hvilken maling passer hvor?

Den vanligste måten å dele inn maling på er matt, silkematt, halvmatt, halvblank og blank. Innenfor disse deles det igjen inn i glansgrad på en skala fra 2 som er matt, til 80 som er helblank.

– Tommelfingerregelen når det gjelder maling er at motsetninger tiltrekker hverandre.

Matte flater gjør rommet lunere og tilfører et mykt, eksklusivt preg som fremhever detaljene i rommet, og det du vil fremheve maler du med blank – altså matt på vegger og tak, og blank på møbler og lister. Jo større kontraster, desto mer magiske effekter, forklarer Solfrid.

Innendørsmaling - LADY Balance Hvit

LADY Balance Hvit

Jotun har en rekke malingsprodukter som gjør at du kan oppgradere boligen din fra gulv til tak – bokstavelig talt. Her følger en liten liste på noen av de forskjellige typene maling og hvilke egenskaper de har, slik at du allerede er ekspert når du tar turen til din nærmeste Carlsen Fritzøe:

  • Lady Pure Color er en matt maling med glansgrad 2, og dette er Jotuns vakreste maling til slette flater. Bruker du den på veggene i stua får du fremhevet kunsten på en fin måte.
  • LADY Balance finnes i matt (glansgrad 5) og passer på sponplater, gipsvegger og betong – men ikke panel. Denne lukter også minimalt, slik at du får et godt inneklima.
  • LADY Vegg 10 er en grei veggmaling fra Jotun. Denne kan passe i boden eller på et voksensoverom – men ikke på barnerommet eller andre rom der du må kunne vaske, da den ikke er så robust.
  • Sens er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Den finnes i matt (glansgrad 7) som gjør den vakker på veggen og halvblank (glansgrad 30), og du får den også i helt mørke farger. Med Sens slipper du både avdamping og malingslukt, selv under påføring.
  • LADY Wonderwall er god å male med, og dette er Jotuns mest robuste vannbaserte maling. Den passer derfor fint til barnerom, kjøkkenet og gangen – altså rom som må tåle litt juling. Wonderwall kommer kun i silkematt.
  • LADY Pure Nature er en interiørbeis som gir treverket en naturlig og vakker matt overflate. Den passer til nytt interiør siden den fremhever strukturen i treet.
  • LADY Supreme Finish er en oljemaling som er vanntynnet, og den har flere glansgrader: 5 (matt), 15 (silkematt), 40 (halvblank) og 80 (superblank). Den passer også på panel som har blitt malt tidligere, da den dekker til strukturer i treet. Bruker du denne sammen med LADY Pure Color får du en spennende effekt.

– Skal du male tak kan du bruke LADY Perfection, som er en matt takmaling med glansgrad 2. Denne kan fargesettes, og det å male taket i andre farger enn hvitt er utrolig spennende. Dette er noe som kommer mer og mer. Til gulvet anbefaler jeg TreStjerner Gulvmaling, som kan brukes på tre-, laminat- og betonggulv. Den finnes i flere glansgrader, så sjekk med ditt lokale varehus hvilke de har. Og husk å vaske godt med gulvrens først!

Liker du matte og naturlige vegger i rolige farger? I så fall vil du elske kalkmalingen Lady Minerals.

Sett farge på tilværelsen!

Nordmenn er kjent for å være glade i naturfarger, men i de siste årene har det ifølge Solfrid skjedd noe med oss:

– Fargebruken har tatt seg opp. Folk har blitt flinkere og velger mer farger nå enn de gjorde før, og det synes jeg er gøy.

Carlsen Fritzøe har dessuten laget et utvalg av sine egne favorittfarger som matcher hverandre. Det gjør det enkelt for deg: Velg en basefarge, og du får vite hvilke andre farger som passer. Ta gjerne med bilder av rommet du skal male eller tekstilprøver på møbler og gardiner. Det er nemlig alltid lurt å finne maling til tekstilene og ikke omvendt.

Det er mye å forholde seg til, men forhåpentligvis har du blitt litt klokere når du skal velge maling. Hvis ikke, står flinke folk på Carlsen Fritzøe klare til å hjelpe deg med alt du lurer på, smiler Solfrid.

– For når du kommer til oss og skal kjøpe maling, er gode råd og tips alltid inkludert i prisen.

Publisert: 13. des 2014 | Kategori: Innendørsmaling