Inne

Årets fargetrender – rom for rom

Når du skal male er det ikke alltid like lett å vite hvilken farge du skal ha når du kan velge blant nærmere 2000 av dem. Det blir heller ikke enklere når du skal begynne å kombinere fargene. Vi har gjort det enkelt for deg, og gir deg årets fargetrender. 

Inne - Veggen er malt med LADY Pure Color i en dempet minttone 7637 Exhale. Lekre detaljer i LADY Supreme Finish 10001 Dijon Yellow. Foto: Jotun.

Veggen er malt med LADY Pure Color i en dempet minttone 7637 Exhale. Lekre detaljer i LADY Supreme Finish 10001 Dijon Yellow. Foto: Jotun.

Du har kanskje allerede kjøpt interiørmagasiner, lest blogger og tatt flere turer på Instagram for å finne ut hva som er fargetrendene? Men uansett hvor mye du leter er det som regel ikke lett å bli klokere på hva du ønsker deg. Nettopp derfor har vi spurt malingsekspert Ane Cesilie Lundh hos Carlsen Fritzøe Sarpsborg hva som er årets fargetrender på interiørmaling. 

– Det går fortsatt mye i 9938 Dempet Sort og 9918 Klassisk Hvit fra Jotun LADY. Ellers liker vi litt sterkere farger enn tidligere, og da gjerne i grønt. Andre farger som er populære er dus rosa som 2024 Senses, sterkere farger som 10001 Dijon Yellow og i tillegg rødfarger som 20144 Grounded Red. Kjennetegnet på disse er at de er kulørsterke, men samtidig rolige og behagelige. 

Dette er altså blant fargene du bør velge, men hvilke farger bør du tenke deg om en gang til før du maler med?

– Det du bør tenke på er kombinasjonen med det du har fra før med hensyn til det å velge sterke farger. Et godt tips er å ta med fargeprøver hjem og se hvordan fargene ser ut der – lyset i butikken er jo litt annerledes enn hjemme. Husk også at fargen du har på gulvet påvirker fargen på veggene. 

Trender og fargekart

Inne - Anes favoritter: Nyhetene LADY 11174 Curious Mind øverst på veggen, 1434 Elegant er den mørkeste og 1462 Grå Skifer. Foto: Jotun.

Anes favoritter: Nyhetene LADY 11174 Curious Mind øverst på veggen, 1434 Elegant er den mørkeste og 1462 Grå Skifer. Foto: Jotun.

Fargekartene som er mest populære nå er Våre vakreste farger og LADY Fargekart 2020 fra Jotun. Malingsprodusenten Gjøco har dessuten et stort og flott fargekart som heter Inne.

En stor fordel med fargekart er at du som regel ikke er bundet opp av ett og ett. Du kan nemlig kombinere flere fargekart i samme “familie” – med visse forbehold.

– Du må bare passe på at fargene ikke kræsjer og være obs på tonene. Et eksempel på noe som absolutt ikke passer sammen er bomull og lyse farger med milde gultoner sammen med 9918 Klassisk Hvit. Da har de lett for å se møkkete ut. 

Ane tipser også om at de fleste fargekart har farger i NCS-kode, slik at det er enkelt å finne hvilke som passer sammen. 

Vil du vite mer om interiørmaling? Da finner du mange artikler her

Samme fargetrend i hele boligen

– Er det ulike fargetrender for ulike rom?

– Egentlig ikke. Det er like vanlig å ha mørk stue som mørkt soverom, og folk er veldig flinke til å bruke farger som passer til hverandre i alle rom. Man velger gjerne litt forskjellig glans – helmatt i stuen og på soverommet, og halvmatt på kjøkkenet, badet og i gangen.

Folk er veldig flinke til å bruke farger som passer til hverandre i alle rom.

Matt, silkematt, halvblank, superblank – hvilken maling bør du velge til hvilket rom?

Hvilke farger du ønsker er jo smak og behag, men dersom du lurer – her er ifølge Ane fargetrendene rom for rom:

Stuen

Inne - Stuen er malt med LADY Pure Color 8546 Local Green. Foto: Jotun.

Stuen er malt med LADY Pure Color 8546 Local Green. Foto: Jotun.

– Her velger vi nå mer det grønne og mer naturpregede, og da gjerne plantefarger. De vi selger mest av fra Jotun LADY er den litt varme 7629 Antique Green, 6352 Evening Green som er litt kald og nyheten 8546 Local Green som lar naturen flytte inn. Skal du male listene er gulhvite 1624 Letthet et sikkert valg. 

Kjøkkenet

Inne - Kjøkkenet har fargene LADY Pure Color 12083 Devine og den lysere 1024 Tidløs. Foto: Jotun.

Kjøkkenet har fargene LADY Pure Color 12083 Devine og den lysere 1024 Tidløs. Foto: Jotun.

– På kjøkkenet ville jeg valgt noe lysere og mer nøytralt, siden vi gjerne velger mer farge på selve innredningen. Tre fine farger fra Jotun LADY i så måte er 8282 Hvit Pepper, 12078 Comfort Grey og 1024 Tidløs. Bare pass på at fargene passer sammen dersom du har stue og kjøkken i ett. 

Soverommet

Inne - LADY Pure Color 6350 Soft Teal gir deg et rolig soverom. Foto: Jotun.

LADY Pure Color 6350 Soft Teal gir deg et rolig soverom. Foto: Jotun.

– Her bør du gå for litt rolige farger Jotun LADY-farger, som 6350 Soft Teal og 8252 Green Harmony. Det er færre som velger blått på soverommet, men fargene vi fremdeles selger en del av er 4638 Byge og 5490 Serene Blue. Du kan jo kikke på den varme gråfargen 1352 Form?

Skal du male barnerommet? Lek med fargene!

Badet

Inne - LADY Aqua 9938 Dempet Sort gjør badet eksklusivt. Foto: Jotun.

LADY Aqua 9938 Dempet Sort gjør badet eksklusivt. Foto: Jotun.

– Her går det mye i grått og grønt, som Jotun LADYs 7628 Treasure. Vi vil gjerne ha badet nøytralt og uten så mye farger, og da er mørke grå 1434 Elegant og litt lysere 1462 Grå Skifer gode valg. Ellers er 9938 Dempet Sort en gjenganger i alle rom, også på badet. 

Taket

Inne -

– Stadig flere velger å male taket i en annen farge enn hvit, og da spesielt soverommet og badet. Da kan du enten velge den samme fargen som på veggen, hvilket skaper en fin helhet, eller gå for en lysere tone i taket. Når du skal male taket, bruk matt på slett tak og silkematt på panel. Til panel finnes det også matt, halvblank og superblank for de som ønsker det. Når det er sagt er det fortsatt mest vanlig med hvitt tak, og da Jotun LADY 9918 Klassisk Hvit eller 1624 Letthet, som er det vi kan kalle en hybridhvit som passer til nesten alt.  

Slik lykkes du best med takmaling

Carlsen Fritzøe hjelper deg med årets fargetrender

Inne - Anes favoritter: På veggen LADY Pure Nature 90015 Høstbrun. På skapene LADY Supreme Finish 8546 Local Green og på dørkarmen 10001 Dijon Yellow. Foto: Jotun.

Anes favoritter: På veggen LADY Pure Nature 90015 Høstbrun. På skapene LADY Supreme Finish 8546 Local Green og på dørkarmen 10001 Dijon Yellow. Foto: Jotun.

Så er jo spørsmålet hvilke av årets fargetrender som er Anes favoritter?

– Jeg er veldig glad i 1624 Letthet. Andre farger jeg liker fra Jotun er 10001 Dijon Yellow, 20118 Amber Red og 1434 Elegant

Er det på tide med nye farger i hjemmet, men samtidig er du usikker på hvordan du skal begynne og hvilke du skal velge? Det kan Carlsen Fritzøe hjelpe deg med.

– Det fikser vi! Ta gjerne med bilder av rommet du skal male til din nærmeste Carlsen Fritzøe, så hjelper vi deg. Vi stiller spørsmål, og avdekker hvilke ønsker og behov du har. Ta gjerne med gulvprøver, slik at vi kan se om fargen du vil ha på veggen passer, avslutter Ane. 

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 13. mai 2020 | Kategori: Inne, Innendørsmaling, Uncategorized