Innendørsmaling

– Alle kan male!

Der trening har dørstokkmila, har maling dørlistmila. Å male er nemlig mye av det samme som å trene: Det kan være vanskelig å begynne, men når du er i gang føles det alltid bra. Og når du er ferdig er du på toppen av verden.  

Har du tenkt på at å male er god trening? Det er opp og ned gardintrappen, og frem og tilbake med pensel og rulle. Maling har i tillegg en stor fordel som trening ikke har: Du ser resultatet av innsatsen umiddelbart.

– Det beste er bare å sette i gang. Det tar mye kortere tid å male enn å tenke på det, sier Monika Halvorsen, avdelingsleder på maling hos Carlsen Fritzøe Bjarnason på Notodden.

Skal du ha et raskt og synlig resultat av oppussing er maling det beste du kan gjøre. Du får gjort mye på kort tid, og dessuten er det billig.

– Du klarer fint en stue på en helg hvis alt forarbeid er gjort tidligere i uken. Kanskje du til og med får tid til å male noen stoler?

Vegg eller møbler – blank eller matt?

Som Monika er inne på starter en god finish med et godt grunnarbeid. Så før du løper til nærmeste Carlsen Fritzøe for å kjøpe maling, er det et par ting til du må ha med på handlelisten.

– Rengjøring er viktig, og det første du må gjøre er å vaske det du skal male. Malingen skal sitte, så det må være støvfritt og rent. Du bør også dekke til andre flater og bruke maskeringstape. Etterpå pusser og grunner du – og så er det bare å sette i gang.

Det høres kanskje selvfølgelig ut, men du må vite hva du skal male. Vet du for eksempel hva veggene er laget av? Det finnes nemlig maling til alt: Mur, tapet, panel, gips, tak, lister, møbler og mere til. Riktig maling er avgjørende for et godt resultat.

– Vi stiller alltid mange spørsmål. Jo flere svar vi får, desto bedre blir det for kunden. Noen vil ha malingen vi har på tilbud, men det kan være den ikke er riktig til det de skal male – de kjøper kanskje tapetmaling til panel. Da blir ikke resultatet bra, og kunden får en dårlig opplevelse og kan miste piffen til å male mer. Så vi spør ikke for å være nysgjerrige, men for å finne den rette malingen for deg, forklarer Monika.

Det neste du må tenke på er hvilken type glans du vil ha. Skal du ha matt eller silkematt? Halvblank eller superblank? Motsetninger tiltrekker hverandre – hovedregelen er derfor at det du vil dempe tar du matt maling på, og det du vil fremheve maler du med blank. Matte flater gjør rommet lunere og gir det et eksklusivt preg. Kombinerer du med blank maling på dører, lister og karmer synes de bedre, og gir rommet spennende kontraster. Blanke møbler tar seg også ekstra godt ut foran matte vegger.

– Jo blankere malingen er, desto mer slitesterk er den. Blankere maling er dessuten lettere å holde ren siden flaten blir hardere.

Selvgjort er velgjort

Monika forteller at hun maler hele tiden, og at det ikke går en uke uten at hun setter ny farge på tilværelsen. Kanskje det nettopp er engasjementet til alle ansatte som gjør handleopplevelsen hos Carlsen Fritzøe til noe helt spesielt?

– Her brenner vi for det vi driver med. Vi er flinke til å hjelpe, flinke til å spørre, og vi er opptatt av at du skal få gjort jobben og i tillegg være fornøyd etterpå. Det går på vår ære å ha fornøyde kunder, så det er bare å ta turen til oss i Carlsen Fritzøe, sier Monika før hun avslutter:

– Det at du har malt selv og ser at det blir bra, gjør at du får ekstra selvtillit. Du blir stolt av deg selv fordi du har vært flink. Og ikke minst – alle kan male!

Publisert: 5. sep 2014 | Kategori: Innendørsmaling