Gulv

Slik legger du drømmegulvet i parkett

Ønsker du parkett i boligen, men vegrer deg for å legge gulvet fordi du ikke vet hvordan du skal gjøre det? Da kan vi trøste deg med at veien til et vakkert tregulv er langt kortere enn du kanskje tror.

– Det å legge gulv er veldig enkelt, og jeg tror nok alle klarer å legge laminat eller parkett i et hvilket som helst rom, sier Patrick Thorsen hos Carlsen Fritzøe i Sørlandsparken Eftevaag.

Men selv om det å legge parkett med dagens klikksystemer er lekende lett, krever det litt forarbeid og god planlegging. Riktige forberedelser er nemlig avgjørende for at du skal få et pent resultat. Vi tar deg gjennom de fire viktigste stegene når du skal legge ny parkett.

1. Start med underlaget

Gulv - Maxima parkettunderlag.

Maxima parkettunderlag.

– Hadde du kommet inn i butikken for å kjøpe parkett ville jeg først spurt deg om underlaget. Er det tre eller betong, og har du varmekabler?

Patrick forteller at dersom du har betongunderlag eller varmekabler under der parketten skal ligge, er du nødt til å ha fuktsperre mellom gulvet og undergulvet. Fuktighet er nemlig gulvets verste fiende. Det kan over tid føre til at treverket utvider seg og sprekker opp, eller gi ujevnheter. Noen parkettunderlag har en innebygget fuktsperre, eller du kan bruke en plastfolie eller diffusjonstett underlag i tillegg til en matte.

Underlaget er like viktig dersom undergulvet ditt er av tre. Eksperten tipser da om parkettunderlaget Maxima fra BOEN.

– Denne har en god trykkfasthet og hjelper mot både romlyd og trinnlyd. Det er ofte den vi anbefaler, forklarer Patrick.

2. Rett opp ujevnheter

Før du dekker gulvet med riktig materiale, må det også være helt rett før du kan gå i gang med parketten. Bruk parkettunderlag eller flytstøp til store ujevnheter eller sparkle over mindre fordypninger.

– Dette er veldig viktig. Har du for eksempel et tregulv som knirker og du legger parketten over uten å rette opp, vil gulvet bare fortsette å knirke.

Om du legger gulvet innover eller på tvers har ingen betydning

Uten en slett flate kan du risikere at gulvet gynger når du går på det. Når du har både jevnt og riktig underlag gjenstår det å sette i gang med selve kronen på verket, nemlig parketten.

Det er vanlig å legge gulvet med lengderetningen slik at det følger dører og vinduer, i kvadratiske rom følger det gjerne innfallende dagslys. Patrick mener likevel at det ikke er noen fasit for hvilken vei du skal legge parketten.

– Om du legger gulvet innover eller på tvers har ingen betydning, men på grunn av klikksystemet må du starte med å legge bordene fra venstre til høyre, sier han.

3. Utstyr deg riktig

Det kreves ikke mye utstyr og verktøy for å legge parkett. Ifølge eksperten kommer du langt med slagkloss og slagjern, i tillegg til andre praktiske redskaper som målebånd, vinkel, kiler og blyant. Du trenger også en sag for å skjære til bordene.

– Du kan gjøre det med håndsag, men det blir mye jobb for armen og det er viktig at du sager helt rett. Jeg anbefaler heller en kapp- og gjærsag, eventuelt en sirkelsag.

4. La gulvet flyte fritt

Husk at parkett er et levende materiale som påvirkes av forandringer i temperatur og luftfuktighet, og at det derfor legges som et “flytende gulv”. Det skal med andre ord ikke bare være flatt som en pannekake, men det skal – akkurat som pannekaka – få flyte fritt rundt.

Sørg derfor for å ha en klaring på 5-8 millimeter inntil veggen. Det sikrer rom for bevegelse slik at gulvet ikke sitter bom fast.

Planlegg godt og ta gode mål før du starter

– Blir det mye dragning kan låsene gi etter og du kan få groper mellom bordene. Det er jo ikke noe fint.

Planlegg godt og ta gode mål før du starter. Patrick anbefaler også at du tar rom for rom, og at du bruker overgangslister dersom parketten skal gå gjennom rommene. Et siste tips fra eksperten er å lese nøye over anvisningen som medfølger.

– Når du kjøper nytt gulv ligger det alltid en leggeanvisning i pakken – les den før du legger gulvet.

5. Og slik legger du parketten

Gulv - Bruker du kiler, blir ikke parketten skjøvet inntil veggen.

Bruker du kiler, blir ikke parketten skjøvet inntil veggen.

Gulv - Se på sporene! Husk å legge parketten fra venstre mot høyre.

Se på sporene! Husk å legge parketten fra venstre mot høyre.

Gulv - Skyv parketten inntil kilene.

Skyv parketten inntil kilene.

Gulv - Vær nøye med måling før du kapper.

Vær nøye med måling før du kapper.

Gulv - Begynn gjerne neste lengde med kappet fra den forrige.

Begynn gjerne neste lengde med kappet fra den forrige.

Gulv - Bank i parketten, så slås skjøtene sammen.

Bank i parketten, så slås skjøtene sammen.

Gulv - Slagkloss gjør at du får parkettbordene helt inntil hverandre.

Slagkloss gjør at du får parkettbordene helt inntil hverandre.

Få god hjelp hele veien

Skulle du møte på utfordringer før, underveis eller etterpå er det heldigvis hjelp å få på ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus. Der er du i trygge hender blant ekte fagfolk som følger deg og prosjektet ditt hele veien – så kom gjerne innom og ta byggepraten hos oss.

– Sliter du med å legge parketten vil vi gjerne se et bilde eller tegning av rommet og forklare deg nærmere hvordan du skal gjøre det, avslutter Patrick.

Ønsker du ny parkett, men vil ikke legge gulvet selv? Da er det fremdeles håp. I Carlsen Fritzøe samarbeider vi med de beste lokale håndverkerne som kommer og legger drømmegulvet for deg, raskt og enkelt.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 18. mai 2018 | Kategori: Gulv