Gulv

7 ting du bør huske på når du velger parkett

Drømmer du om parkett i hele eller deler av boligen? Da er det flere ting du må huske på for å velge ekte tregulv.

Gulv - Boen Eik Andante Hvit.

Boen Eik Andante Hvit.

Parkett er en varig investering, og bør derfor være en nøye gjennomtenkt avgjørelse. Vi har tatt en prat med Evelyn Schedelberger som er markedssjef for Boen i Skandinavia, om hva du bør tenke på før du tar et parkett-valg.

1. Hvor skal du legge parketten?

Evelyn råder deg til å tenke over bruksområde før du bestemmer deg for hvor du skal legge parketten.

– Skal du for eksempel gå rett inn i gangen med støvler og dra inn stein og vann, er det ikke lurt med parkett der. Men fordelen med parkett er at den både kan vedlikeholdes og repareres. I utgangspunktet kan du legge den i alle rom, også på kjøkkenet – bare ikke på badet.  

Gulv - Boen Eik Epoca Castle.

Boen Eik Epoca Castle.

2. Tenk på helheten i rommet

– Som regel bytter vi ikke bare gulvet, men pusser opp hele rommet. Tenk over hvordan du vil at det skal se ut, hvilket uttrykk du vil gi og hvilken stil du har.  

Har du en typisk nordisk stil med hvite vegger, få møbler og store, luftige vinduer? Da passer det med et lyst gulv.

Eller har du en klassisk stil med tunge møbler, arvestykker og store gardiner, som gjør det mer naturlig å velge klassisk eikefarge eller et mer nøytralt gråbrunt gulv? Dersom du har en moderne stil, kan også et mørkt gulv være prikken over i-en.  

Gulv - Boen Eik Pale White.

Boen Eik Pale White.

 

– Det riktige gulvet understreker stilen din, og å være bevisst på hvilket uttrykk man vil skape i rommet, vil gjøre det enklere å velge gulv.   

3. Velg parkett før veggfarge

Grunnen er enkel: Det gjør det mye lettere å få fargene til å harmonere. I tillegg er gulvet en av de største flatene i hjemmet og man velger gjerne samme farge over en etasje eller hele boligen.  

– Alle tresortene har en farget undertone; kirsebær er rødlig, mens eik har et gulskjær. Om du ikke tar det med i betraktningen kan fargen på veggen skjære seg helt mot gulvet. Husk at fargene skal støtte hverandre, smiler Evelyn.

Gulv - Boen Eik Sand 3-stav.

Boen Eik Sand 3-stav.

Gulv - Boen Eik India Grey Live Pure.

Boen Eik India Grey Live Pure.

4. 3-stavs- eller 1-stavsparkett?

Kvaliteten på gulvet og oppbyggingen av flere lag for å minske bevegelser er den samme for 3-stavs og 1-stavsparkett, det er mønsteret og uttrykket som blir annerledes:

  • 3-stavsparkett er sammensatt av mindre staver og har derfor et livligere mønster. Du trenger heller ikke ta hensyn til mønsteret når du legger det.
  • 1-stavsparkett viser mye mer av selve tremønsteret sammenhengende, og større plank gir et roligere uttrykk. Lange plank med fas, altså en v-form mellom plankene, gjør at rommet virker større.  

– Vi anbefaler å legge bordene i retning med sollyset, som gjør at du ikke ser skjøtene, eller med lengderetningen av rommet. Da vil rommet virke større og mer åpent. 

Markedssjefen forteller at det for de fleste er 1-stavsparkett som er drømmen.

Gulv - Boen Eik Polar.

Boen Eik Polar.

– Folk vil gjerne ha så brede, fine planker som mulig fordi det virker veldig eksklusivt, rolig og naturlig.

Skal du legge parkett i flere rom? Det er trendy å velge likt i alle rom og la gulvet flyte, men du trenger faktisk ikke å velge enten eller.  

– Skap en helhet med 3-stavs på soverom og 1-stavs på stue og kjøkken. Da får du de fine brede plankene i besøksrommene samtidig som du senker gjennomsnittsprisen på gulvet for hele boligen, råder Evelyn.

Her kan du lese mer om hvordan du legger parkett

5. Lyst, mørkt eller farget gulv?

Gulv - Boen Eik Ginger Brown Live Pure.

Boen Eik Ginger Brown Live Pure.

Gulv - Boen Eik Elephant Grey Live Pure.

Boen Eik Elephant Grey Live Pure.

I dag kan du få parkett i hvilken som helst farge, men nordmenn velger fremdeles mest lyse gulv. Men de helt hvite gulvene som var trendy for noen år siden er ikke lenger like populært.

– Nå går vi vekk fra det hvite og mot naturlig varme farger som brunt og grått. Pigmentert eik, lys grå og beige gulv er gode valg, sier Evelyn, som legger til at Boen derfor har lansert fem nye brun- og gråtoner i år.

6. Parkett og vedlikehold

Parkett finnes med flere forskjellige overflatebehandlinger – olje, silkematt, matt lakk eller Live Pure-lakken. Alle beskytter treverket godt, men har noe forskjellige egenskaper i henhold til utseende og vedlikehold.

Les om Live Pure fra Boen, den revolusjonerende overflatebehandlingen

Gulv - Boen Eik Warm Grey Live Pure.

Boen Eik Warm Grey Live Pure.

7. Ikke glem listene

Når du skal legge ny parkett bør du skaffe deg nye lister i samme slengen. Ifølge Evelyn bør du unngå de tradisjonelle hvite listene og heller velge lister i samme farge som gulvet.

– Har du grått gulv, hvite lister og en annen farge på veggen blir det veldig oppstykket. Vær bevisst på at hvite lister vil ramme inn veggen, mens lister med samme farge som parketten forlenger gulvet opp på veggen. Det skaper en helhet og gjør at rommet virker større, avslutter hun.  

Gulv - Husk lister i samme som gulvet, her Boen Eik Warm Cotton.

Husk lister i samme som gulvet, her Boen Eik Warm Cotton.

Det beste er å se parkettmulighetene i virkeligheten, så ta turen innom din nærmeste Carlsen Fritzøe for å se hva som finnes.

Der blir du møtt av dyktige fagfolk som kan gi deg flere tips og råd før du velger.

Har du hverken tid eller lyst til å legge parketten selv? Da kan du få hele jobben gjort – vi formidler nemlig de beste håndverkerne der du bor.

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor.

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 25. apr 2019 | Kategori: Gulv, Inne