Gulv

Parkett – alt du trenger å vite

Hvilke typer parkett finnes? I hvilke rom kan jeg ha det? Hvor mange ganger kan de slipes? Her får du svar på disse og alle andre spørsmål du har om parkett. Visste du forresten at du kan ha parkett andre steder enn på gulvet?

Gulv - Heltregulv – Dalafloda Onyx fra Fritzøe Engros.

Heltregulv – Dalafloda Onyx fra Fritzøe Engros.

Det finnes vel knapt et hjem i Norge som ikke har parkett i ett eller flere rom. I mange andre land brukes mye tepper, så hvorfor er vi så glade i parketten vår?

– Det er fordi parkett er tidløst, naturlig og aldri går av moten. Det er varmt og behagelig å gå på og er et rent naturprodukt som øker verdien av boligen. Vi nordmenn er jo dessuten kjent for å bruke og like treprodukter, forteller gulvspesialist Patrick Thorsen hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken.

Han legger til at parkett kommer i et enormt utvalg. Du finner derfor alltid en som passer.

– Et godt eksempel på mangfoldet er vår leverandør Boen, som har 253 ulike 1-stavs- og 3-stavs parketter. I tillegg har vi herdet tre fra Bjelin og Dalafloda heltre fra Fritzøe Engros.

Tresorter og staver 

Parkett er laget av rent treverk tvers gjennom, der det øverste sjiktet er eksklusiv hardved. Resten er raskere voksende nåletre, og da mest gran. 

Du får parkett i mange ulike tresorter, utførelser, farger, hardhet, kvaliteter og priser. Hvilken du velger kommer an på bolig, stil, rom og bruk. Den mest populære er uten tvil eik, noe som gjenspeiler seg i utvalget fra Boen som har hele 224 parketter av denne typen. To andre det ifølge Patrick også selges en del av er ask og valnøtt. 

Gulv - Parkett – Boen Eik Pale White.

Parkett – Boen Eik Pale White.

Eik

Gulv - Parkett – Boen Grey Harmony.

Parkett – Boen Grey Harmony.

– 90 prosent av parketten vi selger er eik, og det er på grunn av hardheten. I tillegg har eik vakre tegninger og unike farger som gjør at den tar seg godt ut på gulvet. Eksempler på hvor forskjellig eikeparkett kan være er Boen Eik Funk Hvit, Eik Pale White og Eik Antique Brown Castle

Ask

– Denne er enda litt hardere enn eik, og er også litt lysere. Et eksempel her er Boen Ask Andante Hvit eller Ask Andante hvitpigmentert

Valnøtt

– Dette er en parkett som er mørkere og mykere enn eik, og vi selger stadig mindre av den. Et eksempel her er Boen Valnøtt Andante

I tillegg finnes parkett i tre typer typer – 3-stavs, 1-stavs og heltre.  

3-stavs parkett

– Dette er den vanlige parketten du kjenner fra “gamle dager med flere staver på ett bord. Dette gir et livligere uttrykk pga. av de smale stavene, men det er lett å legge da man ikke må ta hensyn til skjøtene. Folk har begynt å gå vekk fra denne, selv om prisen på 3-stavs parkett gjerne ligger rundt halvparten. Den vanlige bredden er for øvrig 21,5 centimeter. 

Gulv - Heltregulv – Dalafloda Artist Oak Coffee fra Fritzøe Engros.

Heltregulv – Dalafloda Artist Oak Coffee fra Fritzøe Engros.

1-stavs parkett

– Generelt kan man si at jo bredere format, desto roligere blir uttrykket fordi man ser mer av hele trestammen. Og jo bredere og større plankene er, desto mer eksklusivt er parketten. Du får 1-stavs parkett i forskjellige dimensjoner fra 13 til hele 40 centimeter – i vanlig klikkparkett er 13 og 14 centimeter vanlig. Dette er den parketten vi selger mest av. 

Heltregulv

– 1-stavs og 3-stavs parkett er bygget opp med bunnplate, kryssfiner og 3 millimeter tre på toppen, mens heltregulv har tre tvers igjennom. Det gjør at du som regel kan slipe det flere ganger. Dette er den dyreste typen av tregulv. 

Den vanligste kombinasjonen er altså 1-stavs parkett i lys eik, og i tillegg er jordnære og brune gulv populære. Men som Patrick sier – dette er smak og behag. 

Nå vil alle ha 1-stavs parkett!

Herdet tregulv

– Disse er produsert med en ny og patentert teknikk som gjør det mulig å herde treverk, og dermed gjøre det mer slitesterkt. Gulvene er innovative og gir deg en genuin trefølelse som er lun og behagelig å gå på. Herdet tregulv kommer i 1-stav med ulike dimensjoner, og det er behandlet med hardvoksolje.

Gulv - Herdet tregulv – fra Bjelin.

Herdet tregulv – fra Bjelin.

I hvilke rom kan du ha parkett?

Du kan ha parkett i alle rom, med unntak av badet. Du kan ha parkett i gangen, men da må du følge godt med når det gjelder skitt og ikke minst vannsøl. Når vi spør om hvilken parkett som passer i de forskjellige rommene, har Patrick én klar anbefaling for stuen – som også egner seg for alle rom i resten av boligen. 

Stuen

– Boen har en ny serie som heter Live Pure. Disse har er en ultramatt, lakkert og børstet overflate som gjør den naturlig å både se på og gå på, da du får mer kontakt med treet. Den beholder den naturlige lyse fargen av treverket og er UV-behandle, hvilket hjelper mot misfarging fra sollys – mange moderne boliger har jo store vindusflater.

Live Pure – ultramatt, naturlig og nesten vedlikeholdsfri parkett

Ønsker du isteden oljet parkett bør du ta en titt på rustikke Boen Eik Alamo. En oljet overflate trekker inn i treverket og gjør gulvet varmt og behagelig å gå på. Oljet parkett krever jevnlig vedlikehold, men det betyr også at du enkelt kan friske opp overflaten. Skader er også lett å utbedre.

Gulv - Parkett – Boen Eik Andante Live Pure.

Parkett – Boen Eik Andante Live Pure.

Kjøkkenet

– Parkett passer fint på kjøkken – er du uheldig og får noen hakk eller riper, kan det repareres. Du kan også vurdere laminat siden den tåler mer, men mister du noe kan den få merker som er umulig å fikse. Dersom du skal ha parkett, gå for en hard tresort som eik eller ask. 

Den store guiden om laminatgulv – rom for rom

Soverommet

– Selv ville jeg valgt samme type parkett i hele huset, for da har du én stil. Dersom du er på budsjett er det lurt er å velge 1-stavs parkett i flerbruksrom som stue og kjøkken, og så ha 3-stavs på soverommene siden det er billigere. 

Parkett er tidløst, naturlig og aldri går av moten.

Gangen

– Det kan fungere med parkett i gangen, men her ville jeg kanskje gått for fliser eller laminat, da vann kan trekke ned og inn i parketten. Når det er sagt tåler all parkett litt vann, så lenge det ikke blir liggende og trekker nedover. Hvis du for eksempel ikke har bunnplate i potteplanten og parketten blir fuktig over tid, vil du få grå felter du ikke klarer å få bort.  

Trappen

– Parkett er ypperlig å legge i trapp. I motsetning til laminat kan du få trappenese som er i nøyaktig samme farge som parketten, noe som gjør det veldig fint. 

Veggen(!)

– Jeg har solgt parkett til vegg også, og spesielt de som driver med interiør liker dette. Det blir jo en litt dyr vegg siden parkett koster mer enn maling og tapet, men har du et romslig budsjett er dette noe du absolutt bør vurdere. Dessuten skaper det en fin helhet i rommet, og ikke minst får du en annerledes vegg. 

7 ting du bør huske på når du velger parkett

Vedlikehold av parkett

Gulv - Parkett – Boen Eik Antique Brown.

Parkett – Boen Eik Antique Brown.

Når du har lakket parkett er vedlikehold svært enkelt, for det trenger du kun å vaske. Bare husk å ikke bruke grønnsåpe, men egne såper for lakkert gulv, eller syntetisk vaskemiddel uten innhold av fett.

– Har du derimot oljet parkett, trenger det litt mer vedlikehold. Avhengig av trafikk bør du i tillegg til å vaske, legge på vedlikeholdsvoks punktvis omtrent hvert annet år. Når du så merker at det blir vanskelig å vaske bør du olje. Hvis parketten blir brukt lite holder det med ca. hvert åttende år. Blir det brukt mye bør du gjøre det ca. hvert fjerde år, forklarer Patrick. 

Noen ganger må det kraftigere lut til, og parketten trenger å slipes. Men hvor mange ganger kan du gjøre det?

– En standardparkett kan du slipe 2 til 3 ganger, men dette kommer jo selvsagt an på kvaliteten og dybden på hakkene. 

– Hvis man tar godt vare på parketten – hvor lenge har man den?

– Resten av livet!

Slik velger du gulvlister

Skifte parkett?

Så er det nå engang slik at ikke alle forhold varer livet ut, og du må ha ny parkett.

– Og det gjør du når det er veldig slitt, stygt, ikke kan slipes eller har svellet. Mange bytter jo også ut parketten fra 3-stavs til 1-stavs, og for at den skal passe bedre til dagens stil, trender og farger, forteller Patrick. 

Gulv - Parkett – Boen Eik Sand.

Parkett – Boen Eik Sand.

Årets trend på parketten: Jordnært og brunt

Å legge parkett går raskt og enkelt, da de har klikksystemer. Du kan nesten ikke gjøre feil, og er du gjennomsnittlig handy klarer du fint en hel stue på en dag. 

– Heltregulv er litt vanskeligere siden det ikke har klikksystem, og du må skru eller hellime den fast til underflaten. Fordelen er at hvis du velger tykkelse på 22 millimeter, så er den selvbærende. Det betyr at du kan feste den rett på stenderverket. På alle typer parkett du legger er det også smart å bruke et skumgummiunderlag, da det hjelper både mot lyd fra trinn og i rommet. 

Synes du det høres vanskelig ut å legge parkett? I så fall avslutter Patrick med et tips eller to:

– Det fikser vi! Vi formidler snekker til deg, siden vi kjenner de beste der du bor. Og hvis du lurer på hvilken parkett du vil ha – ta turen til nærmeste Carlsen Fritzøe, der vi har utstilt mange parketter. Og kommer du til meg i Sørlandsparken, har vi byens fineste parkettutstilling!

Slik legger du drømmegulvet i parkett

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 6. mai 2020 | Kategori: Gulv