Gulv

Nå vil alle ha 1-stavs parkett!

Det er på tide å gi husets største møbel parketten den fortjener.

Etter flere tiår med 3-stavs, blank og gulnet parkett, er salget fallende for “folkeparketten”. De som skal ha ny parkett ønsker at den skal være 1-stavs, matt og hvitpigmentert. Og jo bredere planker, desto finere.

Gulv - Eik Horizon Live Pure Castle Plank fra Boen.

Eik Horizon Live Pure Castle Plank fra Boen.

Lakk eller olje?

Avhengig av slitasje kan et gulv bli liggende i 50 år eller mer. Ifølge Debbie Gunleifstøl Nor, som er gulvselger hos Carlsen Fritzøe i Vågsbygd, er det derfor viktig å bruke tid på å velge riktig.

– Folk legger mer penger i parketten enn før. I tillegg er vi mer opptatt av trender og design, så vi skifter oftere.

Hvilket rom skal du legge parketten i?

Før du velger parkett råder hun deg til å følge din personlige smak. Likevel er det et par ting du må tenke på før du tar turen til nærmeste Carlsen Fritzøe:

– Hvilket rom skal du legge parketten i? Du bør for eksempel ikke legge den i yttergangen, da den ikke tåler så godt våte sko med snø og regn. Og så er spørsmålet om du vil ha lakk eller olje – oljet parkett føles lunere, men trenger noe vedlikehold. Så hvis du ikke har lyst til å bruke tid på det velger du lakk.

1-stavs parkett er mer stilfullt

Parkett finnes som kjent i én, to og tre staver. Tidligere var 3-stavs det vanligste, mens 2-stavs er det få som kjøper. Det betyr at 1-stavs parkett er den mest populære. Det kommer den til å være i lang fremtid, og det er det flere årsaker til.

Gulv - Eik Andante Castle Plank 1-stav fra Boen.

Eik Andante Castle Plank 1-stav fra Boen.

– 1-stavs parkett både ser og føles mer eksklusivt enn 3-stavs. Uttrykket blir roligere fordi du ser mer av hele trestrukturen. Mønsteret på 3-stavs blir fort veldig livlig. Du kan få parkett med rustikt utseende som har mer kvist, eller gulv som er finsortert og nesten helt kvistfritt, sier Debbie.

Og kanskje aller viktigst: 1-stavs parkett viser mer av selve treet, og store bord fremhever perspektivet i rommet og gjør at det føles større.

– Det skyldes bredden på planken på 1-stavs sammenlignet med 3-stavs. For jo bredere og større planken er, desto større vil også rommet virke.

Her er årets trender innen parkett!

Tresorter og farger

Debbie og kollegene hennes selger parkett fra Boen, og eikeparkett er fremdeles mest populær. Hun forteller at det også finnes parkett i ask, lønn, valnøtt, bøk og kirsebær.

Gulv - Eik Warm Cotton Live Pure Castle Plank fra Boen.

Eik Warm Cotton Live Pure Castle Plank fra Boen.

– Du kan få parkett i alle farger du vil, men det går veldig mye i hvitpigmentert eik og litt lysegrått. Mørk parkett er ikke så populært mer, og det kan jo ha noe å gjøre med at veggene hjemme har blitt mørkere.

Overflatebehandlingene vi foretrekker er oljet eller matt lakk.

– Velger du mattlakk og den er børstet i tillegg, virker det nesten som et oljet gulv. Videre skal gulvet være matt og behagelig å hvile øynene på – blankt gulv blir vondt å se på fordi det får gjenskinn. Matt gulv ser mer naturlig ut, og det føles gjerne mykere å gå på.

Nettopp derfor er Live Pure, som du kan lese mer om her, en lakk som er svært populær. Den er ekstremt matt, og sørger også for at gulvet ikke gulner.

Ikke glem gulvlistene!

Gulv - Fotlister og trappeneser i samme farge som parketten. Foto: Boen.

Fotlister og trappeneser i samme farge som parketten. Foto: Boen.

Når du legger ny parkett bør du koste på deg nye lister også. Det er fremdeles vanlig å gå for hvitmalte lister, som man jo gjerne har rundt dører og vinduer. Her har Debbie et godt råd til deg:

– Boen har lister i samme utførelse som parketten. Når du har samme farge på listen som gulvet, blir gulvet forlenget og “dratt opp på veggen”. Det gjør at du skaper en helhet i rommet. En annen mulighet er å male listen i samme farge som veggen.

– Hva er din egen favorittparkett?

– Jeg har en favoritt fra Boen som heter Eik Coral Castle i 209 millimeters bredde. Det er en lekker hvitoljet parkett som både ser og føles veldig naturlig ut, avslutter Debbie.

Gulv - Eik Coral Castle Rustic fra Boen

Eik Coral Castle Rustic fra Boen

Skal du ha nytt gulv hjemme? Det er enkelt å legge parketten selv, men det er jo ikke sikkert du har tid eller lyst.

Da er det fint å vite at hos Carlsen Fritzøe er du alltid i trygge hender hos ekte fagfolk, og du kan få litt hjelp eller få det gjort – vi formidler nemlig de beste håndverkerne der du bor.

Uansett hvilken størrelse du har på byggeprosjektet ditt, så hjelper vi deg fra A til Å.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 20. sep 2018 | Kategori: Gulv