Gulv

Mal deg til nytt gulv

Stadig flere velger å male gulvet fremfor å legge nytt. De fleste gulv kan males, men hvordan resultatet blir, er avhengig av at du følger noen enkle, men viktige steg.

Enten du har gulv i heltre, parkett, laminat eller fliser, kan rommet få et helt nytt uttrykk etter noen runder med malekosten. Med unntak av gamle, myke linoleumsgulv, kan de fleste gulv males – så lenge du bruker produkter spesielt egnet for gulv.

– Den største feilen folk gjør er at de undervurderer hvor viktig det er å rengjøre gulvet skikkelig før de maler, at de påfører ny maling før første strøk har tørket, eller at de setter tilbake sofaen før malingen har herdet, sier Monika Halvorsen hos Carlsen Fritzøe på Notodden.

Har du først bestemt deg for å gi stuegulvet en makeover, er første kritiske steg å vaske skikkelig. Velg en gulvrens som passer gulvmalingen du har kjøpt. Gulvrens fra TreStjerner er ifølge Halvorsen et vaskemiddel som passer de fleste typer gulv, og som gjør stuen maleklar.

– Når gulvet er rent, bør man mattslipe overflaten med fint slipepapir. Har man ubehandlet tregulv, bør man gå over med kvist- og sperregrunn slik at gulvet ikke får gule kvistflekker, sier hun.

Velg maling egnet for gulv

hvordan velger du maling som både ser bra ut, og som tåler slitasje? Halvorsen anbefaler å spørre om råd i butikken, og alltid velge maling spesielt egnet for gulv.

– TreStjerner Gulvmaling finnes i alle farger, og kommer i både halvblank og blank finish. Ønsker man et matt utseende kan man lakke over med en gulvmatt lakk. Dette er en vanntynnet maling som gjør at man kan vaske pensler og ruller etter bruk, men som er like slitesterk som oljemaling, sier hun.

Når gulvet er slipt og kvistlakk påført, er det bare å ta frem malekosten. Det anbefales å male to til tre strøk når du skal male gulv. Er gulvet ubehandlet må tre lag til.

– Mal alltid i lengderetningen, og la for all del gulvet tørke skikkelig mellom hvert strøk – minst åtte timer mellom første og andre strøk. Mellom hvert strøk skal man også mellomslipe med et 180 slipepair for malte flater. På denne måten får man vekk ujevnheter og fiberreisning i gulvet, sier Halvorsen.

La gulvet herde skikkelig

Ønsker du at gulvet skal holde seg fint lenge, kan det også være lurt å merke seg at tunge møbler som sofa, stuebord, bokhyller og liknende bør bli stående i gangen i to uker etter at du har malt ferdig.

– Gulvmaling bruker lang tid på å gjennomherde, så her gjelder det å vente med å sette tilbake møblene selv om gulvet kjennes tørt ut, sier hun.

Har du i tillegg varmekabler, må du slå av disse før du maler. La varmen være avskrudd til malingen har herdet – altså 14 dager senere.

– Bruk gjerne lav temperatur til å begynne med, hvis ikke tørker malingen for raskt og får dårlig feste. Etter så mye arbeid ønsker man jo gjerne at malingen skal holde, avslutter hun.

Publisert: 26. mar 2014 | Kategori: Gulv