Gulv

Den store guiden om laminatgulv – rom for rom

I hvilke rom kan jeg ha laminatgulv? Hva koster det? Hvor lenge kan jeg ha dem? Kan det slipes? Disse og alle andre spørsmål du har om laminatgulv får du svar på her.

Gulv - Høytrykkslaminat – BerryAlloc Original Copenhagen Oak.

Høytrykkslaminat – BerryAlloc Original Copenhagen Oak.

Folket har talt – laminatgulv blir stadig mer populært, og ifølge gulvspesialist Patrick Thorsen hos Carlsen Fritzøe Sørlandsparken øker salget jevnt og trutt.

– Det er det to gode grunner til. Den første er prisen, da laminatgulv som regel er rimelig. Den andre er at laminatgulv tåler mer slitasje, slag og vannsøl. Mange liker også at det ikke har så mye fargespill, og dermed er litt roligere enn parkett. 

Laminatgulv hos Carlsen Fritzøe får du fra kvalitetsleverandøren BerryAlloc. De har to typer:

  • Direktelaminat er tynnere, rimeligere og tåler litt mindre, men er likevel et slitesterkt gulv. Det er laget av en fiberplate med fotoprint på toppen, og har et beskyttende lag utenpå. 
  • Høytrykkslaminat er tykkere, dyrere og tåler nesten alt av slitasje, slag og vannsøl, så det skal mye til at det blir ødelagt. Faktisk er det så slitesterkt at det ofte brukes på flyplasser og i restauranter. Høytrykkslaminat er laget av trefiber, plast, membran og fotoprint, og med et beskyttende lag utenpå. 

– I soverom og andre steder med lite “trafikk” anbefaler vi direktelaminat. Høytrykkslaminat anbefaler vi til flerbruksrom som stuen, kjøkkenet og gangen. 

Laminatgulv tåler mer slitasje, slag og vannsøl.

Gulv - Høytrykkslaminat – BerryAlloc Grand Avenue Magnificent Mile.

Høytrykkslaminat – BerryAlloc Grand Avenue Magnificent Mile.

Her er alt du trenger å vite om parkett

Laminatgulv passer i alle rom, unntatt… 

Gulv - Høytrykkslaminat – BerryAlloc Original Elegant Natural Oak.

Høytrykkslaminat – BerryAlloc Original Elegant Natural Oak.

Vi slår det fast først som sist: Du kan ha laminatgulv i hele boligen, med unntak av badet. Men hvilken bør du velge?

– Fargen og stilen du ønsker kommer helt og holdent an på smak og behag. Det vi selger mest av er lys og grålig laminat og da helst Champs Elysées. Noe som ser veldig bra ut er at du kan få gulvlister som er helt like laminatet. Dette er det mange som kjøper, da det gir et helhetlig uttrykk, forklarer Patrick, som tar oss med fra rom til rom: 

Stuen

Her bør du gå for høytrykkslaminat, gjerne Grand Avenue-serien, som har lengre og bredere gulv. Det gjør at du får mer plank og færre skiller, noe som gjør at rommet føles større. Mange velger Original-serien, som også er høytrykkslaminat, men med vanlig lengde. 

Gulv - Direktelaminat – BerryAlloc Chateau Chestnut White.

Direktelaminat – BerryAlloc Chateau Chestnut White.

Kjøkkenet

Også her bør du ha høytrykkslaminat fordi det er relativt mye trafikk. I tillegg gjør det ikke noe om du søler vann, eller til og med at du mister et glass med noe oppi på det. Et alternativ kan være laminatfliser. 

Gangen

Igjen – høytrykkslaminat. Eller laminatfliser. Det er fordi det er stor sjanse for at gulvet kan få både snø, vann og søle på seg. Bare tenk på barna som kommer inn ytterdøren og legger fra seg støvler og regntøy på gulvet…

Soverom

Her kan du ha direktelaminat siden du stort sett bare oppholder deg der når du sover, og det ellers ikke brukes så mye.  

Trappen

Du kan faktisk legge laminat i trappen. Det eneste minuset er at du får en trappenese med aluminiumsfarge, så den blir ikke lik selve trinnet. Denne må du da dekke til, men det gjør du enkelt med en list og litt lim.  

Slik finner du gulvlistene som passer til hjemmet ditt

Gulv - Høytrykkslaminat – BerryAlloc Grand Avenue Rodeo Drive.

Høytrykkslaminat – BerryAlloc Grand Avenue Rodeo Drive.

Vedlikehold av laminatgulv

Som du allerede vet er laminatgulv slitesterkt og har mange andre fordeler, men dersom uhellet virkelig skulle være ute – kan det slipes?

– Nei, laminatgulv kan ikke slipes, men det er også den eneste ulempen. Det betyr at om du får en skade lar det seg egentlig ikke fikse, og du må bytte. Du bør heller ikke male laminatgulvet ditt – noen gjør det, men vi anbefaler det ikke, sier Patrick. 

Når det gjelder vanlig vedlikehold er det en helt overkommelig oppgave. Alt som skal til er at du enkelt og greit vasker laminatgulvet med PH-nøytral såpe. Bare husk å vri kluten godt! 

– Hvis man tar godt vare på laminatgulvet sitt, hvor lenge har man det?

– Resten av livet! BerryAlloc har til og med livstidsgaranti på høytrykkslaminat som du har i boligen din. 

Legge laminatgulv

Det er veldig enkelt å legge laminatgulv, og Patrick mener dette er noe de aller fleste kan klare selv. 

Gulv - Direktelaminat – BerryAlloc Chateau Charme Light Natural.

Direktelaminat – BerryAlloc Chateau Charme Light Natural.

– BerryAlloc har laminatgulv du klikker på plass, og på noen må du i tillegg bruke en slagkloss. Det som kan ta litt tid er selve kappingen, for der må du være nøye. Når du legger høytrykkslaminat behøver du ikke underlag, da det allerede er på. Det er som regel også underlag på direktelaminat, men dersom den du velger ikke har det kan du bruke et skumgummiunderlag. 

– Hvis jeg likevel synes det er vanskelig å legge laminatgulv, kan nærmeste Carlsen Fritzøe hjelpe meg?

– Selvfølgelig – det fikser vi! Vi henviser deg til en lokal byggmester eller håndverker hvis du ikke kan eller vil gjøre det selv. Og vi leverer på døren dersom du ikke har mulighet til å hente laminatgulvet ditt.

Gulv - Direktelaminat – BerryAlloc Glorious XL Light Grey.

Direktelaminat – BerryAlloc Glorious XL Light Grey.

Har du et prosjekt på gang? DET FIKSER VI!

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender, med gode råd fra gode fagfolk og godt utvalg med gode priser – du får alltid en GOD DEAL på prosjektene dine. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 5. mai 2020 | Kategori: Gulv, Laminatgulv