Gulv

Laminat – gulvet som tåler å bli brukt

Før rynket vi gjerne litt på nesen av laminatgulv, men slik er det ikke lenger. Nye og mer eksklusive typer laminat har nemlig blitt et fullverdig alternativ til parkett – også i stuen. Dessuten har laminat noen store fordeler som parkett ikke kan gi deg.

Tidligere var laminat forbundet med billiggulv: Gangen i kjelleren, en bod eller to og kanskje det tekniske rommet. Det er ikke så rart: Laminat var hardt å gå på og lagde en umiskjennelig “trinnlyd” når du gikk på det. Det føltes rett og slett ikke eksklusivt ut.

Derfor er det nå på tide å bringe laminat til heder og verdighet, og gi det plassen i hjemmet det fortjener – nemlig der folk ferdes: På soverommene, i stuen og på kjøkkenet. Men er det virkelig slik at de nye typene laminatgulv er så fine at det nesten er umulig å se forskjell på disse og parkett?

Gulv - Høytrykkslaminat (HPL).

Høytrykkslaminat (HPL).

– Ja, det er de. Som alle andre andre gulv er det forskjell på kvalitet, i vårt tilfelle med oppbygningen av laminatet. Våre gulv i høytrykkslaminat, også kalt HPL, er ekstremt sterke. De er så like parkett at du må ned og ta på overflaten for å kjenne forskjellen, og selv da er du i tvil om det er laminat eller parkett, bekrefter Tove Marie Langøy, som er markedskoordinator i BerryAlloc.

– I dag ser og føles laminat som tre. Det har både treporer og kvister, så vi har kommet langt i å utvikle trefølelsen. På laminat av høy kvalitet vil du ikke merke forskjell. Noen av laminatene våre har i tillegg SilentSystem, som er en lyddempende matte limt fast på undersiden. Det gjør at trinnlyden du fikk før er borte.

Laminat tåler mye mer enn parkett

Gulv - Grand Avenue Sunset Boulevard.

Grand Avenue Sunset Boulevard.

Av åpenbare grunner har derfor laminat blitt aldri så lite trendy. BerryAllocs nye serie og storselger heter Grand Avenue, og det er denne som konkurrerer mot parkett.

Flere muligheter når det gjelder farge og design

– Med laminat har du mange flere muligheter når det gjelder farge og design enn med parkett, noe som igjen gir deg større muligheter for å tilpasse deg trendene, sier Tove Marie.

– Hvilke farger, typer og strukturer er mest populære?

– Lyse gulv er veldig populært, og da gjerne med gråtoner. Hvitt og minimalistisk er fremdeles trendy. Folk setter pris på struktur, da dette gir en mer naturlig følelse – og det har selvsagt gulvene våre.

Varme, hotellfølelse, blått, grønt og brent tre

Tove Marie forteller at de bruker tid og ressurser på å følge med i markedet. En trend som kommer er farger, og da gjerne litt over mot det brune. BerryAlloc har derfor i den nye kolleksjonen flere dekorer som tar opp trendene fra lyst til nettopp brunt. Varme, hotellfølelse, blått, grønt og brent tre er stikkord verdt å merke seg.

Gulv - Grand Avenue Champs Elysées.

Grand Avenue Champs Elysées.

Trender eller ei – når vi legger gulv skal de vare i mange år. Men etter hvert som tiden går, øker sjansene for riper, sår og hakk. Og dette er en av de store fordelene med laminat: Du får ikke så lett hakk i laminat som i parkett.

– Det skal i det hele tatt veldig mye til for å få hakk i det. Og skulle du være så uheldig å søle rødvin er det enkelt å få det av laminat, i motsetning til for eksempel oljet gulv. Det er bare å ta et papir og suge det opp. Laminat tåler mye – det tåler barn og lek, det tåler dyr og det falmer ikke.

Laminat tåler mye – det tåler barn og lek, det tåler dyr og det falmer ikke.

Også det daglige vedlikeholdet er enkelt siden laminat krever lite vann og er lett å vaske. Og husk at du ikke skal bruke grønnsåpe på gulvene dine. Det skyldes at det er fettholdig og dermed etterlater skjolder. Tove Marie anbefaler derfor at du bruker Cleaner Plus, som ikke inneholder fosfater og dessuten er biologisk nedbrytbart.

Det går raskt og enkelt å legge laminat

Berry Allocs Grand Avenue kolleksjon er 2,4 meter lang og 24 centimeter bred. I tillegg er det et enkelt låsesystem som gjør at alt faller på plass praktisk talt av seg selv. Med laminat får du dessuten et større utvalg enn med parkett.

Gulv - Direktelaminat (DPL).

Direktelaminat (DPL).

Men til tross for all anvendelighet – finnes det noen rom der man ikke bør velge laminatgulv? Kort fortalt passer laminatgulv i alle rom, bortsett fra bad. Ellers er det ifølge Tove Marie fritt frem.

– Det som er viktig når du skal ha laminatgulv er hvilket behov du har. I hvilke rom skal du legge nytt gulv? Har du barn? Har du dyr? Dette har noe å si for kvaliteten du skal velge. For i tillegg til høytrykkslaminat kan du velge direktelaminat, eller DPL. Du trenger for eksempel ikke å ha høytrykkslaminat på et soverom. Der vil et gulv med direktelaminat gjør akkurat samme nytten.

Hvis du vil vite mer om laminat kan fagfolkene på ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus gi deg all den hjelp du trenger, slik at du får akkurat det gulvet som passer for deg.

– I flere år har vi kjørt Alloc Academy for kundene våre. Kjedene sender sine ansatte til oss slik at de vet hvordan de skal imøtekomme kundene i butikken – nemlig med tilegnet kunnskap om produktene våre og opplæring i å legge gulv. Dette er noe også Carlsen Fritzøe har deltatt på.

Tre gode grunner til å velge laminat

Gulv - Grand Avenue Rodeo Drive.

Grand Avenue Rodeo Drive.

En av de som selger laminat hos Carlsen Fritzøe er Nanna Kristin Bjørkmark, som jobber i Sandefjord. Hun forteller at laminat blir stadig mer populært, og da spesielt høytrykkslaminat.

– For det første er det gjerne et prisspørsmål. Grand Avenue er priset tilsvarende en rimelig parkett, men samtidig har den livstidsgaranti mot normal slitasje. For det andre har laminat fått mange fine dekorer som ser naturlige ut. For det tredje har noen nye laminater litt struktur i overflaten – før var det jo glatt og kaldt. Alt i alt gjør dette at laminat har fått mer vind i seilene.

Livstidsgaranti mot normal slitasje

Husk dessuten at når du er på Carlsen Fritzøe får du ikke bare hjelp i varehuset. For om du ikke ønsker å legge gulvet selv, kjenner og formidler vi de beste håndverkerne der du bor. Det gjør at du hos Carlsen Fritzøe alltid er i trygge hender blant ekte fagfolk.

Laminat – en trend som varer

Gulv - Magnificent Mile.

Magnificent Mile.

Tove Marie liker laminat så godt at hun selvsagt har det i boligen sin.

– I huset vi bor i nå har vi Original av den typen som heter Furu Lutet. Samtidig har jeg kjøpt leilighet, og der skal jeg legge en ny Grand Avenue dekor som heter Magnificent Mile. Den er virkelig lekker.

– Og siden laminatgulv er varig, så kan man også jo si at det er en varig trend?

– Ja, det kan du faktisk si, smiler Tove Marie.

Vil du lese mer om gulv? Her har vi samlet alle gulvartiklene våre

Gulv - Grand Avenue Penny Lane.

Grand Avenue Penny Lane.

Publisert: 31. okt 2017 | Kategori: Gulv