Gulv

Hvilken gulvtype er du?

Når du skal ha nytt gulv er det mange hensyn å ta: Skal du ha laminat, parkett eller heltre? Hvilken type egner seg i hvilket rom? Og hvilken farge passer best? Gulv er noe du bytter svært sjelden, derfor er det viktig at du velger riktig. Nettopp fordi det skal vare lenge må det ha god kvalitet, men det skal også passe dine behov og stilen på huset.

Med så mange valg er det godt det står flinke fagfolk hos Carlsen Fritzøe klare til å hjelpe deg. En av dem er Kristian Myhra som du finner i varehuset i Larvik. På visittkortet hans står det “Kalkulatør – teknisk”, men ikke la tittelen hans forvirre deg: Den betyr nemlig at han er lidenskapelig opptatt av gulv. Han innleder med noen generelle råd:

– Det første folk gjør er at de gjerne ser mer på pris enn de forskjellige bruksområdene for laminat, parkett og heltre. Så må de ta en avgjørelse på om de skal ha varme i gulvene. Det er nemlig ikke alle gulv som egner seg for varme.

Alle gulv har fordeler og ulemper

– Laminat har den fordelen at det er et gulv som tåler mye slitasje og hard bruk, så dette passer bra på kjøkkenet og i gangen. Dessuten tåler det gulvvarme godt, og det har et mye større dekorutvalg enn parkett. Ulempen er at det kan virke litt kaldere og hardere å gå på, men her har det kommet mange fine nyheter: Du kan få laminat med børstet og oljet uttrykk, hvilket gjør at du får et helt annet inntrykk enn tidligere.

Fordelen med parkett er at det er tre, og tre er varmt og lunt. Dette tåler også gulvvarme godt, med unntak av lønn og bøk, siden disse raskt tar til seg og gir fra seg fuktighet. Dette kan føre til løvsprekk og lamellslipp – altså at det øverste slitelaget løsner. Så om det ikke er en ulempe, er det i hvert fall smart å tenke seg om to ganger før du legger parkett i gangen siden det kan bli mye slitasje med snø grus og sand. Både parkett og heltre egner seg best i stua og soverommet.

Carlsen Fritzøe har samarbeid med snekkere som kan komme og legge gulvet for deg

– Når det gjelder heltre er fordelen at du kan legge det direkte på bjelkelaget – du trenger med andre ord ikke sponplater under. I tillegg er heltre et flott naturprodukt som i likhet med parkett er varmt og lunt. Ulempen er at all heltre er lite egnet når du har gulvvarme. Det er fordi tre er et levende materiale, og da kommer vi inn på fuktighetsproblematikken igjen.

Trender og nye måter å tenke på

Selv om hver type gulv har forskjellige bruksområder bør du ifølge Kristian likevel tenke på helheten.

– I mine øyne blir det finere. Hvis du skal tenke økonomi kan du for eksempel velge en enstavsparkett som jo er litt dyrere i stua, og så ta trestavs med samme farge og uttrykk i andre rom. Enstavs er for øvrig veldig i skuddet om dagen. Det samme gjelder hvitpigmenterte og grå gulv.

Når det først snakkes om farger er det naturlig å nevne leverandøren Boen. På nettsidene har de lansert et nytt konsept for parkett og heltre, hvor de har delt inn sine gulv i fire forskjellige stilretninger som har følgende kjennetegn:

  • Pure Nordic er stilren og enkel design i nøytrale farger. Denne retningen er inspirert av det helt spesielle og klare nordiske lyset og en unik nærhet til naturen. Parkett i lette, lyse farger er helt riktig for denne stilen.
  • Modern Rustic er en tilbakelent stil full av sjel og varme. Dypt forankret i det ekte og jordnære livet i et rolig og balansert tempo, men likevel moderne og spennende. Gulv med en rustikk overflatebehandling og masse personlighet anbefales.
  • Urban Contrast er en lekende og utforskende stil, med bruk av organiske former, livlige farger og grafiske mønstre du kan mikse og matche. Stilen blir enda mer fremtredende med parkett i grålige og mørkebrune fargetoner.
  • Classic Elegance er raffinert, rolig og ryddig. Materialene er eksklusive, og møbler og tilbehør har et preg av tidløs kvalitet. Et elegant gulv i farger som spenner fra gyllen til mørk brun understreker stilens karakter.

Når man har dagens trender i tankene synes Kristian dette er en smart måte å tenke på – at man velger gulvet som passer ut fra hvilken stil man har hjemme.

– Det skal være helhet i interiøret, så dette er en fin måte å gripe an kunden på. Det er ofte vanskelig å ta et valg siden det er mye å velge mellom i varehuset, og det hjelper å begrense valgene på denne måten.

Også du kan bli en av gutta på gølvet

Gulv - PARKETT SOAR 1S EIK VARIOUS 4V

PARKETT SOAR 1S EIK VARIOUS 4V

Når du har fått det nye gulvet ditt står du overfor et siste valg – gjøre det selv eller få hjelp fra proffene?

– Med de nye låsene som har kommet på parkett og laminat er det veldig lett å legge selv. To gode kompiser eller et kjærestepar bør klare 6-7 kvadratmeter i timen. Det betyr at på en god lørdag kan du få nytt gulv i stua. Og husk å følge monteringsanvisningen nøye. Gjør du ikke det kan du miste alle krav hvis du har reklamasjon.

Du kan altså svinge deg på din egen parkett – som du har lagt selv. Men du er kanskje en av dem som har ti tommeltotter? Kristian vet råd for deg også.

– Carlsen Fritzøe har samarbeid med snekkere som kan komme og legge gulvet for deg. Vi holder også monteringskurs for de som ønsker det.

– Hos Carlsen Fritzøe-varehusene får du i tillegg til gulvet ditt fagkunnskap med på kjøpet. Vi selger kun gulv fra kjente europeiske leverandører som står for kvalitet. Ikke bare i dag, men også fremover. Så hvis noe skulle skje om noen år vil de fremdeles være der – akkurat som Carlsen Fritzøe. Det gir deg trygghet, avslutter Kristian.

Publisert: 27. jan 2015 | Kategori: Gulv