Gulv

Hvilken gulvoverflate skal du velge hjemme?

Du kjenner sikkert til de fleste typene parkett. Det finnes jo både en-, to-, og trestavs i eik, ask, bøk, lønn, valnøtt og mange andre tresorter. Men hvor godt kjenner du til de forskjellige overflatene og egenskapene de har?

Skal du kjøpe ny parkett eller slipe den gamle, har du mange flere muligheter nå enn du hadde for bare noen få år siden. Men det å velge hva du skal ha er noe du bør planlegge godt. Så hva bør folk tenke over på forhånd når de har bestemt seg for ny overflate på gulvene sine?

– Da må du først og fremst tenke på hvordan gulvet skal se ut og føles, og ikke minst hvor mye vedlikehold du forventer. Valget er først og fremst mellom lakk eller olje. I tillegg kan du velge struktur på overflaten som for eksempel børstet, håndskrapt, bølger eller sagspor, sier Rune Haugen, som er teknisk sjef i BOEN.

Finn din stil

Han har med seg markedssjef Evelyn Schedelberger som forteller at stilen på huset, rommet og interiøret er viktig, men at det er din personlige smak som er avgjørende.

– Du skal helst begynne med å finne ut hvilken grunnleggende stilretning som er fremtredende hjemme hos deg. Hvis du for eksempel har en mer nordisk stil, vil det være ekstra fint med matte og lakkerte overflater. Har du en rustikk stil vil du nok foretrekke varme, oljede overflater.

Gulv - Hvit Eik Andante med mattlakk.

Hvit Eik Andante med mattlakk.

Den største forskjellen på lakk og olje er at lakk legger seg over og forsegler porene, mens olje trekker inn i dem.

– Derfor føler du strukturen i oljet treverk mye mer, spesielt når det er børstet eller håndskrapt. Da blir det mer luft under føttene når du går, hvilket gjør at det føles varmere.

Vi vil nemlig ha det så naturlig som mulig hjemme

Den tradisjonelle lakken er fremdeles den mest populære. I de siste årene har oljede gulv kommet mer og mer, ikke minst fordi vedlikeholdet har blitt mye enklere.

– Det betyr at vi ønsker matte overflater. Vi vil nemlig ha det så naturlig som mulig hjemme, sier Evelyn.

Hvilke gulvoverflater finnes?

Du har allerede lært at hovedkategoriene er olje og lakk, men under disse finnes det flere underkategorier. Hva du velger avhenger av hvilken overflatebehandling du vil ha.

Lakk

På lakk er det i utgangspunktet to forskjellige glansgrader – matt og silkematt – der sistnevnte er den du har sett i mange årtier. Glansgraden avgjør hvor mye lys som blir reflektert fra overflaten, og er en skala som går fra 0 til 100. Jo mattere malingen er, desto lysere vil du oppfatte fargen. Boen har kalt sine lakkerte gulv Live Satin, Live Matt og Live Pure, forklarer Rune.

Live Satin er den tradisjonelle silkematte parketten. Den har en glansgrad på ca. 28. Videre har vi Live Matt som har en glansgrad på omtrent 9. Til slutt har vi Live Pure som er en helt ny og revolusjonerende overflatebehandling. Den har en glansgrad som er ultramatt med en glansgrad fra om lag 3 til 5, hvilket gjør at den ser helt ubehandlet ut.

Gulv - Brun Valnøtt Live Pure med mattlakk.

Brun Valnøtt Live Pure med mattlakk.

Live Pure en vannbasert lakk som tåler mye, og den er til og med mattere enn olje. Ifølge Evelyn gir dette en naturlig, fin og koselig overflate.

Her får man det beste fra to verdener

– Live Pure gjengir dessuten fargen av treverket mye bedre, og den gulner mye mindre over tid enn vanlige lakkerte eller oljede gulv. Det gjør at Live Pure beholder treverkets originalfarge som er veldig lys på eik og ask, og en nydelig lysebrun farge på valnøtt. Vanligvis blir nemlig trefargen mørkere når man legger på olje eller lakk. Så her får man det beste fra to verdener.

Olje

Lakk har forskjellige glansgrader, mens olje rett og slett er veldig matt. På BOENs gulv er det brukt hardvoksolje – eller naturolje, som det egentlig heter – som bærer navnet Live Natural. Denne har en glansgrad på 6 til 7.

– Olje blir mattere og kjennes varmere fordi du føler mer av treverket og strukturen, og det brukes gjerne på børstede gulv. En fordel med olje i forhold til lakk er at du enklere kan bytte farge hvis du ønsker det. Vi vil fremdeles ha det så matt, lyst og naturlig som mulig, men nå finnes det også mange farger i de oljede gulvene som er varme og rustikke, sier Evelyn.

Gulv - Grå Eik Sandy Grey med Live Natural olje.

Grå Eik Sandy Grey med Live Natural olje.

Så er jo spørsmålet om det er noen typer parkett som “kler” en spesiell overflate, eller om alle overflater passer på alle gulv og i alle rom?

– Alt er mulig, dette går på smak og behag. Men er gulvet dypt børstet eller har en annen struktur ville jeg ikke ha lagt over en lakk. Det blir mye finere med olje, og du ser og føler strukturen bedre. Med lakk mister du hele poenget med å føle og vise treverket.

Her kan du lese om årets gulvtrender, og lære mer om de fire stilretningene du finner hos Carlsen Fritzøe – Pure Nordic, Modern Rustic, Urban Contrast og Classic Elegance

Vedlikehold

Lakk trenger nesten ikke vedlikehold, fordi gulvet er forseglet og dermed tåler en god del. Det holder å støvsuge og vaske med så lite vann som mulig. Men får du hakk som går ned i treverket må dette fikses på. Hakk kan også fikses med reparasjonssett.

– Det er vanlig å si at lakk ikke trenger vedlikehold, mens olje krever litt mer – men Rune forteller at dette ikke er den hele og fulle sannheten.

– Det er litt mer jobb med en oljet overflate, men ikke mye. Det holder som regel at du gir den et strøk med BOEN Oil Freshen Up eller Osmo Rens- og vedlikeholdsvoks en gang i året. De er enkle å påføre med en mopp, og det er tørt på et par timer. Da tåler gulvet like mye som et lakkert gulv. Et oljet gulv er også lettere å fikse hvis det for eksempel kommer hakk i det.

– Du kan også punktvedlikholde med Freshen Up der det er mye trafikk, og legge på et lag for å beskytte overflaten, supplerer Evelyn.

Gulv - Valnøtt stavparkett med silkematt lakk.

Valnøtt stavparkett med silkematt lakk.

Du har kanskje hørt eller lest at du helst ikke skal bruke grønnsåpe på gulvet? Rune kan herved bekrefte at dette stemmer.

– Ikke bruk grønnsåpe på hverken lakk eller olje, og det er fordi du kan se at det blir et tynt belegg som gjør at det ser skjoldete ut. Vi anbefaler et syntetisk vaskemiddel som for eksempel Zalo på lakkerte overflater, og på oljede overflater Boen Floor Soap eller Osmo Vask- og pleiemiddel.

Få hjelp til å velge gulvet ditt hos Carlsen Fritzøe

Én ting er å fortelle om gulv, farger og trender, men hvilken overflate synes Evelyn og Rune selv er finest?

Gulv - Gyllen Eik Animoso med Live Pure-lakk.

Gyllen Eik Animoso med Live Pure-lakk.

– Min favoritt er Live Pure White, rett og slett fordi jeg synes denne er veldig fin, fastslår Rune.

– Jeg synes også Live Pure er en fascinerende overflate. Det er helt utrolig hvor lite forskjell det er mellom ubehandlet treverk og Live Pure – nærmere kommer du ikke naturen, sier Evelyn, som avslutter med følgende visdomsord:

– Husk at gulvet er en av de største flatene i huset, og det gjør stor forskjell på et rom om du legger mørk eller lys parkett, og om den er høyglans eller matt.

Gulvet er en av de største flatene i huset

Om du skal ha nytt gulv hjemme – legg turen innom ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus. Der er du i trygge hender blant ekte fagfolk hele veien. Alle du møter i varehusene er oppdatert på de siste trendene, og du får hjelp til å finne nøyaktig det gulvet som passer hjemme hos deg. Og om du ikke ønsker å legge gulvet selv – ja, så kjenner vi de beste håndverkerne der du bor også!

Vil du lese mer om gulv? Her har vi samlet alle gulvartiklene våre

Gulv - Lys Eik Coral med Live Natural olje.

Lys Eik Coral med Live Natural olje.

Publisert: 31. okt 2017 | Kategori: Gulv