Gulv

Her er årets trender innen parkett

Stilen du har hjemme har mye å si for hvilken retning du bør gå for. Noe av det fineste akkurat nå er de mørke, kraftige fargene – men de krever en innredning som passer.

Når du skal legge parkett bør du tenke deg godt om – det skal tross alt ligge i mange år.

Gulv - Rolig: Eik Andante Live Pure fra Boen.

Rolig: Eik Andante Live Pure fra Boen.

– Parkett kjøpes sjeldent alene, men som del av et oppussingsprosjekt, sier markedssjef Evelyn Schedelberger i BOEN.

– Derfor er det viktig å tenke helhetlig fra starten. Du må ta stilling til hvilken stil rommet skal ha, hvilken bruk og funksjon det har og hvordan helheten i huset eller leiligheten skal være. For eksempel kan du ha samme farge i en hel etasje, men variere med brede planker i stue og oppholdsrom, og trestavsparkett på soverom. Da får du samme fine uttrykk, men senker gjennomsnittsprisen.

Årets trender innen parkett

Evelyn er godt oppdatert på de siste trendene innen parkett, og forteller at BOEN har plukket ut tre som er gjeldende i 2018.

Den mørke trenden

Gulv - Mørk: Eik Ebony Live Pure fra Boen.

Mørk: Eik Ebony Live Pure fra Boen.

Den sorte og mørke trenden fortsetter, forteller Evelyn.

– Den største forskjellen fra i fjor – da vi sa at det blir sort fra tak til gulv – er at det blir mer farge og myke, luksuriøse materialer. Uttrykket blir rett og slett ekstravagant og modig. Det skal ikke være helt sort lengre, men det er kraftige mørke farger som burgunder, kraftige toner av blå, gråbrunt og grønn, og ametystfarger som ultrafiolett og rødfiolett.

– Mørke gulv er fantastisk fine, men er nok ikke for alle. Det må passe til stilen og innredningen. Er du tøff nok til å tørre, kan du med de nye fargene skape et stilig og elegant uttrykk.

Den naturlige trenden

Gulv - Naturlig: Eik Epoca fra Boen.

Naturlig: Eik Epoca fra Boen.

En annen trend som har pågått en stund er naturlige overflater, og ifølge Evelyn kan de gjerne være litt røffe.

– Det vi ser i denne livsstiltrenden er at overflatene nå ikke er fullt så røffe lenger. De kan godt være litt behandlet. Innenfor naturlige overflater blir trenden grønn marmor og høstfarger som brunt, rødfarget og terracotta.

– Håndskrapte gulv med karakter og struktur i naturlige mørke og lyse farger er midt i blinken her.

Den rolige trenden

Den tredje trenden Evelyn vil peke på handler om å finne balansen og roen.

Gulv - Rolig: Eik Warm Cotton Live Pure fra Boen.

Rolig: Eik Warm Cotton Live Pure fra Boen.

– Vi lever hektiske liv med mye som skjer. Vi reiser mye, og i hverdagen skjer det mye. Da vil vi gjerne finne roen hjemme og føle oss vel. Her ser vi varme farger og rolige overflater, hvor spesielt gulvene har en klar og tidløs rolle, og bygger en hygge og trygghet hjemme.

Farger og overflater er matte, rene og naturlig hyggelige: Lys stein, varm grå som blander seg med dekkende pasteller i dus gul, grønn eller pudderrosa.

Evelyn understreker at trendene for 2018 definitivt vil tåle tidens tann. Med overflater som den nye Live Pure-lakken til BOEN bevares den naturlige fargen av treverket. Det gir en ultramatt og varm overflate, samt at den er svært motstandsdyktig mot flekker, søl og sollys.

– Jo bredere plank, jo finere

Gulv - Rolig: Eik Horizon fra Boen.

Rolig: Eik Horizon fra Boen.

Når det kommer til materialet som brukes i parketten, dominerer eik markedet siden det egner seg veldig godt til gulv. Det er mange muligheter i forskjellige farger.

– Vi selger rundt 90-95 prosent eik, og resten ask og valnøtt. Valnøtt er veldig flott, men ganske dyrt, forteller Evelyn.

Når det gjelder én- eller tre-stavs parkett er Evelyn soleklar:

– Trenden er fortsatt bred plank, eller enstavs parkett som det også kalles. Og jo bredere, jo finere. Bredere plank gir et roligere uttrykk, fordi man ser mer av det naturlige i treverket. Det er det alle ønsker, men prisen blir jo noe høyere. Derfor anbefaler jeg ofte at man kan beholde samme farge i en hel etasje, men variere på én- og trestavs parkett, sier hun.

Husk at du ikke bare skal følge trendene, men at du tenker på din personlige smak. Tenk på dere som bor der, hvilket rom gulvet skal ligge i og hvilken stil boligen har. Jo bedre du planlegger, jo mer gjennomført blir stilen, og desto mer fornøyd blir du med sluttresultatet.

Lakkert eller oljet parkett?

Etter at du har valgt uttrykket, må du ta stilling til overflaten. Hvilket krav stiller du til et gulv? Er det viktigste at det er vedlikeholdsfritt, eller vil du helst kjenne strukturen fra treverket og varmen dette medfører?

Gulv -  Naturlig: Nærbilde av oljet Eik Epoca fra Boen.

Naturlig: Nærbilde av oljet Eik Epoca fra Boen.

Lakkert gulv er veldig fint og vedlikeholdsfritt, men har en glattere overflate enn oljet parkett. Med oljet parkett kjenner du i større grad trekonturene, noe som også bidrar til at gulvet føles varmere når du går barbeint.

Oljet gulv må vedlikeholdes etter behov ved å påføre BOEN Oil Freshen Up, og kan i større grad repareres enklere. Vedlikehold betyr at du går over gulvet med en ferdig blanding av hardvoks og olje, med klut eller mikrofibermopp. Det er for å beskytte og friske opp overflaten.

BOEN har imidlertid lansert en ny lakk som får gulvet til å føles som oljet.

Live Pure er en ganske matt lakk som legger seg inn i porene, og gir deg egentlig i pose og sekk. Du får følelsen av oljet parkett, i tillegg til at den i større grad beholder fargen i det naturlige treverket, og er bedre beskyttet mot sol enn andre alternativer, sier Evelyn.

Laminat eller parkett?

Markedssjefen i BOEN, som er en stor aktør innen parkett i Europa, er klar på at parkett er ekte vare med treverk tvers gjennom.

Gulv - Mørk: Eik Chalk Black fra Boen.

Mørk: Eik Chalk Black fra Boen.

Laminat er tynne trefiberplater med et topplag av plastlaminat som oftest etterligner utseende av tregulv.

– Parkett er varm og behagelig å gå på, den forteller en historie og eldes med verdighet, sier Evelyn.

– Det finnes bra laminat, og for inngangsparti der du går inn med støvler med stein og søle, anbefaler jeg ikke parkett. En god laminat har en hardere overflate som tåler mer, og den har også lavere byggehøyde. Men parkett kan repareres og eventuelt slipes ned om den har blitt skadet.

Ta byggepraten hos Carlsen Fritzøe

Vurderer du parkett? Kom innom oss og ta byggepraten! Hos alle Carlsen Fritzøes varehus er du i trygge hender blant ekte fagfolk fra A til Å, uansett størrelse på prosjektet ditt.

Går du med tanken på å få parkett hjemme? Det er enkelt å legge selv, men om du ikke ønsker å gjøre det, formidler Carlsen Fritzøe de dyktigste håndverkerne der du bor som kan fikse det for deg.

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 18. mai 2018 | Kategori: Gulv