Gulv

Slik finner du gulvlistene som passer til hjemmet ditt

Med nye gulvlister får du en rimelig oppgradering av boligen din på bare noen timer.

Gulv - Rom med hvite lister. Parketten er fra Boen, Oak Warm Cotton.

Rom med hvite lister. Parketten er fra Boen, Oak Warm Cotton.

Gulvlister må tåle mye. De blir dultet borti av sko, støvsugere og stolbein mens de lever sitt stille liv mellom gulvet og veggen med sine riper, hakk og sår.

Dersom det nå er på tide med nye gulvlister har du mye å glede deg til – listen over muligheter er nemlig lang.

Hos oss finner alle en gulvlist de liker

– Du kan få ubehandlede, malte, lakkerte og oljede gulvlister. Det vanlige er å velge eik, som er hardt, men mange velger også furu, som er mykere. Disse to tretypene brukes gjerne til parkett. Så har du gulvlister av MDF, som passer med laminat, forteller spesialist Nanna Kristin Bjørkmark hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Gulv - Vi har et stort utvalg av listverk med lekre detaljer. Foto Bergene Holm.

Vi har et stort utvalg av listverk med lekre detaljer. Foto Bergene Holm.

– I tillegg finnes Deco gulvlister, som er laget i et kunststoff som ikke trekkes sammen eller utvider seg avhengig av årstiden. Gulvlistene våre er i forskjellige profiler, så hos oss finner alle en gulvlist de liker.

7 ting du bør huske på når du skal velge parkett

Riktig gulvlist gjør rommet større

Du kan gjøre mye for inntrykket av rommet avhengig av fargen, behandlingen, materialet og profilen du velger på gulvlisten.

Dessuten får du løftet helhetsinntrykket av hjemmet ditt for en billig penge siden listeprisen er lav – spesielt på slette hvitmalte lister.

Gulv - Rom med lister som passer til gulvet. Parketten er fra Boen, Oak Warm Cotton.

Rom med lister som passer til gulvet. Parketten er fra Boen, Oak Warm Cotton.

– Det er penest når gulvlisten følger fargen på veggen eller gulvet, slik får du færre inndelinger og dermed et mer helhetlig rom. Rommet virker større når gulvlisten er i samme farge som gulvet. Hvis du ikke har så mye takhøyde vil det være pent å male gulvlisten i samme farge som veggen, fordi du strekker veggen litt og da ser det høyere ut, sier Nanna.

Gulv - Trappeneser fra Boen, Eik Coral.

Trappeneser fra Boen, Eik Coral.

 

Både parkett fra Boen og laminat fra BerryAlloc har gulvlister i samme farge og dekor som gulvet, noe som stadig blir mer og mer populært.

– Et slikt gulv synes jeg er veldig flott å se på, og de aller fleste velger denne løsningen. Tidligere var dette mer ukjent og vi måtte fortelle kundene om denne typen gulvlister, men nå har de gjerne undersøkt og sett det på nettet før de kommer til oss.

Gulv - Parkett fra Boen med lister i Oak Chalk Black.

Parkett fra Boen med lister i Oak Chalk Black.

Det er også vanlig å velge gulvlister som skiller seg fra taket og veggene. Vi går gjerne for en kontrastfarge og da helst i hvitt, og Carlsen Fritzøe har et stort utvalg av både ubehandlede og malte lister fra Moelven og Bergene Holm.

Men, hvordan er det med profil på gulvlistene?

– I det store og hele velges enkle og slette gulvlister i moderne hus, eller de går for helt listefritt. I tradisjonelle hus går man for både slette og profilerte. I litt eldre villaer ønsker man ofte profilerte og høye gulvlister – de skal rett og slett være litt gedigne og synes godt.

1-stavs parkett er mest populært

Med gulvlist og lempe

Selv om du ikke er spesielt god til å snekre, er montering av gulvlister et prosjekt som absolutt er overkommelig.

– Det er ganske enkelt. Du må bare kunne gjære, altså sage i vinkel. Og til det kan du bruke en kapp- og gjærsag. Husk å være nøye når du måler, og forsiktig når du slår inn listespikrene. Etterpå er det bare å sparkle og male.

Gulv - Vi har store gulvutstillinger med listverk som passer til.

Vi har store gulvutstillinger med listverk som passer til.

I løpet av en lørdag kan du ifølge Nanna klare flere rom. Ikke minst fordi at når du først har begynt og kommer inn i arbeidet, går det raskere etter hvert.

Enkle og slette gulvlister i moderne hus

Hvis du ikke synes hamring og sparkling høres spesielt forlokkende ut, finnes det to smarte løsninger.

– Gulvlister fra Deco limes på veggen, og så er det bare å overmale etterpå. MDF-gulvlistene har en brakett du skrur i veggen, som du så klipser gulvlistene på.

Gulv - Du kan også velge ton-i-ton med veggen og få en helhet. Listverk fra Bergene Holm i serien NORD.

Du kan også velge ton-i-ton med veggen og få en helhet. Listverk fra Bergene Holm i serien NORD.

En stor fordel med å velge spesialisten Carlsen Fritzøe er at de fleste varehusene har temperert listverksrom. Når listene er ferdig tørket, krymper de ikke etter montering.

Laminat er hottere enn noensinne

List deg i trappen

Når gulvlistene er vel på plass er det enkelt å vedlikeholde dem. Det holder å tørke over og vaske, og overmale furulister når de har fått riper, hakk og sår.

Gulv - Eksempel på hvordan en list i samme farge som gulvet skaper en helhet. Boen Eik Andante, White Castle, Live Pure.

Eksempel på hvordan en list i samme farge som gulvet skaper en helhet. Boen Eik Andante, White Castle, Live Pure.

– Har du lakkerte eikelister holder de seg godt, og hvis du vil ha ny farge uten å bytte dem kan de overmales bare du pusser litt først.

Går du forresten med tanker om å fornye trappen? I så fall kommer et listig tips til deg.

– På flere av parkettene går det an å få trinn og trappeneser med profil i samme farge. Da får du en sammenhengende løsning til neste etasje. Det er veldig lekkert, og langt rimeligere enn å kjøpe seg helt ny trapp!

– Hvilke gulvlister anbefaler du til de som kommer innom varehuset?

– Hvis de kjøper laminat anbefaler jeg gulvlistene i MDF med samme dekor som gulvet. Hvis de kjøper parkett er det lekkert å bruke eikelist med tilhørende farge som gulvet – det blir veldig rolig og visuelt pent. De aller fleste er flinke til å fortelle hvordan det er der de bor, og jeg spør alltid om boligen og stilen de har slik at de får gulvlister som passer.

Laminat eller parkett? Dette er gulvtrendene!

Har du et prosjekt på gang?

Kom innom Carlsen Fritzøe og ta byggepraten! Hos oss er du i trygge hender blant ekte fagfolk, og du får all hjelp du trenger i tillegg til en GOD DEAL på prosjektet ditt. Husk også at vi kjenner og formidler de beste håndverkerne der du bor. 

Trenger du hjelp? Klikk her og registrer byggeprosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 30. sep 2019 | Kategori: Gulv, Inne