Gulv

Din guide til å velge riktig gulv hjemme

Det å kjøpe nytt gulv hjemme stiller deg overfor mange valg. Laminat, heltre eller parkett – og én, to eller tre staver? Vet du i hvilke rom de forskjellige typene passer best? Og hva er egentlig forskjellen i pris? Her får du svarene.

Det er ikke til å stikke under en list at selv om man tråkker på det hele tiden, vet de fleste lite om gulvtyper. Derfor synes de det er vanskelig når de står på parketten i varehuset, og valget blir ofte overlatt til selgeren, selv om han eller hun ikke vet noe om smaken din eller huset ditt.

Ansvarlig for gulv og varme hos Carlsen Fritzøe i Larvik, Per Christian Frenvik, gir deg kortversjonen på hva som er forskjellen på laminat, parkett og heltre:

– Laminat er et kunstig materiale, parkett har treverk i toppsjiktet, heltre har tre tvers igjennom.

  • Laminat har overlegen slitestyrke, er enkelt å legge, er vedlikeholdsfritt og lett å holde rent, men det kan ikke slipes. Underlaget er i HDF, og mønsteret på toppen er et fotografi som er gjengitt på papir.
  • Parkett gir deg et vakkert gulv i ekte tre, og det kan slipes noen få ganger. Det er lunt å gå på, og er også svært enkelt å legge. Toppen består av tre til fem millimeter eik eller ask, som så er limt til en stamme av krysslaminert tre.
  • Heltre er bokstavelig talt hel ved og kan slipes mange ganger. Dette er et eksklusivt og levende materiale som varer i mange tiår. Siden det må skrus eller spikres til underlaget er det noe vanskeligere å legge enn laminat og parkett.

 

Økonomi og bruksområder

Det er ganske store prisforskjeller, både for hver type og sammenlignet med hverandre.

– Laminat koster fra 80 kroner til i overkant av 400 kroner per kvadratmeter, og parkett fra om lag 200 til godt over 1000. Heltre koster fra rundt 160 per kvadratmeter for furugulv, og hele veien opp til skipsgulv som koster omtrent 3500, forklarer Per Christian.

Det betyr at en stue på 25 kvadratmeter kan koste deg alt mellom 2000 og 87 500 kroner…

Laminat er et kunstig materiale, parkett har treverk i toppsjiktet, heltre har tre tvers igjennom

Alle gulvtypene kan brukes i alle rom i huset, da gjerne med unntak av yttergang og selvsagt våtrom. Det som ifølge Per Christian er viktigere, er hvem som bruker gulvet og hva det skal brukes til.

– Har du barn i familien fungerer både laminat og parkett i stua. Hvis du har husdyr, og kanskje spesielt hund, anbefaler jeg høytrykkslaminat som har en sterk overflate som tåler røffere bruk.

Heltre passer best for gulv som ikke blir “brukt” så mye. I tillegg må du passe på – med noen unntak anbefaler nemlig ikke leverandører av heltregulv varme under disse, advarer Per Christian.

– Det er både fordi heltre tørker når det varmes og trekker til seg fukt fra rommet når det ikke varmes. Da kan det bli for mye bevegelse, og siden heltre er skrudd fast kan det rett og slett ende med at det sprekker.

Smaken er din

Hva som er forskjellen på en-, to- og trestavs parkett ligger selvsagt i navnet, men det er også en annen ting som skiller disse.

– Leverandører har lettere for å skaffe råvarer til trestavs parkett i motsetning til enstavs, som jo må være et større trestykke. Det gjør at prisen på enstavs gjerne er høyere, sier Per Christian.

Det er din smak som avgjør

Hva slags type hus du har, i hvilket rom du legger hvilket gulv, hvilken farge eller nyanse du ønsker – det er din smak som avgjør. Og lommebok. Per Christian har et lurt tips som kan gjøre gulvkostnadene lavere:

– Hvis du ønsker parkett foreslår vi gjerne at du bruker enstavs i bruksrom, og så kan du bruke trestavs med samme nyanse på soverom og andre rom. Da deler du opp kostnadene på en smart måte.

Lurer du fremdeles på hva du skal velge? Her kan du finne ut hvilken gulvtype du er.

Hvem skal legge gulvet ditt?

Med fare for å tråkke noen med ti tommeltotter på tærne – de fleste klarer å legge laminat og parkett selv, tror Per Christian.

– Det er viktig at du sjekker undergulvet først. Er det betong må det alltid være en fuktsperre før du legger underlaget. Sjekk også avrettingen før du begynner å legge gulvet, slik at du slipper svikt og knirk. Regelen er et avvik på max tre millimeter over en avstand på to meter.

Om du synes avretting, svikt, knirk og regler blir mye å forholde seg til finnes det håp:

– Vi kan selvsagt formidle håndverkere som kan legge gulvet for deg. Det kan ofte være lurt, fordi de har erfaring. De vet om underlag og skjevhet, og avstanden det må være til vegger og dører – de skal jo kunne åpnes etter at gulvet er lagt. De vet også om det nye gulvet kan legges oppå det gamle.

Det er viktig at du sjekker undergulvet først

Kanskje det kan være smart å bruke noen som kan det – uansett om du har to tommeltotter?

Gratis tilhenger

Føler du deg bedre rustet til å ta gulvpraten nå? I så fall er det bare å ta turen til nærmeste Carlsen Fritzøe og briljere med kunnskapene dine. Om du ender opp med nytt gulv kan det ta mer plass enn du har i bilen, men det er ingen grunn til å henge med hodet av den grunn.

– Du får låne tilhenger gratis av oss. Bare husk å levere den tilbake så snart du har lempet av det nye gulvet ditt hjemme, smiler Per Christian.

Publisert: 17. aug 2015 | Kategori: Gulv