Gulv

Dette er gulvtrendene i 2016

Når du skal legge nytt gulv må du tenke deg godt om, det skal tross alt ligge i mange år. Noe som gjør det enklere å ta stilling til hvilke gulv du bør velge er å huske de tre B-ene – Bolig, Bruk og Beboere. Hva slags bolig har du, hva bruker du rommet til og hvem er det som bor der? Her får du tipsene som gjør det enkelt for deg å velge gulv du blir fornøyd med, både i dag og i årene som kommer.

Vi kjøper nye klær hele tiden, men gulv er jo noe man som regel ikke bytter en eller flere ganger i året. Blir det ikke da litt rart å snakke om gulvtrender?

– Nei, egentlig ikke. Gulvet er det største møbelet i huset i tillegg til vegger og tak, og det vil alltid ha innflytelse på resten av interiøret. Så skal du skape en helhetlig stil må gulvet passe til resten av hjemmet, sier markedssjef i BOEN, Evelyn Schedelberger.

I Norge byttes parketten i gjennomsnitt hvert syvende år. Det høres kanskje ofte ut, men årsaken til hyppigheten er blant annet at færre velger å slipe parketten nå som det er blitt så enkelt å legge klikkgulv. En annen grunn er at trendene tilsier at elementer innen interiør og arkitektur skal ha større format, samtidig som vi velger færre produkter. Det vil si at vi går bort fra trestavsparketten, og isteden ønsker oss brede planker i stort format.

Hvilken stil har du hjemme?

– Hva bør man tenke på når man skal skifte gulv?

Små rom virker større med et lysere gulv

– Hvis du renoverer eller pusser opp – ta aldri gulvet alene. Sett det i sammenheng med annen oppussing, som kjøkkenet og fargene du har i hjemmet. Hvilken stil har huset og rommene? Det passer for eksempel sjelden med et fargerikt syntetisk gulv i en gammel villa. Tenk på bruk og funksjon av rommene og hvordan du ønsker at rommenes helhet skal oppleves.

Finn farge og format

Husk at du ofte er i nærkontakt med gulvet, og du ser det hver dag. Derfor er det viktig å finne et gulv du trives med, og da er det enkelte ting som er viktig å ta stilling til. Skal det ha struktur? Skal det ha mye eller lite kvist? Hva slags farge og mønster skal gulvet ha?

Gulv - Live Pure

Live Pure

– Disse tingene bør velges på basis av hvilken stil du føler deg mest hjemme i. Tenk også størrelse på rommet: Små rom virker større med et lysere gulv. Mørke gulv vil skille seg tydeligere ut fra resten av rommet og du vil dermed fremme kontrastene. Husk også gulvlister som matcher parketten, det gjør at rommet virker større.

Og bør du velge oljet eller lakkert gulv? Et oljet gulv fremhever strukturen i treverket og gir parketten et mer naturlig uttrykk, siden oljen trekker ned i treet. Lakk legger en hinne på overflaten, hvilket gjør vedlikeholdet enklere. Nå har det dessuten kommet en spennende nyhet som kombinerer de beste egenskapene fra begge…

Live Pure

Noe som er typisk for det naturlige er nemlig matte, vakre overflater, og det er derfor oljede gulv har blitt mer populært de siste årene. Blant annet føles de varmere og mer naturlig å gå på, mens lakkerte gulv har fordelen med vedlikeholdet.

Gulv - Pure Nordic

Pure Nordic

Denne problemstillingen har BOEN tatt stilling til, og dermed lansert Live Pure. Dette er ultramatte gulv med en ny og revolusjonerende overflateteknologi som får gulvet til å se ut som det er ubehandlet, samtidig som det er mer slitesterkt enn både oljede og lakkerte gulv. I tillegg er det vedlikeholdsfritt. Live Pure får du i ask, eik og valnøtt.

– Fordelen med Live Pure er at bordene også er bedre beskyttet mot UV-påvirkning, hvilket vil si at du får et gulv som har en mer naturlig og klarere farge over lengre tid. Dette er det nærmeste du kommer naturen inne i ditt eget hjem.

Vil du lese mer om gulv? Vi har samlet alle gulvartiklene fra Carlsen Fritzøe her

Trender og stilretninger

Gulv - Modern Rustic

Modern Rustic

Det nytter ikke å snakke om trender uten å snakke om stil. Det er nemlig den som danner basis for hjemmet ditt, og som du velger trendene ut fra, forteller Evelyn.

– Trendene kommer og går, men de passer alltid inn i en av de fire stilretningene våre. Grunnen til at vi har valgt å sortere gulvene under forskjellige stilretninger er å gjøre valg av gulv enklere. De fleste vil kjenne seg mer igjen i én av stilene enn de andre, og dermed har vi begrenset utvalget til de gulvene som passer din stil og smak best.

Pure Nordic er preget av funksjonell, ærlig, ren og enkel design i duse og nøytrale farger, og med materialer hentet fra naturen. Dette harmonerer godt med rolige, lyse tregulv i ask og eik som ofte er hvitpigmenterte.

Gulv - Urban Contrast

Urban Contrast

Modern Rustic er autentisk, ekte og har en flere århundrer lang historie bak seg. Tenk gamle gulv med et moderne preg. Denne stilen passer godt sammen med litt røffere gulv i eik som gjerne har mye kvist og en naturlig farge som gjør gulvet levende.

Urban Contrast er spennende, moderne, uten regler og flørter med det funksjonelle. Stilen har et lekent design med kraftige farger. Gulvene spenner fra lysegrått til mørkebrunt, og de har som regel mye personlighet og karakter.

Classic Elegance er elegant, avdempet, symmetrisk, harmonisk og strukturert. Anene går helt tilbake til antikken, og gulvene kjennetegnes av gylne farger fra lys beige og hele veien til svart. De er tidløse, eksklusive og har en rolig sortering.

Trenden går fortsatt mot bredere plank, også når de legges i mønster. Vi ønsker oss gulv hvor treets struktur og opprinnelige utseende beholdes.

Gulv - Classic Elegance

Classic Elegance

– Det er et sterkere ønske om å få naturen inn i hjemmene våre. Årsaken til dette kan være at vi bruker mindre tid ute og mer tid inne med tekniske duppeditter, i tillegg til at vi har en travel hverdag. Det blir mer viktig for oss å skape en livsstil for hygge og kos sammen med familie og venner, dette skal også gjenspeiles i interiøret.

Hvilket gulv passer hos meg?

– I en moderne funkisbolig kan du leke med farger og former, og mikse så mye du kan. Her velger du kraftige og røffe gulv i grått, brunt og svart. Har du et eldre hus bør du gå for klassiske og elegante gulv. Tenk også mønster, som for eksempel fiskebein. Her passer både oljet og lakkert gulv i lyse eller gråbeige toner i eik og valnøtt. Vi har hatt mange år med lyse og hvitpigmenterte gulv, men nå ser vi at også mørke gulv er like trendy – også i eldre hus. Det gjelder også svarte gulv, som er veldig tøft sammen med et helhvitt interiør.

Målet er å skape en helhet i rommet og huset

Synes du det er vanskelig å følge med på trendene? Ifølge Evelyn behøver du i så fall ikke å bekymre deg:

– Vet du hvilken stil du føler deg hjemme i behøver du ikke å følge trendene – en stilretning går aldri av moten. Har du en nordisk stil vil lyse gulv alltid passe.

– Så i bunn og grunn er det med gulv som med mote – alt er lov?

– Alle må få legge det gulvet de vil. Fordelen er at det blir enklere å velge nytt gulv når du vet hvilken stil du tilhører, fordi utvalget blir mindre. Alle gulv passer fint overalt – du kan putte et mørkt gulv i et nordisk hjem og skape fine kontraster. Det skal mye til å velge gulv som ikke passer kommende trender, utenom den gule trestavs eikeparketten. Den passer ingen stil eller trend. Målet er å skape en helhet i rommet og huset, avslutter Evelyn.

Ta gjerne turen til din nærmeste Carlsen Fritzøe for å se gulvene fra Boen. Alle varehusene har utstillinger inndelt etter de fire stilartene, som gjør det enkelt for deg å finne favorittgulvet ditt.

Skrevet av: Sigbjørn Eliassen | Publisert: 12. May 2016 | Kategori: Gulv