Gulv

Dette er gulvene du bør legge i år

Trender og gulv kan være vanskelig å forene – det skal jo tross alt ligge der i mange år. Nettopp derfor bør du bruke god tid og velge gulvet ditt med omtanke.

Og det du skal tenke på er din personlige smak, hvem som bor sammen med deg, hvilket rom gulvet skal ligge i og om boligen selv har en spesiell stil. Det blir også litt enklere å velge når noen trender har vist seg å bli varige.

Mer farger på interiøret gir også mer farge på gulvene

– Nå skal vi ha enstavsparkett, og dette er noe som kommer mer og mer. Vi vil ha lange og brede bord, og den gule trestavsparketten er byttet ut for lenge siden. Etter hvert begynner vi også å blitt litt friskere med fargene – vi tør å bruke svart, grå og hvitpigmentert. Mer farger på interiøret gir også mer farge på gulvene, forteller Evelyn Schedelberger, som er markedssjef i BOEN.

Gulv - Eik Mild Grey

Eik Mild Grey

Hun har full oversikt over dagens og morgendagens gulvtrender. Og akkurat nå skjer det så mye på den fronten at hun kan være god å støtte seg til før du bestemmer deg for hvilket gulv du skal ha. Visste du for eksempel at mønster har kommet tilbake, og at fiskebensgulv er i ferd med å få en renessanse?

Matt og naturlig

Dette er de to ordene som går igjen når årets trender skal beskrives.

– Parketten kan gjerne ha kvist som både synes og kjennes, det trenger ikke å være helt slett og flatt. Materialene og overflatene skal være slitesterke, varme, naturlige og så matt som mulig – det er ikke så mye høyglans lenger.

Evelyn sier som sant er at gulvet er den største flaten i huset, og du skal bli glad når du ser det. Hun oppfordrer deg derfor til å gå for farger og overflater du liker slik at du blir stolt av gulvet ditt.

– Velg varme, lune farger og tenk helhet – at gulvet passer sammen med interiøret i rommet og eventuelt stilen i huset.

I tillegg handler det om hvilket rom du skal legge nytt gulv i. Skal du ha det der barna går med støvler ut og inn er det kanskje ikke så lurt å velge den dyreste parketten. Vi anbefaler heller ikke å ha parkett direkte ved inngangsparti, her er det bedre med andre overflater.

Velg varme, lune farger og tenk helhet

– Gulvet er også en investering, og du kan kombinere en fin enstavs i stuen med samme parkett i trestavs på soverommet. Da får du gjennomførte farger, samtidig som prisen blir lavere. Det gjør også veldig mye med et rom å ha listverk som matcher gulvet. Da trekker du gulvet opp på veggene, og det gjør rommet større.

Så er spørsmålet om du ønsker du å ha det lyst eller mørkt, klassisk eller moderne – og er rommet stort eller lite?

Lag moodboard

Når du skal velge en stil hjemme hos deg selv, bokstavelig talt fra gulv til tak, er det smart å ha et moodboard. Før var dette noe bare interiørdesignere brukte, men alle har nytte av et moodboard og det er enkelt å lage.

– Forestill deg hva som er drømmerommet ditt, oppfordrer Evelyn.

– Samle gjerne på bilder, stoffbiter og andre materialer du liker og fest det til moodboardet ditt. Da kan du systematisere og få et inntrykk av hvordan rommet kan se ut til slutt. Det gjør det enklere å se hva som passer sammen.

Årets gulvnyheter

BOEN har i samarbeid med Gudy Herder, som er en internasjonal anerkjent ekspert i moodboarding, lansert flere produktnyheter basert på tre aktuelle livsstilstrender. Evelyn forklarer konsept og idé:

PAUSE

Gulv - Moodboard Pause

Moodboard Pause

– Vi er omgitt av så mye ting og tang og det skjer noe hele tiden. Vi ønsker derfor å trekke oss tilbake og ha det rolig, koselig, varmt og godt. Det handler om dyp avslapping – om å finne indre ro. PAUSE har myke toner og duse, lune og varme farger i sand, brunt, grått og andre nøytrale farger.

DRAMA IS THE NEW BLACK

Gulv - Moodboard Drama Is The New Black

Moodboard Drama Is The New Black

– Svart har jo vært populært en stund i blant annet kontrastvegger og gulv. Det nye er mattere sorte toner, hvilket betyr at det svarte ikke er så kaldt som før. DRAMA IS THE NEW BLACK har to gulv der begge er veldig matte: Eik Ebony er helt svart, mens Eik Chalk Black er kalket grå. De er børstet, så du ser strukturen godt og det er veldig varme, mørke farger.

ESSENTIAL

Gulv - Moodboard Essential - og Gudy Herder

Moodboard Essential - og Gudy Herder

– Denne livsstilstrenden handler om vår lengsel til å gå tilbake til det enkle og essensielle. Vi snakker om gode og naturlige materialer, håndverk og kvalitet som holder lenge. Her er det mye røffe overflater på gulvet med store kvister, og det er lov med sprekker – du skal føle treverket når du går på det. ESSENTIAL er for øvrig en del av vintagetrenden som fortsatt er aktuell.

Hvis du ønsker inspirasjon til ditt eget moodboard basert på de tre trendene, anbefaler vi deg å se disse filmene fra BOEN:

Live Pure – tilbake til det naturlige

Produktene i PAUSE og DRAMA IS THE NEW BLACK er basert på den sterke, ultramatte overflaten Live Pure. Dette er en ny og revolusjonerende lakkteknologi fra BOEN som gjør gulvet mattere enn både vanlig lakk og oljet gulv.

– For det første tåler det mer søl enn vanlig lakk. For det andre tåler det mer sol, og det betyr at den ikke gulner så fort som eldre eikegulv gjorde. En tredje egenskap er at treverket alltid blir mørkere når du lakker eller oljer, men på Live Pure beholdes den lyse og naturlige fargen treet har når du skjærer det.

Med andre ord – du kommer ikke nærmere naturen innendørs enn du gjør med Live Pure.

BOENs fire stilretninger

Generelt sett er det litt usikkerhet om hva som er stil og hva som er trend. BOEN har derfor valgt en varig basis for gulvsortimentet sitt slik at det blir enklere for deg å finne din egen stil, som du så kan supplere med trendprodukter.

Pure Nordic

Gulv - Pure Nordic Eik Andante

Pure Nordic Eik Andante

Den nordiske stilen har nøytrale farger, rene linjer og enkel design – tenk IKEA. Den er ærlig med lite “stæsj”, og da passer det med lyse, naturlige og hvitpigmenterte gulv i ask og eik.

Modern Rustic

Gulv - Modern Rustic Eik Alamo

Modern Rustic Eik Alamo

Den rustikke stilen er varm, koselig, ekte og jordnær. Tenk på ting som er hjemmelaget eller arvet, lune farger og mye tekstiler. Her passer nøytrale trefarger som eik, gjerne med kvist.

Urban Contrast

Gulv - Urban Contrast Eik Blue Moon

Urban Contrast Eik Blue Moon

I den urbane stilen lekes det mye med farger og former. Her skal det være naturlig og tøft med dynamikk og humør. Det er mye betong, glass og stål, og gulv i grått, brunt og sort – der sistnevnte passer best.

Classic Elegance

Gulv - Classic Elegance Kirsebær Nature Prestige

Classic Elegance Kirsebær Nature Prestige

Dette er en klassisk stil som går tilbake til romerske og greske bygninger – her er alt i balanse og harmoni. Stikkordet er vanlige eikegulv, men gjerne i gråbrunt, sandfarget eller sort.

– Dette er stilretninger som holder seg over tid. De har en lang historie, og de har elementer i seg vi kjenner. Trender kommer og går, men de passer alltid inn i en eller flere av stilretningene våre, sier Evelyn.

Gulvtrendene som varer

Stil, trender, mote – kall det hva du vil. Uansett om vi snakker om klær, sko, møbler eller interiør finnes det klassikere som alltid er populære. Det gjelder også for gulv. Så hva er de sikre valgene, Evelyn?

– Det vil jeg si er enstavs parkett i naturlige, rene og klare farger. For eksempel en eikeparkett i mattlakk, oljet eller hvitpigmentert. Det samme gjelder også antikkbeisede gulv i naturlige varme farger. Disse har vi solgt mye av i mange år.

Naturlige, rene og klare farger

– Hva er ditt eget favorittgulv?

– Jeg er jo veldig glad i alle gulv, og jeg har nettopp lagt to klassikere hjemme. Det er Eik Coral, som er Norges mest solgte plankegulv, og hvitkalkede Eik Old Grey. Dette er gulv som har varme og naturlige farger, og jeg er veldig glad for at jeg fant riktig stil.

– Jeg liker også Eik Warm Cotton, som er en av de nye gulvene våre. Det har en brun og varm farge. En annen jeg synes er fin er Chalk Black, men den er jeg ikke tøff nok til å ha hjemme, smiler Evelyn.

Du finner det nye gulvet ditt hos Carlsen Fritzøe

Husk at når du er hos Carlsen Fritzøe er du i trygge hender blant ekte fagfolk hele veien. Det gjelder alle som jobber i varehusene, og hvis du ønsker å få hjelp til å legge det nye gulvet ditt. Vi kjenner nemlig de beste håndverkerne i nærheten av deg.

Har du blitt inspirert til å få nytt gulv hjemme? Kom på besøk til ditt nærmeste Carlsen Fritzøe-varehus og se det store utvalget av gulv fra BOEN. Utstillingene er delt inn i de fire stilartene, og vi hjelper deg med å finne ut om du er Pure Nordic, Modern Rustic, Urban Contrast eller Classic Elegance. Finner du stilen din, så finner vi gulvet til deg.

Publisert: 22. jun 2017 | Kategori: Gulv