Inne

– Flammer skaper bedre stemning enn varmepumpe

Vi nordmenn er glade i å kose oss foran flammene. Kanskje ikke så rart, siden vi har det kaldt store deler av året. Mange som ikke har et ildsted hjemme har derfor dette høyt opp på ønskelisten. Men vil peis, ovn eller nykommeren stålpipe passe best hos deg?

– Det er flott å se på en ovn eller peis som brenner. Det skaper stemning i mørketiden og det gjør noe med oss at vi har noe som lyser godt opp i stua, forteller Esben Larsen, assisterende butikksjef hos Carlsen Fritzøe i Arendal.

Det er ikke bare å peise på

En peis er et naturlig midtpunkt i rommet som gir en jevn og rask oppvarming. Om du har mindre plass er ovn et godt alternativ: Den er plasseringsvennlig, og temperaturen stiger raskere enn med peis. Ovner har også løftet seg mye designmessig de siste årene.

Og nettopp design blir mer og mer viktig når vi velger peis og ovn. Der disse tidligere kun hadde som funksjon å gi varme i huset, velges de nå vel så mye ut fra form. Spesielt ovner har blitt et møbel man gjerne viser frem, og ikke gjemmer bort i et hjørne.

Uansett hva du ser etter finnes det mange løsninger. Men det er likevel et par ting du må sjekke på forhånd. Bor du for eksempel i et nyere hus? Disse er tettere enn eldre, og alle hus bygget etter 2009 har balansert ventilasjon. Dette skaper frisk luft, men samtidig får du et undertrykk som gjør at røyken siver inn i rommet istedenfor å gå opp i pipa. Hvis du ønsker peis eller ovn må du derfor sørge for å ha pipe med egen kanal for tilluft.

Hvis du bor i en eldre bolig er det en kortere vei til drømmen om peis eller ovn. Det er allikevel en del hensyn du må ta, så det er alltid smart å snakke med fagpersoner først. Har du sjekket om pipa har godt trekk? Hva med pipehøyde og brannmur? Hvor skal du ha ildstedet? Hvordan skal det se ut? Og har du sjekket brannforskriftene?

– Men det aller viktigste er at du må tenke på behovet ditt, for skal du ha ildstedet som hovedoppvarmingskilde eller tilleggsvarme? Husk også at nye ovner avgir masse varme.

For ifølge Esben vet folk generelt lite om hvor mye varme en moderne ovn faktisk gir, og mange har derfor sett seg ut et for stort ildsted.

– Vi vil jo at kundene hos oss skal bli fornøyde, så istedenfor å selge en dyr ovn de ikke får glede av anbefaler vi gjerne noe mindre.

Valg og plassering av varmekilder er en viktig del av interiørplanleggingen. Hos Carlsen Fritzøe finner du flinke fagfolk som kan mye om varme og ulike interiørstiler. Ta med bilder, eller skisser og mål, så kan dere diskutere løsninger sammen og finne ut hvilken peis eller ovn du bør velge som passer ditt behov og din stil.

Stålpipe er populært

Dette er noe som nylig har kommet på markedet. Stålpipe er et system bestående av en ovn som settes sammen med rørmoduler. Fordelene er at du kan få dette selv om du ikke har pipeløp, inngrepet i boligen blir minimalt, du trenger ikke brannmur, den krever ikke tilluft og hele monteringen er gjort unna på en dag.

Istedenfor å selge en dyr ovn de ikke får glede av anbefaler vi gjerne noe mindre

– Vi selger mange stålpiper, og dette er noe hvem som helst kan ha hjemme. Den er lett, du kan plassere den hvor du vil, og den har et fint design. Noe som også er bra er at du kan få stålpipe i en hvilken som helst farge. Det betyr at du kan velge om du vil fremheve eller skjule pipeløpet.

Hjelper deg med montering

Carlsen Fritzøe fører peiser og ovner fra kjente merkevarer som Nordpeis, Jøtul, Jydepeisen og Tolmer. Men hva med de som ikke ønsker “hyllevare”? Finnes det løsninger for dem?

– Det gjør det selvsagt. Det er en del som kommer med egne forslag og spør oss om hva som går an. Det er også mange som kjøper innsats, og så bistår vi med murere slik at kunden får det nøyaktig slik de ønsker. Vi har flinke folk som har hjulpet oss med dette i flere år. Og istedenfor å gjøre det selv er det jo kjekt å få et garantibevis fra en håndverker på at alt er riktig gjort.

Hvorfor ikke ta turen til en av Carlsen Fritzøes varehus og se på utvalget? Den kalde årstiden blir hyggeligere med levende flammer, og hvem vet hva som kan skje av romantikk på et teppe foran det nye ildstedet ditt mens snøen laver ned utenfor?

– En ting er i hvert fall sikkert, og det er at en peis eller ovn skaper en stemning i stua du ikke får med en varmepumpe, avslutter Esben.

Publisert: 19. nov 2014 | Kategori: Inne, Peis