Dør

Hvilke innerdører er in?

I mange år var det slik at du kunne velge hvilken farge du ville på dørene i hjemmet ditt, så lenge du valgte hvit. Nå er det endelig lov å tenke friskere og leke med farger. Og visste du at det har kommet en ny løsning som gjør at små fingre ikke blir klemt i døren?

Vi har liksom ikke åpnet hjertedøren for innerdørene – de har jo bare fylt en helt nødvendig funksjon i livene våre. Tiden har derfor kommet for å bringe dem til den heder og verdighet de fortjener.

– Tidligere har innerdører vært til for å dekke hull i veggen, men flere begynner nå å se på dem som et møbel, sier markedssjef Lydie Soares hos Swedoor.

Tidligere har innerdører vært til for å dekke hull i veggen

– Du kan få dørene til å passe inn med det du har, eller de kan skille seg ut, og du kan bruke farger – akkurat som du gjør på alle andre møbler.

Trenden er altså mer farger, men foreløpig er vi fremdeles litt forsiktige – i hvert fall på innerdørene.

Dør - Stable i vågal lilla

Stable i vågal lilla

– På ytterdørene har vi begynt å bruke “alt” av farger, som gult, rødt, grønt og blått. Hvitt er fortsatt populært inne, men sort kommer mer og mer. Ellers blir det mer vanlig med hvitpigmentert eik både på gulv, møbler og dører. Så vi er litt på vei tilbake til tre og natur igjen.

Sjekk at døren passer før du kjøper

Begynner du å tenke at dørene i boligen din er moden for utskifting? Da må du ifølge Lydie tenke over noen småting før du tar turen til “dørbutikken”.

– Det første du må gjøre er å finne ut hvilke behov du har og funksjoner du er ute etter: Er det å redusere støy, bruke mindre plass med en skyvedør, få mer lys med glass, skal den gå i ett med veggen eller ha andre farger? Og så er det å viktig å gjøre nøyaktige mål så du ikke gjør bomkjøp. Tenk også på hvilken stil du vil ha – er det klassisk eller moderne? Når du har valgt mellom de to har du allerede skilt ut halvparten av sortimentet.

Det første du må gjøre er å finne ut hvilke behov du har

Vil du se hvilke dører som passer hjemme hos deg? Da kan du laste ned appen Door Designer fra Swedoor JW som du får både til iPhone og Android, og som er svært enkel å bruke.

– Ta et bilde av for eksempel stuen og veggen rundt der døren skal være. Så kan du tilpasse farger, design, glassløsninger og så videre slik at du kan se hva som passer hos deg.

Du kan også prøve deg frem og la deg inspirere av Swedoors designverktøy for innerdører.

Kvalitet på to nivåer

Dør - Unique med tavle.

Unique med tavle.

Det er med innerdører som med omtrent alt annet – kvalitet koster. Når det er sagt er ikke rimeligere dører dårlige, men de med en litt høyere prislapp kommer med en god del ekstra fordeler. Swedoor har dører i to utgaver – Advance-line og Clever-line. Lydie forklarer ulikhetene:

– De to største forskjellene på disse er at med Advance-line får du bedre støydemping og finere overflate. De er enklere å vedlikeholde og holde rene, og de holder seg penere over tid. Du får ogsǻ mange flere muligheter når det gjelder farger, tilvalg og ekstra løsninger. Clever-line har et mindre sortiment og mer begrensede muligheter for hva man kan gjøre med døren. De har også lav støydemping. Så hvis du har behov for en dør som demper støy må du velge Advance-line.

Hos Carlsen Fritzøe finner du mange dører fra Swedoor, og da med et spesielt godt utvalg av Advance-Line.

  • Compact er en massiv formpresset dør, altså at den er presset sammen i maskin. Den har et klassisk utseende og en lydisolerende kjerne som demper støy godt.
  • Craft er en massiv fyllingsdør, altså at den er satt sammen av komponenter – det er med andre ord en ordentlig tradisjonell håndsverksdør. Craft er også en klassisk type, men troner litt høyere enn Compact på kvalitet.
  • Stable-dørene er moderne og minimalistiske. De er glatte og enkle, og du får dem med glass og i mange forskjellige farger – og med mønster. I denne serien er også Stable Nature som har overflate av tre i valnøtt, eik, hvitpigmentert eik og sort eik. I Clever-line finner du døren Easy som ligner på Stable, men da i en enklere kvalitet.
  • Unique er en moderne designdør, men her får du flere valgmuligheter: Du kan nemlig få Unique med tavle, whiteboard og speil – og mange forskjellige glassåpninger.
  • Charisma-serien har dører med 3D-effekt. Dette vil kanskje ikke bli en storselger, da den må passe designmessig inn i boligen. Når det er sagt er Charisma en vakker dør som er støyreduserende og kler farger godt.
Dør - Sort Charisma med mønster. Lekkert!

Sort Charisma med mønster. Lekkert!

Alle dører i begge serier kan fås som skyvedører. Du får også glassdører i begge serier, men dette gjelder ikke alle dører.

Swedoor kommer for øvrig snart med nye og flotte utstillinger i alle Carlsen Fritzøes varehus. Der får du se et stort utvalg av klassiske og moderne dører i alle prisklasser.

Trygge dører for små fingre

Du opplevde det sikkert mer enn én gang da du var liten: Du fikk en finger i klem mellom døren og karmen. Om dette skjedde produktutviklerne på Swedoor vites ikke, men nå har de i hvert fall funnet opp noe som gjør at fremtidige generasjoner kan slippe å kjenne den samme smerten.

Dør - Unique i hvit eik med speil.

Unique i hvit eik med speil.

– Det er en ny løsning vi har kommet med som heter SmartClose, som gjør at døren lukker seg sakte. Dette er det samme som vi har sett lenge på kjøkkenskuffer, og nå har vi det på dører også. Det gjør at de ikke smeller igjen, og det reduserer faren for at små barn klemmer fingrene sine. Dette passer også veldig godt når man har tenåringer huset, smiler Lydie.

– Mange innerdører er nevnt, men hvilken liker du best selv?

– Jeg tror at min favoritt er Unique, og det er rett og slett fordi det er en kvalitetsdør med mange tilvalg. Siden jeg ikke har så stor plass har jeg valgt med speil på, så da har døren fått en funksjon også.

Nye innerdører hjemme?

Carlsen Fritzøe deler også opp innerdørene, og da i GOD, BEDRE og BEST. Men hva innebærer dette? Det forklarer “dørselger” Nanna Kristin Bjørkmark, som jobber med kapitalvarer hos Carlsen Fritzøe Sandefjord.

  • GOD er for eksempel Easy. Dette er de enkleste dørene som har pappmasjé som konstruksjon. De er lette og har en grei stabilitet.
  • BEDRE kan være Stable og Compact – som er den vi selger mest av. Dette er dører med formpresset sponkjerne som har litt bedre støydemping, og du får dem i flere farger. BEDRE har et ekstra lag maling, slik at de har bedre toppfinish og er mer slitesterke.
  • BEST er Unique- og Craft-serien, som er massive fyllingsdører med en veldig solid konstruksjon. Disse er de beste med tanke på støydemping. Du har også flere material, farge- og designmuligheter.
Dør - Compact dobbeldør.

Compact dobbeldør.

Uansett hvilken kategori du ønsker å ha hjemme – Carlsen Fritzøe hjelper deg: Finner du stilen så finner vi døren som passer for deg. Når du er hos oss er du nemlig i trygge hender. Og trenger du hjelp til å bytte innerdørene kjenner vi de flinkeste håndverkerne der du bor.

Nanna forteller til slutt at folk så smått faktisk har begynt å gjøre det vi etterlyste innledningsvis, nemlig å tenke på innerdørene som et møbel.

– Da man pusset opp før i tiden tenkte man kun på farger, maling, tapet og gulv. Nå bytter vi dører og håndtak også, og det gjør jo at sluttresultatet blir finere.

Publisert: 22. Jun 2017 | Kategori: Dør, Inne