Dør

Hvilke innerdører er in?

I mange år var det slik at du kunne velge hvilken farge du ville på dørene i hjemmet ditt, så lenge du valgte hvit. Hva med å tenke friskere og leke litt mer med farger?

Bare så det er sagt; de fleste velger fremdeles hvit når det gjelder innerdører. Vi har liksom ikke helt åpnet hjertedøren for innerdørene – de har jo bare fylt en helt nødvendig funksjon i livene våre, og dekket et hull i veggen fra et rom til et annet.

Dør - Døren Bris fra Scanflex i en gråtone.

Døren Bris fra Scanflex i en gråtone.

Men kanskje tiden er inne for å bringe dem til den heder og verdighet de fortjener?

– Folk er ofte redde for å velge feil og er ikke så veldig vågale når det gjelder farger. Men ikke vær redd for å ta noen sjanser, sier dørspesialist Trine Fjerdingstad hos Carlsen Fritzøe Kongsberg.

Det er selvfølgelig en smakssak hvilken farge du ønsker på innerdørene, men det kan være spennende å tenke nytt og ikke gjøre som alle andre. For i likhet med møbler kan innerdører forandres og fornyes når du ønsker et nytt uttrykk, og farger er med på å gi interiøret et personlig preg.

– En gråtone kan for eksempel freshe opp et rom eller hele huset. Lyse gråtoner er dessuten farger som ikke blir borte fra trendmarkedet med det første.

Få dørene til å passe inn med det du har, eller få de til å skille seg ut – det er bare å prøve seg frem. Det er ingen krise om det skulle bli feil eller du går lei av fargen, du endrer det raskt igjen med et malingsstrøk.

Klassisk eller moderne?

Begynner du å tenke at dørene i boligen din er moden for utskifting? Da må du tenke over noen småting før du tar turen til varehuset.

Dør - Trespeilsdøren Sindre fra Scanflex.

Trespeilsdøren Sindre fra Scanflex.

Finn ut hvilke behov du har og funksjoner du er ute etter: Er det å redusere støy, bruke mindre plass med en skyvedør, få mer lys med glass, skal den gå i ett med veggen eller ha andre farger?

Det finnes også en rekke smarte løsninger å ta med i betraktningen, som for eksempel sakte lukking. Det fungerer på samme måte som med kjøkkenskuffer og vil redusere faren for at små og store klemmer fingrene sine mellom døren og karmen. Og så er det viktig å gjøre nøyaktige mål så du ikke gjør bomkjøp.

Tenk også på hvilken stil du vil ha – er det klassisk eller moderne? Dører kommer i mange ulike stilarter med forskjellige profiler. I teknologibyen Kongsberg kan Trine fortelle at de fremdeles selger mest av den tradisjonelle trespeilsdøren i standard hvit. Det finnes ingen regler for hvilke dører som passer inn i ulike typer hus, men dørselgeren ser likevel noen tendenser.

Dør - Firespeilsdøren Christine fra Scanflex.

Firespeilsdøren Christine fra Scanflex.

– Her er folk veldig opptatt av det stilrene, og i nybyggene skal det gjerne være listefritt, glatt og rent. Det gjelder også innerdørene.

I likhet med i resten av landet finnes det mange hus i sveitserstil i Kongsberg.

– I slike hus er blant annet firespeilsdører mye brukt, sier hun.

– Hva slags dør ville du selv valgt?

– Jeg er en klassisk type, og hadde nok valgt en speildør i heltre.

Velg innerdører av kvalitet

Det er med innerdører som med omtrent alt annet – kvalitet koster. Det betyr ikke at rimeligere dører er dårlige, men de med en litt høyere prislapp kommer med en god del ekstra fordeler.

Dør - En innerdør laget av heltre – i kategorien best.

En innerdør laget av heltre – i kategorien best.

Trine sier hun ser stor forskjell på om døren er av ordentlig kvalitet eller ikke, noe som ikke er så rart når hun jobber med det i det daglige.

– Det er selve håndverket som er den store forskjellen på dørene. De rimeligere er masseprodusert, mens det er penere fyllinger og profiler på de dyrere variantene.

Hun anbefaler å være kvalitetsbevisst når det gjelder valg av nye innerdører.

– Å bare se på det billigste og beste er ofte en dårlig kombinasjon, du får ganske enkelt flere valgmuligheter hvis du investerer litt mer i dørene. Det viktigste er likevel å tenke på i hvilket rom du skal ha døren.

Dør - Døren Trend fra Scanflex.

Døren Trend fra Scanflex.

De rimeligste dørene kan for eksempel være lite isolerende med tanke på lyd.

– Det har jeg erfart selv, og har derfor byttet ut pappdørene hjemme med kompaktdører, forteller hun.

Innerdørene fra Scanflex og Drammen Dørfabrikk finnes i mange varianter, uansett stil, farge og prisklasse du vil ha.

I alle Carlsen Fritzøes varehus får du se et stort utvalg av både klassiske og moderne dører på utstilling.

Nye innerdører hjemme?

Carlsen Fritzøe deler opp innerdørene i GOD, BEDRE og BEST. Men hva innebærer dette?

Dør - Slik ser en innerdør med papp på innsiden ut kontra en fylt med spon – god kontra bedre.

Slik ser en innerdør med papp på innsiden ut kontra en fylt med spon – god kontra bedre.

  • GOD er de enkleste dørene som har pappmasjé som konstruksjon. De er lette og har en grei stabilitet. Et eksempel er P3, en trespeilsdør med klassisk, tradisjonell stil.
  • BEDRE er dører med formpresset sponkjerne som har litt bedre støydemping, og du får dem i flere farger. BEDRE har et ekstra lag maling, slik at de har bedre toppfinish og er mer slitesterke. Trespeilsdøren KP3 er et klassisk valg.
  • BEST er massive fyllingsdører med en veldig solid konstruksjon. Disse er best med tanke på støydemping, og har ofte flere material-, farge- og designmuligheter. Sindre er en eksklusiv malt dør i massivt tre.

Uansett hvilken kategori du ønsker å ha hjemme – Carlsen Fritzøe hjelper deg: Finner du stilen så finner vi døren som passer for deg. Når du er hos oss er du nemlig i trygge hender. Og trenger du hjelp til å bytte innerdørene kjenner vi de flinkeste håndverkerne der du bor.

– Vi hjelper deg med alt du måtte trenge, avslutter Trine.

Se mer om hvordan du velger riktig dør i videoen under!

Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 19. des 2018 | Kategori: Dør