Byggeprosjekter

Slik støper du platting, møbler, bed og grill til uteplassen

Å bygge platting står høyt på ønskelisten hos mange av oss. De fleste tenker at plattingen skal være av tre, men hvorfor ikke heller lage den i betong? Det gjør at den varer lenger, samtidig som den blir vedlikeholdsfri og mer eksklusiv. Og hvorfor stoppe der? Stadig flere begynner nemlig å få øynene opp for hagemøbler av betong.

En lekker uteplass med stilige møbler gir hele boligen din et løft – og mer lekkert enn med betong blir det ikke.

Betong er et undervurdert materiale, men det har mange fordeler: Det er lett å forme mens du bygger, og det er nesten ingen begrensning på hva du kan lage. Betong har dessuten god kvalitet, hvilket gjør at du får et pent sluttresultat. Investeringen kan virke høy, men siden det har lave vedlikeholdskostnader blir betong rimelig i det lange løp. Og kombinerer du med tre får du en uteplass som ikke bare ser bra ut, men som også vil gjøre det i mange, mange år.

Lage plattingen selv?

Vi kan begynne med plasseringen av selve uteplassen, for her er det litt av hvert du må tenke gjennom før du tar på deg arbeidsklær og hagehansker, og starter betongblanderen. En uteplass skal jo brukes til atskillig mer enn å flytte rundt på solsengen og parasollen.

Betong er et undervurdert materiale

– Tenk på formålet for uteplassen. Den skal først og fremst ha mye sol, være et ly mot vinden og hindre innsyn. Skal du ha kosekrok og peis? Kanskje du vil ha et utekjøkken?, spør Anders Salomonsen, murmester og selger på mursenteret hos Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

– Er det vanskelig å lage en platting av betong?

– Alt er relativt, smiler Anders.

– Du kan gjøre det selv ved å lese deg opp og forberede deg godt. Og så er det viktig å gjøre et godt grunnarbeid.

Få hjelp av flinke folk

Du kan støpe platting som flislegges, kles med naturstein eller lignende, men mange velger å ha betong som ferdig overflate. Hvis du gjør det bør denne slipes for å tette porer og for å få en jevn overflate. Du kan bygge selve plattingen selv, men Anders påpeker at det er visse ting du må ha hjelp av fagfolk til.

– Hvis du ikke har kompetanse på dette bør du ha fagfolk til å hjelpe deg. Og de fagfolkene kan formidles til deg gjennom alle Carlsen Fritzøes varehus. Vi kjenner de dyktigste murerne og håndverkerne der du bor.

Hos Carlsen Fritzøe kan du nemlig velge om du vil gjøre alt selv, gjøre litt selv eller få hele jobben gjort. Det er det samme hva du velger – du vil få all den hjelpen du trenger, uansett hvilket prosjekt du skal gjøre.

Bygg nesten hva som helst

Det er atskillig mer enn selve plattingen du kan lage i betong. Glem hagesentre og møbelbutikker – er du litt kreativ kan du snart fylle uteplassen med egenproduserte ting. Ifølge Anders er det ikke rent lite du kan lage.

Mulighetene betong gir er uendelige

– Du kan støpe bord og benker, krukker og potter, bed til blomster, urter og grønnsaker, grillplass, sandkasse, trapp, kompostbinge, stativ til søppelkasser eller postkasser, og hvis det er vanskelig å hindre innsyn – mur eller levegg. Betongen kan også tilsettes farge. Som et eksempel er hvit betong veldig i skuddet nå. Mulighetene betong gir er uendelige, sier han entusiastisk.

Det kan likevel være smart å kun bruke betongen på platting, møbler og ting til hagen – når du skal bygge mur og levegg er det kanskje enklere og raskere å bruke blokker.

Gode grunner for å velge betong

Om du fremdeles er i tvil om plattingen din skal være av tre eller betong kommer Anders med noen solide argumenter til slutt:

– For det første får du ikke flis i tærne. For det andre er det lett å spyle og holde rent, og for det tredje er det varig, pent og stilig.

– Når du bruker betong får du enkelt og greit en skikkelig oppgradering av uteplassen din.

Publisert: 12. jun 2015 | Kategori: Byggeprosjekter, Tak og fasade