Byggeprosjekter

– Her skal jeg bo til jeg blir båret ut!

Det er en vanskelig jobb å renovere et gammelt hus. Enda tøffere blir det når du gjør det alene. Når du i tillegg har to små barn blir oppgaven nesten umulig. Nettopp derfor fortjente Merete å være en av tre vinnere av 50 000 kroner fra Carlsen Fritzøe.

Merete G. Lundiin er alenemor på heltid. Etter å ha blitt skilt flyttet hun med sine to barnehagebarn fra Stabekk til Larvik. Hun kjenner ingen som bor der, med unntak av et par venninner. Dette er med andre ord starten på et nytt liv – i et oppussingsobjekt fra 60-tallet. Med dette som utgangspunkt ringte det på døren til Merete en tidlig morgen…

Deltar du ikke, vinner du ikke…

– Det er nærliggende å spørre dagen derpå “Hva føler du nå?

– Overveldet lykke! Det er en pur glede og lettelse. Man blir jo bare rett og slett innmari glad! Og så jeg som aldri har vunnet noe som helst!

Merete innrømmer at hun skjønte ingenting da hun fikk uventet besøk av Carlsen Fritzøe.

– Jeg hadde egentlig glemt hele saken. Jeg koblet ikke i det hele tatt hva det var før jeg så den gigantiske sjekken, og summen som lyste mot meg. Jeg ble helt målløs.

Merete er takknemlig for at hun fikk overta det flotte huset etter et hyggelig eldre ektepar, men tidene forandrer seg og det var på tide med litt fornying. Oppussingen er allerede i gang, og hun har fjernet tepper og lagt nye gulv. Hun har derfor vært flittig på besøk hos Carlsen Fritzøe i både Sandefjord og Larvik. Der har hun blitt godt mottatt og fått god hjelp, så hun føler seg allerede som en lokal innbygger. Merete hadde sett plakatene om konkurransen i byggevarehusene, men tenkte ikke på å delta før hun fikk en epost.

– En gang etter jeg var der fikk jeg tilsendt en kundetilfredshetsundersøkelse. Der var det en link til konkurransen, og da tenkte jeg “Det kunne kanskje vært noe”. Jeg meldte meg på og sendte med noen bilder også.

Og resten er historie, som det heter.

Mye å bruke pengene på

De siste årene har vært kronglete for Merete. Blant annet har begge barna astma, hvilket krever god inneluft. Da kommer uventede penger ekstra godt med.

– Jeg har jo fått beskjed om at jeg ikke er helt riktig skrudd sammen. Etter å ha pusset opp forrige hus sammenhengende i 15 år går jeg løs på nok et prosjekt, smiler hun.

– Hva er det jeg ikke trenger pengene til? Jeg må nesten sette meg ned og se hva jeg skal gjøre, men det er ikke noe problem å få brukt dem opp, for å si det sånn. Vinduer er det første jeg kommer til å bruke pengene på da det er mye vær her. Vinduene trekker og er litt råtne, men det viktigste er at jeg vil ha sikkerhetsvinduer slik at vi kan sove trygt om natten. En annen ting jeg vurderer er å sette inn dør på kjøkkenet som gir oss utgang til terrassen.

Merete forteller videre at hun har et bad som det ikke har blitt gjort noe med siden 1969, og som derfor trenger en aldri så liten oppgradering.

– Jeg kunne i tillegg kvittet meg med oljefyren, byttet gulv i kjelleren og fikset utvendig. I det hele tatt er det mye å ta tak i.

Barna er viktigst

Hadde ikke Merete vunnet måtte hun ha brukt lengre tid og prioritert hardere. Det ville også blitt slitsomt for henne og barna å bo i et vedvarende oppussingskaos. Derfor betyr det alt for Merete at hun nå får hjelp. Selv om hun er flink til å få pengene til å strekke langt, sier hun at premien var utrolig kjærkommen. Da får hun gjort det som er viktigst.

– For det første vil det gjøre at barna mine er mindre utsatt – det viktigste for meg er at barna mine er trygge og har det bra. Så at jeg får muligheten til å gjøre dette for barna mine… Dessuten vil det senke fyringsutgiftene. Det er jo en økonomisk sikring i dette også, i og med at huset vil stige i verdi, sier hun.

Om hun trenger hjelp, er Merete svært så nevenyttig – hun er nemlig arvelig belastet: Faren hennes eide et byggevarefirma i Oslo som het Jern & Bygg, som lå like ved Akerselva. Der krabbet hun rundt og trådte etter hvert sine barnesko blant byggevarer. Men selv en driftig dame har begrensninger for hva hun klarer å gjøre. Da er det godt at premien var på 50 000 kroner i byggevarer OG håndverkere.

– Jeg er en god maler, men ikke en fullt så habil snekker. Vinduene klarer jeg heller ikke selv. Og det er jo en grense for hva jeg kan gå løs på, så det er viktig for meg å få god byggehjelp i tillegg.

Ser lyst på fremtiden

De usikre tidene er over for Merete og barna. For første gang på lenge våger hun å se fremover.

– Jeg sa da jeg kom ned med flyttelasset at her skal jeg bo til jeg blir båret ut. Jeg er veldig hjemmekjær og slår fort rot, så jeg ser lyst på fremtiden og håper det blir like bra som det nå ser ut til. Det var viktig å flytte og komme i orden før eldstemann begynner på skolen, slik at han kan få venner her og bli trygg på omgivelsene, forteller hun.

– Det å endelig kunne få litt ro er en helt fantastisk følelse.

Publisert: 17. okt 2014 | Kategori: Byggeprosjekter, Konkurranse