Byggeprosjekter

Kristin og Borgar gir farge til hus fra 1600-tallet

Der totalrenovering av hus ofte kan føre til full samlivskrise, er det fortsatt god tone og lett flørt over malekost og veggoppsett for Kristin og Borgar. En paneldebatt er på gang i huset fra 1600-tallet, og hjelpen fra Carlsen Fritzøe er uvurderlig.

Bort med jordgulv og tunge steiner. Vegger er revet, men mye er beholdt for å ta vare på sjelen hos den 425 år gamle verneverdige familieboligen på gården Lindhjem i Vestfold.

Byggeprosjekter - Det blir spennende å se hva paneldebatten ender med, blir det slett vegg eller panel?

Det blir spennende å se hva paneldebatten ender med, blir det slett vegg eller panel?

– Det har tatt seks uker å grave, ribbe, flytte og rive, forteller Kristin Lindhjem, mens mannen Borgar Lindhjem lener seg lett mot en stabel av Walls2Paint-plater, som snart blir å se på mange av veggene.

Paneldebatt og oppussingssult

Sist vi var på besøk sto de på jordgulv og var støle i armene, men full enighet om prosjektet er det ikke alltid.

– Jeg vil gjerne beholde det gamle panelet på den ene veggen i stuen, sier Borgar, men Kristin rister på hodet. Hun vil ha slette, nye vegger i hele rommet.

– Forholdet vårt skranter på grunn av denne paneldebatten, sier hun leende, men blikket hun sender mannen sin er ikke til å ta feil av. Paret har fortsatt kjærlighet og oppussingssult i blikket. Og nå begynner nemlig det morsomme – velge farger, male og få interiøret på plass.

 

LES OGSÅ: Fra Norges vakreste hjem til 400 år gammel gård med jordgulv

Vet hvor de skal få byggehjelp

Mange vil nok forbinde et slikt prosjekt med slit og mas, men for dette driftige paret er det en lidenskap, og som vinnere av Norges vakreste hjem i 2017 (Bopluss) går de inn i et nytt, stort prosjekt med et smil. Med god hjelp av sitt lokale byggevarehus – Carlsen Fritzøe i Sandefjord.

Byggeprosjekter - Byggepraten tar du med ekte fagfolk.

Byggepraten tar du med ekte fagfolk.

Der er de på fornavn med de ansatte, kan telefonnummeret til proffhjelp Trond Andreassen utenat og får hjelp til alt fra A til Å til store og små boligprosjekt. Og etter et så langt samarbeid, kan Trond også nummeret til paret utenat.

Tips, råd og smarte løsninger veies og prøves, og i disse dager går det mang en kopp kaffe over fargebaren hos Carlsen Fritzøe. Nå skal det males!

– Jeg er veldig glad i farger og hva det gjør med et rom. Jeg syns det er ekstra gøy å komme til Carlsen Fritzøe der de som jobber der er like engasjert i farger som meg, forteller Kristin.

Fargevalget trenger ikke være så vanskelig

For det er ingen hemmelighet at interiørdesigner og blogger Kristin er lidenskapelig opptatt av farger.

Hun har allerede lagt en gjennomført fargeplan for den gamle generasjonsboligen, som nå skal bli deres felles hjemmekontor.

– Jeg er opptatt av fargene som opprinnelig er brukt i huset og ta vare på historien, sier Kristin og holder en over 100 år gammel blomstrete portiere (dørgardin) i grønt, duse rosatoner og rustrød i armene. Den har hengt i huset i en liten evighet, og nå skal disse fargene få nytt liv.

Byggeprosjekter - En over 100 år gammel blomstrete portiere gir Kristin inspirasjon til å finne akkurat de riktige nyansene.

En over 100 år gammel blomstrete portiere gir Kristin inspirasjon til å finne akkurat de riktige nyansene.

— Jeg liker farger som er tidløse og som kan brukes i en mer moderne vri. Det er jo helt fantastisk at Jotuns nyeste fargepalett stemmer overens med farger som var i huset for 100 år siden. Men jeg må ha akkurat de rette nyansene, forteller Kristin begeistret.

Og der kommer malespesialist Linn Edna Kåsereff Arntsen fra Carlsen Fritzøe inn for å hjelpe. En liten tur til det lokale byggevarehuset i Sandefjord, så står hun klar med ekspertisen og en fargemåler i hånden.

– Trender er gøy, men vel så viktig for meg er å finne fram til farger som kunden liker. Farger gjør noe med humøret, følelsen og hverdagen, sier hun. Så begynner Linn og Kristin å prate maling og farger over disken og glemmer så og si alt og alle rundt seg.

Frelst av Walls2Paint

Byggeprosjekter - Borgar er veldig fornøyd med å jobbe med Walls2Paint.

Borgar er veldig fornøyd med å jobbe med Walls2Paint.

Og der Kristin brenner for farger og interiørløsninger, er mannen hennes, Borgar, sjefen for det praktiske – og akkurat for øyeblikket er han frelst på Walls2Paint veggplater.

Så enkelt er det å sette opp Walls2Paint
 1. Montèr platene
 2. Mal eller tapetser
 3. Ferdig vegg

Dette er Walls2Paint

 • Ferdig veggplate dekket med tapet
 • Trenger ikke slipes (for best resultat kan det etter første strøk med maling være lurt å glatte forsiktig over skjøten med et finkornet pussepapir)
 • Plateskjøten skal limes med én fyldig limstreng
 • Tidsbesparende og enkelt å sette opp

Resultat: Slette, slitesterke og skrufaste vegger.

– Jeg må innrømme, jeg var veldig skeptisk i begynnelsen. Men det er jo så enkelt og tidsbesparende, påpeker han. Walls2Paint er veggplater som er et alternativ til de gamle gipsplatene. Sett de opp og mal.

– Også trenger jeg ikke være redd for å henge opp litt tyngre hyller på veggene, skyter Kristin inn.

– Og jeg slipper sparklejobben. Det liker jeg veldig godt! sier Borgar.

Kjøkken fra Sigdal får sin naturlige plass

Det gamle huset begynner å ta ny form. Gulvet er støpt med ventilering og vannbåren varme, isoleringen er på plass, kjøkkengulvet er flislagt og et splitter nytt kjøkken har funnet sin plass.

– Det var et gammelt Sigdal-kjøkken her, så det var helt naturlig å sette inn et nytt Sigdal-kjøkken i robust stil, forteller Kristin.

Byggeprosjekter - Kristin får fargehjelp av Linn, som bruker scanneren for å finne akkurat riktig fargekode.

Kristin får fargehjelp av Linn, som bruker scanneren for å finne akkurat riktig fargekode.

Og med Carlsen Fritzøe som totalleverandør, var det en kort rusletur fra malingsavdelingen til kjøkkenavdelingen – og tilbake igjen. Det som er unikt med Sigdal-kjøkken, er at du kan få kjøkkenet i akkurat den fargen du ønsker. Hos Carlsen Fritzøe kan du velge blant nærmere 2000 farger i fargebaren, slik at du finner eksakt den nyansen du vil ha.

– Vi fant en helt nydelig grønnfarge i en liten malebutikk i Yellow Springs i USA. Vi tok med en fargeprøve og nå får vi vårt Sigdal-kjøkken akkurat slik vi vil ha det, sier Kristin med et smil og ser på de grågrønne kjøkkenskapene, som sakte men sikkert finner sin plass i det gamle huset.

I dette øyeblikket har Kristin favnen full av maling- og tapetprøver, som skal testes opp mot hverandre. Grønn blir en gjennomgangsfarge som skal gi helhet i huset. En ny peis i stua fra Norpeis kalt Monaco, skal dekoreres med grønne, glossy fliser fra Italia. Kristin har også valgt en vakker fiskebeinsparkett fra Boen, som passer både stilen på huset og fargene.

Kristin virker en smule forelsket der hun lar blikket gli over Jotuns fargeprøver, som snart blir testet ut på mang en vegg. Det er mye kjærlig fnising i den over 400 år gamle boligen. Som om bare noen uker er deres nye, felles kontor.

Kristins tips for fargevalg på veggene
 • Ta alltid med fargeprøver hjem. Lysforhold og rom kan få fargen til å endre seg.
 • Prøv farger som spiller på lag med omgivelsene. Hus ved havet kler blåtoner innvendig. Et hus på landet kan ha mer grønt.
 • Nybegynner med farger? Test ut med lysere nyanser først slik at overgangen ikke blir så dramatisk.
 • Finn farger du trives med.

Fargevalg til huset fra Jotun LADY

Vegger:

 • 12083 Devine
 • 5249 LINBLÅ
 • 0552 Tudor
 • 12077 Sheer Grey
 • 12078 Comfort Grey

Dører:

 • 1877 Valmuefrø
 • 2727 Red maple
Trenger du hjelp til byggeprosjektet ditt?

Klikk her og registrer prosjektet ditt hos Carlsen Fritzøe, så kontakter vi deg for en uforpliktende prat.

Publisert: 30. okt 2018 | Kategori: Byggeprosjekter